Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Снимка: Мария Пеева

Жителство за първолаците, иска МОН, пише от първата си страница ТРУД. Предимство за родителите с постоянен адрес над 3 години. Новите критерии за ученици ще влязат в сила от учебната 2018/2019 година.
Виж повече

След последните скандали с приема на първокласници в столицата, които стигнаха дори до прокуратурата, министерството на образованието въвежда принципа на уседналост при класирането в цялата страна, пише СЕГА. Досегашният критерий за прием - близостта на дома на първолака до училището, се запазва като основен. Въвеждат се обаче допълнителни изисквания, които на практика могат да попречат на семействата да запишат детето си в най-близкото училище, ако по обективни причини живеят отскоро на този адрес.
Виж повече

С производството на части за "Ауди" стартира дейността на завод "Костал" в Пазарджик, съобщава СТАНДАРТ. "Това е тестовата серия, след това ще работим за цялата група на "Фолксваген", БМВ, "Мерцедес", "Форд" - за почти всички големи компании в автомобилната индустрия. Ще произвеждаме компоненти също и за италиански, френски и американски автомобилни компании, включително и за гиганти като "Дженерал Мотърс". 
Виж повече

Всяка втора фирма у нас е с нула наети лица, информира СЕГА. 152 345 или 44,5 на сто от всички активни предприятия са без назначени работници. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) към края на 2015 г., като проучването обхваща периода от 2011 г. до 2015 г. Според статистиката 339 175 са активните предприятия нас, което е 1,9 на сто повече спрямо предните години, а новосъздадените са 11,9%.
Виж повече

Единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, пише МОНИТОР. При установено несъответствие в размер над 5 000 лв. ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата.
Виж повече

Половината българи не могат да си позволят отпуск извън дома, информира МОНИТОР. За много от гражданите на Европейския съюз лятото означава отпуски и пътувания. Около една трета (32,9 на сто) от европейците обаче не могат да си позволят през годината и една седмица отпуск извън дома, сочат данни на Евростат. В България те са 56,4 на сто, а в Румъния - 66,6 на сто. Най-малък е този процент в Швеция (8,2 на сто), следвана от Люксембург (13,1 на сто през 2015 година) и Дания (13,7 на сто). В другия край на класацията, освен Румъния и България, където над половината от населението не може да си позволи да замине на едноседмичен годишен отпуск, се нареждат Хърватия (62,8 на сто), Гърция (53,6 на сто), Кипър (53,5 на сто през 2015 година) и Унгария (50,7 на сто).

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59