Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва делото заради забранения референдум за застрояването в жк. "Младост"

На 20-ти октомври, петък, в Административния съд в София стартира делото, с което се обжалва отказът на Столичния общински съвет (СОС) срещу провеждането на референдум заради презастрояването на столичния квартал "Младост".

Да се отворят подробните устройствени планове за частта „Младост“ и да може да се направи ново обществено обсъждане, за да се избегнат проблемите с презастрояването; да се реши и проблемът с паркоместата и липсата на места в детските градини, както и временно спиране на строежите, докато новият план влезне в сила, припомни исканията за референдума зам.-кметът на район „Младост“ - Биляна Петрова.

Тя посочи, че обществено обсъждане за построяването на висока сграда от турски инвеститор в кв. „Младост“ е преминало бурно, защото жителите на квартала са на ръба на нервна криза, тъй като новото застрояване още повече ще влоши качеството на живот.

Десислава Иванчева, кметът на район „Младост“, също коментира проблемите на живеещите в столичния квартал и техните искания. Какви са те – чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмил Кърджилов: Затоплянето не е опасно, зеленият преход не бива да води до обедняване

След юни и юли, гореща вълна с температури до над 35 градуса ще има в София и през август . Нормално е, все пак е лято.  Горещините водят до дискомфорт , опасно е човек да се излага дълго на горещите слънчеви лъчи – особено за малки деца, възрастни и хронично болни, но е спорно дали глобалното затопляне като цяло води до по-големи проблеми за..

публикувано на 26.07.24 в 12:59

Терзиев: Няма опасност от обгазяване на София заради пожара в гр. Елин Пелин

6 екипа от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са помагали през изминалата нощ в района на инцидента в Елин Пелин. Изпратен е включително и дрон с термокамера, който е насочвал службите за овладяване на ситуацията. Това заяви в началото на продължаващото и през днешния ден заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил..

публикувано на 26.07.24 в 11:06

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви намясто, че екипите все още не могат да влязат в района...

публикувано на 26.07.24 в 10:16

Каква е разликата между инфлуенсър, журналист и пропагандатор

С младия актьор, ютюбър, влогър и граждански активен лъв Стефан Попов-Чефо не ви срещаме за пръв път. Той е на 30 и се изявява по най-различни обществено значими, културно-политически теми, за да приобщава най-различни хора към идеи, ценности, послания. Признава, че в началото – преди около 5 години, когато той самият е на 25, в канала..

публикувано на 26.07.24 в 09:53

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”. "Има трудности, които по свой собствен начин можеш да ги преодолееш, с помощ, разбира се. За да изляза..

публикувано на 25.07.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Спорове в СОС заради оборудването и обзавеждането на детски градини в район "Изгрев"

Оборудването и обзавеждането за няколко нови и разширения на съществуващи детски градини в район „Изгрев“ предизвика спорове между общинските съветници от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София). Несъгласието се породи от количествено-стойностните сметки, с които районният кмет д-р Делян Георгиев оправдава..

публикувано на 25.07.24 в 17:14

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27