Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Все по-малко хора излизат в пенсия, е водещото заглавие в СЕГА. Във втората година, откакто действа последната пенсионна реформа, резултатите са по-очевидни - хората, които излизат в пенсия, тази година са значително по-малко спрямо предходната. След две рекордни години, в които военни и полицаи бързаха да излязат в пенсия заради затягането на условията и за тях, през първата половина на 2017 г. спира напливът от нови пенсионери и от сектор "Сигурност". Към края на юни тази година пенсиониралите се военни и полицаи са над пет пъти по-малко спрямо миналия юни. Това показват последните данни на Националния осигурителен институт за новоотпуснатите пенсии към полугодието.

Все още е рано да се говори за пълен ефект от последната пенсионна реформа на ГЕРБ, но резултатите вече започват да се появяват - по-затегнатите условия тази година се отразяват на системата. 50 394 българи са получили пенсия за първи път към края на юни. Те са с почти 11 на сто по-малко спрямо средата на 2016 г. От 1 януари тази година мъжете се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 месеца стаж. Жените излиза в пенсия на 61 г. с 35 г. и 4 месеца стаж.

Виж повече

НЗОК ще съкращава персонал и ще се мести, четем също в СЕГА. Поне 10 на сто от работещите в здравната каса може да бъдат съкратени, защото "не знаят защо са тук", а централното управление на НЗОК може да се премести в сграда на здравното министерство, тъй като в момента сме "в три блока, в шест апартамента", става ясно от разговор между управителя на касата Камен Плочев и шефа на надзорния съвет Кирил Ананиев по време на заседание на надзора. Управителят дори обмисля да наеме външна фирма, която да ходи по проверки при болници и лекари, защото сегашното "е братовчедска история". Едно от предложенията на Ананиев за оптимизиране на разходите на касата е именно и "за редукция на персонала и повишаване на заплащането и по-високи критерии при назначаването". От касата открай време се оплакват от текучеството на кадри и ниското заплащане, затова сега идеята на новия управител Плочев е до края на месеца да се напише нов устройствен правилник, който да позволи промяна в структурата и броя на работещите в касата.

Виж повече

Мобилна машина спасява стотици хиляди автомобили от спиране, съобщава ТРУД по повод откриването на Международния технически панаир в Пловдив. Сензационни изобретения, превърнати в практични решения за бита и индустрията, ще бъдат показани на 73-то издание на техническото изложение. Над 600 изложители от 34 държави демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване,  машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия.

Повече от 40 новости, сред които и 5 световни, ще се състезават в конкурса за златните медали на „Пловдив – Есен 2017”. Сред тях е българска иновация от европейски мащаб, която може да спаси стотици хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове. Това е мобилна машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели. Тя изважда натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли, а по този начин се удължава животът на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти, обясняват авторите на изобретението от фирма.

Виж повече

Творби за 1 млрд. лв. пази Националната галерия, пише МОНИТОР. Произведения на изкуството за повече от 1 милиард лева се пазят в хранилищата на Националната галерия и нейните филиали. До точната цифра ще стигнат експертите, които в момента остойностяват колекциите по действащото финансово законодателство. За хората, които работят там, и за търсещите духовното измерение на нещата тя обаче е безценна.

Националната художествена колекция наброява над 41 000 експоната. В рамките на световните музейни стандарти около 5% от тази съкровищница са представени в експозиции, останалите са в хранилищата, но между двете сфери има постоянен „кръговрат“. Произведенията периодично се вадят от депата за широк спектър от прояви – тематични, юбилейни, ретроспективни, самостоятелни, групови изложби и т.н. В „Квадрат 500“ - обновения комплекс от сгради на Националната галерия, са обособени отделни фондохранилища за различните видове произведения, тъй като всеки от тях, в зависимост от материала и използваната техника, изисква специфични параметри на съхранение – температура и влажност.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалаът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23