Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опасни ли са ретро автомобилите?

Снимка: Биляна Карастоянова

Опасни ли са ретро автомобилите? По този въпрос разговаряме с Денис Иванов, Радослав Желев от Сдружение Лада клуб България и Момчил Габровски - член на Български ретро клуб.

Стремежът на всеки ентусиаст, на всеки колекционер е да поддържа автомобилите си в перфектно състояние. Мога да кажа, че у нас има доста сериозни колекционери, които вдигнаха нивото на реставрация и на представители на автомобили, казва Момчил Габровски и допълва, че не малко ретро автомобили се внасят у нас от Западна Европа.
Нашите автомобили от времето на соца, също предизвикват интерес у колекционерите, обясняват ретро любителите.

Опасни ли са старите автомобили?
Автомобилите не биват само стари и нови, те биват поддържани и неподдържани, отбелязва Радослав Желев. И допълва: Ако един стар автомобил се поддържа и собственикът има желанието и страстта да го прави, той не е по-опасен от всички останали, които се движат по пътищата.

Безопасното движение по пътя е една от основните цели на ретро движението, това е лозунг, който е издигнат от ретро клубовете, казват Момчил и Радослав. 

По отношение на вредните емисии, всеки един автомобил трябва да отговаря на изискванията, валидни тогава, когато е бил произведен, допълва Момчил Габровски. Притежалтелят на няколко ретро автомобила определя опитите да се сплашат собствениците на стари коли с принуждаването да монтират катализатори, като безпочвени.

Следващият голям ретро събор ще се състои на 26 август в Трявна и ще събере автомобилите на соца, които вече не се произвеждат. Той се организира от Лада клуб България и от Национален клуб Трабант.

Миналата година съборът се превърна в един своебразен соц музей, защото хората бяха донесли стари кожени куфари, буквари, камиончета от соца, някои бяха дошли с колела „Балканчета“, споделя Денис Иванов - председател на Лада клуб България.
По темата чуйте целия разговор на Олга Добрева с ретро маниаците.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

46 млн. лева за 44 хиляди студенти в "Студентски практики - 2"

46 милиона лева са осигурени от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, за втората фаза от изпълнението на проекта "Студентски практики" . По време на първата фаза на проекта от края на 2016 година до декември 2018 година са били обучени над 46 хиляди студенти от висшите училища в страната, обясни пред Радио София..

публикувано на 25.02.20 в 17:50

Деца направиха мартенички и украсиха дърво

Традиционната "Работилница на Баба Марта" се проведе днес в сградата на общината в район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“. Деца на различни възрасти изработиха мартенички и украсиха Дървото на Баба Марта пред входа на районната администрация. Малчуганите представиха и впечатляваща хореография като бяха облечени в народни носии. На 2..

публикувано на 25.02.20 в 17:29

СЕТА - рискове и ползи за малкия бизнес

Ратифицирането на първо четене в края на януари на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, по-известно като СЕТА, предизвика поредица от протести. Според недоволстващите подписването на търговската спогодба ще наруши правата на българските граждани и ще постави корпорациите и едрия бизнес над държавата в..

публикувано на 25.02.20 в 16:31

"Софийска вода" ще разкопава бул. "Сливница", сменя тръби

На 3 март ще започнат ремонтни дейности за обновяване на тръбопровода под бул. "Сливница". До края на април поетапно ще бъдат сменяни тръби, което ще доведе и до частично ограничаване на движението, съобщи Петьо Велев от "Софийска вода". Булевардът няма да бъде затворен, а ще бъде ограничавано движението в една или две ленти в различни отсечки. Друг..

публикувано на 25.02.20 в 16:09

Ивелина Арабаджиева: Когато хората се обединят, хубавите неща са възможни

В безизходицата си от живота в карловското село Горни Домлян, една майка решава да обособи място, където децата от селото да могат да се учат и да се занимават с различни дейности. Проектът на Ивелина Арабаджиева се казва "Щастливей" и се осъществява с помощта на "Българския фонд за жените". „Това е начин майките с малките си деца..

публикувано на 25.02.20 в 15:51

Изкуствен интелект и компютърно зрение - бъдещето във футбола

Една българска компанията е създала разработка, която помага за развитието на млади футболисти, използвайки изкуствен интелект и по-точно алгоритми за компютърно зрение и машинно знание. В приложеното решение се използват обикновени камери, с които се снимат деца-футболисти и след това върху получения видеоматериал се прилагат разработените алгоритми...

публикувано на 25.02.20 в 15:03

Задава се третото издание на фестивала "(не)Възможното образование"

Учители, родители, психолози, директори на учебни заведения и всички, които се интересуват от съвременното образование ще бъдат основни участници в събитията, включени в програмата на третото издание на фестивала "(не)Възможното образование" . Той ще се проведе на 6, 7, 12 и 14 март в София и предвижда 4 кинопрожекции с дискусии и 5 работилници...

публикувано на 25.02.20 в 14:24