Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Пак ще се формират доброволни отряди срещу престъпността, извежда в заглавие СЕГА. Невъзможността на МВР да се справи с битовата престъпност възроди брадясала идея - създаването на доброволни отряди, които да помагат на полицията. Правителството смята да изготви Закон за доброволчеството, който ще регламентира как отряди на гражданите ще опазват обществения ред. Заради битовата престъпност ще бъдат назначени нови 1000 полицаи в МВР. Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че вече са назначени 700 души, а останалите се обучават. Ще се купят и нови коли за полицията.

Масовото видеонаблюдение е друга, бленувана от всички правителства, но засега неосъществена мярка. "Постигане на пълно покритие на цялата страна по общини за видеонаблюдение на основните артерии с криминогенен потенциал, гарантирана връзка с районните управления на полицията и областните дирекции, конкретен график за всички общини, осигуряване на достъп до изграденото видеонаблюдение на охранителните фирми и конкретни ангажименти от страна на тези фирми по линия на превенцията и противодействието на конвенционалната престъпност", обещава управленската програма.

Повече полицаи по селата и повече военни по границата, затворени центрове за бежанци, мерки срещу евентуална радикализация и терористични актове, както и по-сериозен контрол по пътищата са основните приоритети за сектор "Сигурност".

Виж повече

Повече пари ще дава държавата за професионални училища, информира СТАНДАРТ, спирайки се отново на управленската програма на кабинета. Учебните програми ще се разработват съвместно с бизнеса. Подготвя се законовата и подзаконовата нормативна уредба за професионално образование и обучение. Ще бъде организирано ранно кариерно консултиране и професионално ориентиране на учениците. План-приемът ще е съобразно нуждите на бизнеса от специалисти с професионална квалификация. Включване в дуална система на обучение на най-малко 400 младежи, предвижда още програмата. Тя поставя допълнителен акцент върху обучението в процеса на работа.

Край на делегираните бюджети за училищата в сегашния им вид слага кабинетът. От 2018 г. парите за школата у нас ще се разпределят не само според броя на учениците, а най-вече съобразно резултатите, които постигат.

Виж повече

Фирмите в София с онлайн удостоверения за данъци, четем в МОНИТОР. Хартиените удостоверения за данъчни задължения на фирми към Столичната община отпадат, обяви зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов вчера. Въпросните удостоверенията са едни от документите, които много често се изискват от фирмите при кандидатстване по различни процедури по Закона за обществените поръчки, както и по европейски проекти, обясни Барбалов. Информацията за задълженията сега се предоставя от кметството в хартиен вариант срещу 6 лв.

Виж повече

Каним китайци в “София Тех Парк”, съобщава СТАНДАРТ в друга статия. Възможностите за участие на високотехнологични китайски компании в първия научно-технологичен парк в България - "София Тех Парк", обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китай в България. Възможните области за сътрудничество са в изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски фирми.

Виж повече

Тъмнооранжева луна и звезден дъжд ще осветят небето в нощта на 7-и срещу 8-и август, казва пред ТРУД директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ д-р Никола Петров. Частичното лунно затъмнение ще е видимо от страната ни след 21 часа в понеделник. Тогава спътникът на земята ще изгрее в необичаен вит. „В  21.30 часа тя вече ще бъде в пълно затъмнение и ще бъде тъмнооранжева с кафяво-червен оттенък. Това ще трае в продължение на още около половин час. Трябва да се гледа на изток“, посочи ученият.

Виж повече

Мис Българка в Америка се сгоди, научаваме от СТАНДАРТ. Най-красивата българка в САЩ за 2015 година Ива Коева съвсем скоро ще мине под венчило. Хубавицата от Велинград се сгоди за дългогодишния си приятел Добромир Христов и се похвали във Фейсбук. Ива публикува своя снимка с гаджето й, а на дланта й се чете надписът I Said Yes (Казах "да"). На безименния пръст пък се вижда красив годежен пръстен. От 11 години Коева живее в Чикаго. Преди 2 години тя заслужи титлата "Мис Българка в САЩ" в конкуренция с още 15 финалистки с български корени, дошли от всички краища на Америка.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37