Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За децата е трудно да са емоционално интелигентни

Важно е съпрузите да запазят авторитета си на родители

В „Контрасти“ тази седмица обсъждахме вътрешния свят на младите хора, емоциите и отношенията между подрастващите и начините, по които те ги изразяват. Опитахме се да разберем какво става, когато съпрузите не запазват функцията си на родители след развода и как това се отразява на децата.

Според училищния психолог Калин Гайтанджиев човек не може да бъде наясно със себе си, ако не познава своя вътрешен свят.

Наблюденията, които имам, от децата, с които работя, е че е положена основата на толерантното отношение един към друг. Децата искат да правят добро и когато го правят, се усещат значими. Когато се държат добре един с друг, получават нещо, което не се вижда, но се усеща и за тях е важно. Да, децата са толерантни и момчетата са кавалери, казва Гайтанджиев.

Да имат възможността да са емоционално интелигентни е изключително трудно за децата. Това е като възпитанието, не можеш да бъдеш себе си, ако не си наясно с душевния си свят, ако не си наясно  с това, което те прави тъжен, гневен или агресивен.

При развод е много важно съпрузите да запазят функцията си на родители. Тежка патология е тогава, когато родителите се опитват да унищожат авторитета един на друг пред детето, посочва психологът.

Допитахме се и до психолога Нели Тонина, която посочи, че емоционалната връзка, емоционалното състояние на семейството един към друг в двойката, е това, което държи двойката. Важен е и начинът, по който се е събрала двойката. Основното нещо е, че едно семейство винаги се разпада отвътре, а не отвън.

Външните фактори не влияят толкова за разпадането на семейството, ако мъжът и жената нямат връзка помежду си, ако не си говорят и не си общуват. Когато двойката усети, че има проблем, но имат връзка помежду си, и не знаят как да се справят, те търсят помощ, още преди да се стигне до раздяла. При общуването, обаче, е много важно кой какво чува и как го разбира, допълни Тонкина.

Темата за отношенията и любовта между двама души продължихме и с писателката Бойка Николас, която отбеляза, че човек не може да обича друго човешко същество, ако не се е научил да обича себе си. Но допълва, че едно от най-важните неща, което върви редом с любовта, е прошката.

Ако ние не простим, нещото, което сме осъдили, се връща рано или късно в живота ни. Важно е да можем да простим, защото освен любовта, няма друг смисъл на човешкото общуване. А ако любовта е истинска, тя няма как да изчезне. споделя Бойка Николас.

Още за отношенията между хората, любовта, прошката, толерантността и съпричастността, за запазването на добрите отношения в семейството и в обществото – чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00