Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Паветата по столичния булевард „Дондуков“ излизат между 10 и 20% по-скъпо от полагането на асфалт, информира МОНИТОР. Цялостната реконструкция трябва да приключи в края на месеца, като ще струва 7,7 млн. лв. Независимо обаче дали ще бъде излят асфалт или положени павета, цената няма да се промени, защото по договор казусът влиза в клауза „непредвидими разходи“. Сагата с настилката на булеварда започна още преди да тръгнат ремонните. До момента от Столичната община се съобразиха с всички становища на експертния съвет на Министерството на културата, по чието настояване паветата се запазиха в участъка между ларгото и ул. „Раковски“. След като приключи ремонтът там и започна работата в отсечката от „Раковски“ до бул. „Васил Левски“, кметът на София поиска там да бъде положен само асфалт.
Виж повече

Столичната община прекратява договорите си с две фирми заради некачествени ремонти на улици, пише СЕГА. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Едната засегната фирма е "Пътища и съоръжения", която беше глобена със 130 хил. лв. за ремонта на бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" и на която от общината отказаха да платят работа на стойност над половин милион лева. От "Московска" 33 развалят и договор с компанията заради калпав текущ ремонт на улици в районите "Оборище", "Сердика", "Подуяне" и "Нови Искър", който беше сключен преди 2 години. Другата фирма, с която Столичната община прекратява договорните си отношения, е "ПСТ Груп", която пък е извършила некачествени ремонти на улици в районите "Овча купел", "Банкя", "Красна поляна" и "Красно село". Договорът с нея също е сключен през 2015 г. Срокът на договорите и на двете фирми бе за 4 години.
Виж повече

В две болници са установени нарушения, предхождащи смъртта на 72-годишния Спас Добрев, за когото лично министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разпореди проверка, съобщава МОНИТОР. Това показват данните от доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Нарушения са открити в "Пирогов" и "Св. Иван Рилски", а лекарите в Александровска са изпълнили необходими процедури, за да спасят живота на пациента. Линейката обаче е закъсняла с 1,20 часа, тъй като не е имало свободни коли и спешни екипи. Проверката е установила, че Спас Добрев е приет в болница "Св. Иван Рилски" на 12 септември по клинична пътека "Диагностика и лечение на левкемии", която изисква болничен престой от пет дни. Пациентът е напуснал болницата по собствено желание на 15 септември. Към документацията обаче не е приложено подписано информирано решение, каквото се изисква.Виж повече

Броят на родените деца за миналата година е отбелязал печален рекорд - бебетата са толкова, колкото са били през кризисната 1997 г., алармира СЕГА. Това показват данните на националната статистика за ражданията. Иронията е, че те са цитирани в отчета на социалното министерство за изпълнение на демографската стратегия у нас. През 2016 г. в страната са родени близо 65 хил. деца. В сравнение с 2015 г. те са с около 970 по-малко. Миналата година е с най-малко бебета от 1997 г. насам. За тези 20 години раждаемостта се е повишавала (включително и бейби бума от 2009 г.) и е спадала, но никога толкова ниско, колкото до нивото от 1997 г.
Виж повече

Българският земеделски работник е най-бедният на Балканите със средна заплата от 419 евро, съобщава ТРУД. Близо до нас е само Сърбия, където заплащането е 463 евро, а за сравнение в Хърватия фермерите получават средно по 926 евро. В Босна и Херцеговина взимат 632 евро, а в Черна гора – 771. Най-богатите земеделци са в Словения, където от земеделие се изкарват по 1346 евро на месец. Разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни-членки на Европейския съюз варира от 50 до 80% за новите и от 3 до 10 пъти за старите.
Виж повече

Днес се отварят ценовите оферти за изграждането на тол системата у нас, която предвижда нови такси за използване на републиканската пътна мрежа, пише СЕГА. Таксуването ще бъде на база изминато разстояние на превозни средства над 3,5 тона и на база време за леките автомобили. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца, а индикативната ? стойност е 200 млн. лв. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване той ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съобщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:55

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 11:26

БДЖ с промени в разписанието заради ремонта на Централна гара-София

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 08:22

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29