Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Паветата по столичния булевард „Дондуков“ излизат между 10 и 20% по-скъпо от полагането на асфалт, информира МОНИТОР. Цялостната реконструкция трябва да приключи в края на месеца, като ще струва 7,7 млн. лв. Независимо обаче дали ще бъде излят асфалт или положени павета, цената няма да се промени, защото по договор казусът влиза в клауза „непредвидими разходи“. Сагата с настилката на булеварда започна още преди да тръгнат ремонните. До момента от Столичната община се съобразиха с всички становища на експертния съвет на Министерството на културата, по чието настояване паветата се запазиха в участъка между ларгото и ул. „Раковски“. След като приключи ремонтът там и започна работата в отсечката от „Раковски“ до бул. „Васил Левски“, кметът на София поиска там да бъде положен само асфалт.
Виж повече

Столичната община прекратява договорите си с две фирми заради некачествени ремонти на улици, пише СЕГА. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Едната засегната фирма е "Пътища и съоръжения", която беше глобена със 130 хил. лв. за ремонта на бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" и на която от общината отказаха да платят работа на стойност над половин милион лева. От "Московска" 33 развалят и договор с компанията заради калпав текущ ремонт на улици в районите "Оборище", "Сердика", "Подуяне" и "Нови Искър", който беше сключен преди 2 години. Другата фирма, с която Столичната община прекратява договорните си отношения, е "ПСТ Груп", която пък е извършила некачествени ремонти на улици в районите "Овча купел", "Банкя", "Красна поляна" и "Красно село". Договорът с нея също е сключен през 2015 г. Срокът на договорите и на двете фирми бе за 4 години.
Виж повече

В две болници са установени нарушения, предхождащи смъртта на 72-годишния Спас Добрев, за когото лично министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разпореди проверка, съобщава МОНИТОР. Това показват данните от доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Нарушения са открити в "Пирогов" и "Св. Иван Рилски", а лекарите в Александровска са изпълнили необходими процедури, за да спасят живота на пациента. Линейката обаче е закъсняла с 1,20 часа, тъй като не е имало свободни коли и спешни екипи. Проверката е установила, че Спас Добрев е приет в болница "Св. Иван Рилски" на 12 септември по клинична пътека "Диагностика и лечение на левкемии", която изисква болничен престой от пет дни. Пациентът е напуснал болницата по собствено желание на 15 септември. Към документацията обаче не е приложено подписано информирано решение, каквото се изисква.Виж повече

Броят на родените деца за миналата година е отбелязал печален рекорд - бебетата са толкова, колкото са били през кризисната 1997 г., алармира СЕГА. Това показват данните на националната статистика за ражданията. Иронията е, че те са цитирани в отчета на социалното министерство за изпълнение на демографската стратегия у нас. През 2016 г. в страната са родени близо 65 хил. деца. В сравнение с 2015 г. те са с около 970 по-малко. Миналата година е с най-малко бебета от 1997 г. насам. За тези 20 години раждаемостта се е повишавала (включително и бейби бума от 2009 г.) и е спадала, но никога толкова ниско, колкото до нивото от 1997 г.
Виж повече

Българският земеделски работник е най-бедният на Балканите със средна заплата от 419 евро, съобщава ТРУД. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро, а за сравнение в Хърватия фермерите получават средно по 926 евро. В Босна и Херцеговина взимат 632 евро, а в Черна гора – 771. Най-богатите земеделци са в Словения, където от земеделие се изкарват по 1346 евро на месец. Разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни-членки на Европейския съюз варира от 50 до 80% за новите и от 3 до 10 пъти за старите.
Виж повече

Днес се отварят ценовите оферти за изграждането на тол системата у нас, която предвижда нови такси за използване на републиканската пътна мрежа, пише СЕГА. Таксуването ще бъде на база изминато разстояние на превозни средства над 3,5 тона и на база време за леките автомобили. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца, а индикативната ? стойност е 200 млн. лв. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване той ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37