Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Няма регистриран случай на грип в България, съобщава МОНИТОР, позовавайки се на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Към момента няма регистриран случай на грип в България. В специализираната лаборатория в Центъра за заразни и паразитни болести изследваме много хора с подобна симптоматика, но не са установени положителни проби, обяснява Кунчев. В 10 европейски страни има потвърдени единични случаи на заболели от грип. Те не са в съседни на България държави, а в западната част на континента.

Експертът коментира и проблеми в българското здравеопазване. По думите му министерството на здравеопазването е все повече „министерство на лечението на болести” и ако продължава да се работи така, парите никога няма да стигат. Въпросът е да предпазим хората от заболяване, а не само да даваме милиони и милиони за тяхното лечение, каза д-р Кунчев.

Виж повече

Коригират бюджета на НЗОК в последния момент, четем в ТРУД. Отпадане на мораториума за финансиране на нови медицински дейности със средства от НЗОК и увеличаване на парите за извънболнична помощ. Това са промените, които в последния момент ще внесат от ГЕРБ по бюджета на здравната каса за 2018 г. Това ще се случи между първо и второ четене на закона, стана ясно от думите на председателката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова по време на дебата в зала по първото четене на финансовата рамка на касата. За да се спестят средства, в проектобюджета за догодина беше заложен мораториум върху сключване на договори с болниците за нови медицински дейности и за нови медикаменти. Що се отнася до средствата за извънболнична помощ, те бяха определени в размер на 207 млн. лв.

Виж повече

НОИ и фирмите ще платят рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г., информира СЕГА. Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят нов рекорд - очаква се да стигнат до 700 млн. лв. От тях "сметката" за работодателите ще е около 180 млн. лв., а НОИ ще плати над половин милиард за обезщетенията след четвъртия ден. Оценката е от становището на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Сумата, която плащат работодателите за болнични, се съобщава за първи път от 2010 г., когато фирмите започнаха да плащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването. След огромно недоволство управляващите се отказаха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, но не предложиха и мерки за затягане на контрола и ограничаване на разходите за обезщетенията на НОИ.

Виж повече

Двойно увеличение на цените за регистрационен номер за кола по избор с четири еднакви цифри предвижда МВР, пише СЕГА. Това става ясно от промени в тарифа на ведомството. Те са предложени за гласуване на Министерския съвет от вътрешния министър Валентин Радев. В момента таксата за регистрационен номер по избор е 1000 лв., ако четирите цифри са еднакви. Предвижда се тя да стане 2000 лв. Десет пъти пък ще се увеличи тарифата за комбинация по избор, в която обаче цифрите не са еднакви - например 5656. В момента за тази услуга МВР взима 30 лв., а в бъдеще ще таксува 300 лв. С увеличението МВР ще се опита да ограничи тези регистрационни номера, става ясно от мотивите на Радев.

Виж повече

Нови 61 милионери в България за година, отбелязва ТРУД. Депозитите за над 1 милион лева се увеличават с 61 за година, показват данните на Българска народна банка. През септември те достигат 775 при 714 през същия месец на 2016 г. Увеличават се и влоговете на бизнеса за над 1 млн. лева. През септември миналата година техният брой е бил 2694, а през тази – 3030. Отново най-често държим на сметка до 1000 лева. Такива са над 6,45 милиона депозита. Спрямо година по- рано те намаляват с близо 496 хиляди броя. Общо бизнесът и домакинствата държат в банките 67,50 млрд. лева, което е нарастване с 8,2% на годишна база.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47