Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираната болница по онкология удължава до 3 ноември безплатните прегледи за рак на гърдата

Поради големия интерес Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) удължи безплатните прегледи за рак на гърдата до 3 ноември включитено. Болницата се присъедини към кампанията за борба с рака на гърдата,

която се осъществява с подкрепата на Столична община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата, на 9 октомври. Само за една седмица над 150 жени се записаха за провеждане на безплатен преглед за рак на гърдата в УСБАЛО. Всяка една от тях ще получи и възможност за безплатна ехография, ако има нужда от такава.

С оглед социалната значимост на онкологичните заболявания специалистите в лечебното заведение ще продължават и занапред да провеждат кампании, свързани с развитието на профилактиката и повишаване здравната култура на пациентите.

Ракът на гърдата е сред най-честите онкологични диагнози. Ежегодно в България от рак на млечната жлеза се разболяват около 4000 жени. Рискови фактори за развитието на болестта са възрастта, генетични мутации, ранна менструация, късно забременяване или липсата на такова, ниската физическа активност, наднорменото тегло, алкохолът, тютюнопушенето и други.

Ранното откриване на болестта е ключово за успешното лечение. Затова всички жени от 20 до 40 години трябва веднъж годишно да се консултират с лекар, а ежемесечно сами да преглеждат гърдите си на базата на предварително получените знания.

След 40-годишна възраст е възможно към прегледите да се добавят и профилактични рентгенови снимки на гърдите (мамография), като началото и интервала се определят индивидуално след преценка на ползата и потенциалните рискове.

След 50 години мамографиите са препоръчителни за всички жени, а изследването се покрива от НЗОК на всеки две години. Вашият лекар може да ви насочи и за други изследвания – например ултразвук с цел уточняване на състоянието.

Всяка жена, която установи промяна в гърдите си, незарастващи ранички по зърната или хлътването им, наличието на тъмен секрет от зърната, немотивирана промяна в цвета на кожата на гърдите, опипващи се „бучки”, трябва незабавно да отиде при онколог. Тези промени не винаги означават поява на рак, но винаги са белег, че в гърдата нещо се случва, което налага изясняването му от специалист.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Трамвай е блъснал мъж в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III"

Трамвай е блъснал мъж в София, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 13:00 часа в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III". Мъжът, за когото се смята, че е скитник, е откаран с наранявания в "Пирогов". 

публикувано на 16.08.24 в 14:25

Три български филма прожектират в столичния парк "Света Троица"

Поредицата от летни кина по парковете из цяла София продължава с подбрани програми от най-новото и актуално по големите фестивални сцени късометражно кино , напомнят от Кинематограф.BG. Програмата се реализира със съдействието на Столичната община и цели да подкрепи младите български кинотворци, осигурявайки им достъп до голям екран, както и..

публикувано на 16.08.24 в 12:08
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Има належаща нужда от нови антимикробни лекарствени средства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства - темата в този епизод на подкаста на БНР -  "В центъра на системата"  .  Водещ експерт разяснява как да се постигне баланс между ефективното лечение  с антибиотици , намаляване на  антибиотична резистетност и разработката на  иновативни лекарства, които са достъпни до..

публикувано на 16.08.24 в 08:31

Видеонаблюдението в София е подсилено с 416 възстановени и 47 нови камери

Много от камерите за видеонаблюдение в София не функционираха поради 4 неуспешни търга, проведени от предишната администрация. Екипът на кмета Васил Терзиев предприе незабавни действия за възстановяване и развитие на мрежата за сигурност и беше намерен изпълнител. Така процесът на възстановяване и разширяване на системата за видеонаблюдение беше..

публикувано на 15.08.24 в 18:06
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:45

Завършва реновирането на голямо междублоково пространство в ж.к. ”Дианабад”

Завършва работата по цялостното реновиране на голямото междублоково пространство на бл.14, бл.15, бл.16 и бл.17 в ж.к. ”Дианабад”, съобщи кметът на район “Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Изградени са нови алеи, стълбища, плочник и голямо площадно пространство. В момента тече ремонт на детските съоръжения на площадката за игра, а до две..

публикувано на 15.08.24 в 14:26
Паметникът на д-р Стефан Черкезов в двора на болницата във Велико Търново

Отбелязваме Деня на спасението - в памет на д-р Стефан Черкезов

В страната ни се отбелязва Денят на спасението в чест и в памет на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус, но загива от тежките си изгаряния. Медиците от Областната болница във Велико Търново, която носи неговото име, ще почетат своя патрон 61 години след  гибелта му. По обяд екипът на лечебното..

публикувано на 15.08.24 в 11:45