Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ли са ретро автомобилите?

Снимка: Биляна Карастоянова

Опасни ли са ретро автомобилите? По този въпрос разговаряме с Денис Иванов, Радослав Желев от Сдружение Лада клуб България и Момчил Габровски - член на Български ретро клуб.

Стремежът на всеки ентусиаст, на всеки колекционер е да поддържа автомобилите си в перфектно състояние. Мога да кажа, че у нас има доста сериозни колекционери, които вдигнаха нивото на реставрация и на представители на автомобили, казва Момчил Габровски и допълва, че не малко ретро автомобили се внасят у нас от Западна Европа.
Нашите автомобили от времето на соца, също предизвикват интерес у колекционерите, обясняват ретро любителите.

Опасни ли са старите автомобили?
Автомобилите не биват само стари и нови, те биват поддържани и неподдържани, отбелязва Радослав Желев. И допълва: Ако един стар автомобил се поддържа и собственикът има желанието и страстта да го прави, той не е по-опасен от всички останали, които се движат по пътищата.

Безопасното движение по пътя е една от основните цели на ретро движението, това е лозунг, който е издигнат от ретро клубовете, казват Момчил и Радослав. 

По отношение на вредните емисии, всеки един автомобил трябва да отговаря на изискванията, валидни тогава, когато е бил произведен, допълва Момчил Габровски. Притежалтелят на няколко ретро автомобила определя опитите да се сплашат собствениците на стари коли с принуждаването да монтират катализатори, като безпочвени.

Следващият голям ретро събор ще се състои на 26 август в Трявна и ще събере автомобилите на соца, които вече не се произвеждат. Той се организира от Лада клуб България и от Национален клуб Трабант.

Миналата година съборът се превърна в един своебразен соц музей, защото хората бяха донесли стари кожени куфари, буквари, камиончета от соца, някои бяха дошли с колела „Балканчета“, споделя Денис Иванов - председател на Лада клуб България.
По темата чуйте целия разговор на Олга Добрева с ретро маниаците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 09:06

Червен код за опасно горещо време в четири области

Червен код за опасно горещо време обявиха за днес от НИМХ за четири области в страната - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. Ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток, съобщиха от НИМХ. Много горещо, с максимални..

публикувано на 16.07.24 в 07:35
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска”

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска" Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица Живеещи в района на улица..

публикувано на 16.07.24 в 06:10

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни борби в две категории – до и над 80 кг. Ще участват активни спортисти, но могат да се включат и..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен хирург. "Причината, поради която реших да се насоча към медицината е лична, но в един момент се..

публикувано на 15.07.24 в 17:34