Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Фрагментирани истории София - Берлин" – плетеница между реалното и виртуалното

Изложбата "Фрагментирани истории София - Берлин“ представя творбите на 17 съвременни немски автори. Те изразяват себе си и идеите си чрез живопис, фотография, видео и най-различни инсталации.

Изложбата изобразява взаимовръзките на реалното и виртуалното, природното и урбанистичното, историята и мита. Различни части могат да бъдат разгледани както в Музея за история на София, така и в Гьоте институт.

Експозицията, която се състои успоредно и на двете места, ще продължи до края на месец юли.

Още за проекта – чуйте от разговора на Божидар Янев Мила Старейшинска, която е един от кураторите на изложбата.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колко специално е да бъдеш Мария

Една от най-ярките Марии от българския ефирен небосклон е Мария Силвестър . Тя свети с толкова ярка светлина, че човек трудно може да пропусне присъствието ѝ. Днес тя празнува своя имен ден. “Моето име е нещо много специално за мен. Аз имения си ден го харесвам повече от всички други празници, които имам, защото името е нещо, което ти се дава, но и..

публикувано на 15.08.20 в 10:55

Всеки проект задвижва в мен някаква провокация

Всеки проект има своя специфика, всеки проект задвижва в мен някаква провокация, която ме кара да работя по него, казва режисьорът Виктор Божинов , който в момента подготвя нов филм. “Идеята за филма “Голата истина за група Жигули” се роди, когато заедно с Ваня Николова и Нели Димитрова , които са автори на сценария, решихме, че след като..

публикувано на 15.08.20 в 10:30

“Летен базар на изкуствата и творческите занаяти” привлича столичани

В празничния 15 август ще се проведе издание на “Летен базар на изкуствата и творческите занаяти”. От 11.00 до 19.00 ч. и на 16 август, столичани могат да се разходят до Централните хали, където ще се проведе базарът. “Лятото е много хубав сезон. Има повече бижута, повече летни, по-цветни неща с които можем да си създадем едно много красиво настроение”,..

публикувано на 14.08.20 в 18:16

"Рибарят" на Джон Ланган - космически ужас с мрачни фолклорни елементи

В духа на романите на Лъвкрафт и Стивън Кинг и суровите творби на Кормак Маккарти, на български език вече може да откриете "Рибарят" от Джон Ланган. Критиците я определят като несравнима по своя размах книга и пример за съвременна хорър епика, която изцяло ни покорява, докато я четем. Става дума за съвременна жанрова литература, в която са съчетани..

публикувано на 14.08.20 в 17:50

"Имот под наем, без наем" запазва живота на село

Всеки иска да притежава къща или вила по морето или в планината, но не всеки разполага с такава. В същото време в много села, обезлюдени през годините на прехода, къщите се рушат, останали без стопани, които да ги поддържат. Именно желанието за стопанисване на такава къща и нуждата от грижа за имота, са в основата на идеята на фейсбук групата “Имот..

публикувано на 14.08.20 в 17:08

Чистят речни корита, дерета и отводнителни канали в София

Почистени са 82 участъка от речните корита на територията на София, отчитат от Столичната община. В момента се почистват части от реките: Косана в район "Панчарево", река Слатинска в район "Подуяне", река Боянска бара кв. „Бояна“, река Аджибарица след „Симеоновско шосе“, река Подгумерска в район "Нови Искър". По-рано екипите са премахнали..

публикувано на 14.08.20 в 15:53
Правена преди 100 години фурна за хляб в кюстендилското село Раждавица е възстановена и работи отново.

Пекат Богородичния хляб в 100-годишната фурна в Раждавица

Богородичен хляб се замесва и пече в 100-годишната фурна на село Раждавица. Питите ще бъдат показани утре на големия кюстендилски празник Панагия. Специфичното при тях е, че за замесването им се носи "мълчана" изворна вода.  Борислав Крумов от сдружение “Роден край” разказа пред Радио София как е била укрепена автентичната фурна, в която могат..

публикувано на 14.08.20 в 15:50