Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

През първите три дни болничен ще се плащат само 50% от заплатата, извежда в заглавие СЕГА. Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента. За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право. Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента. Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.

Виж повече

48% от българите в стрес от градския живот, сочи МОНИТОР. За голяма част от българите стресът се е превърнал в неразделна част от ежедневието. Особено податливи са хората, живеещи в големите градове. Това показват данните от национално проучване на „Алфа рисърч”, според което 48% от българите усещат стрес от градския начин на живот всеки ден. Подобна е и тенденцията в световен мащаб. Според психолозите менталните усилия, които човек полага за предвиждане и контрол на дадена ситуация, се възприемат от организма като реално случваща се и го поставят в режим на справяне с проблема. Вътрешното напрежение, което изпитваме, се изразява в раздразнителност, агресия, загуба на концентрация, сухота в устата и дехидратация.

Народът ни е трезвен според европейска статистика, четем в ТРУД. Българите са едни от най-големите трезвеници в Европейския съюз. Това сочат данните от изследването на Евростат „Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет”. Според данните само 30% от мъжете и 11.4% от жените над 18 години в България консумират алкохол всяка седмица (но не всеки ден). За сравнение в ЕС мъжете са 38.3%, а жените 23%. Най-големи любители на чашката се оказват във Великобритания, където всяка седмица пият 52% от мъжете и 40% от жените, а в другия край на класацията се нареждат румънците (5% от жените и 32% от мъжете).

Българите обаче се оказват на трето място сред най-големите пушачи. Според статистиката 37.6% от мъжете и 21.2% от жените в България палят цигара всеки ден. За сметка на това сме в последните места по консумация на плодове и зеленчуци, както и по спорт и  физическа активност. Според статистиката у нас само 28.9% от жените и 34.9% от мъжете консумират препоръчителните от 1 до 4 порции плодове и зеленчуци всеки ден. За сравнение средно в ЕС процентите са 53.9 за жените и 48.6 при мъжете. Що се отнася до спорта и физическата активност сме на предпоследно място в ЕС. В България едва 15.3% от мъжете и 5.3% от жените отделят по поне 150 минути на седмица за спорт.

Виж повече

Новост в стоматологията: 3D машина прави коронки за 7 минути пред пациента, съобщава МОНИТОР. Зъбна коронка може да бъде направена само с едно посещение на пациента в кабинета на зъболекаря и то за по-малко от час. Това е нова технология CAD-CAM, при която времето за създаване на коронка или мост се съкращава драстично. На Пловдивския панаир бе показан първият апарат CAD-CAM, който вече се използва направо в стоматологичния кабинет и всичко може да се изработи на него само за няколко минути. Технологията притежава 3D скенер, който сканира разрушения зъб на пациента директно в устата му и машината сама прави дизайна на конструкцията и я изработва. Процедурата е толкова опростена, че стоматологът няма нужда от асистент. Дебютът на машината е бил през април т.г. в Кьолн и вече у нас има заявки за два такива апарата, един от които се очаква да бъде в Пловдив.

Виж повече

България и Чехия са топ дестинации за авточасти, пише 24 ЧАСА. България и Чехия са най-предпочитаните държави от Централна и Източна Европа за инвестиции на компании за автомобилни компоненти. Това показва проучване на автомобилната индустрия в региона, направено от “Колиънс Интернешънъл”. Основно предимство на страните от Централна и Източна Европа е цената на работната сила. В България тя е най-ниска - 4,2 евро на час. Размерът на заплатите обаче расте. Увеличението за второто тримесечие на 2017 г. е между 7,9 и 14,1% в индустриалния сектор в целия регион, като се очаква тази тенденция да се запази и следващата година. Квалификацията и образованието на кадрите е много важен фактор за България при избора на локация. Проучването отчита, че страната ни вече осигурява обучения на работниците. Друг фактор е размерът на данъците върху доходите. Централна и Източна Европа се характеризират с ниски корпоративни данъци. Унгария има най-малък - 9%, а на второ място е България с 10%.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалаът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23