Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

65 болници описали коя фирма храни, коя пере, от коя вземат лекарствата, на кои частници са дадени клиники под наем, пише 24 ЧАСА. Отчетът е поискан от проф. Николай Петров. Задачата на новия министър ще бъде да проследи има ли нарушения Народното събрание ще одобри новия здравен министър Кирил Ананиев като първа точка от дневния си ред днес. Предложението за освобождаването на проф. Николай Петров и избирането на Кирил Ананиев на мястото му, подписано от премиера Бойко Борисов, бе депозирано в деловодството на парламента вчера следобед. Според източници от правителството вицепремиерът Томислав Дончев ще представи 23-тия здравен министър от 10-ти ноември насам. След като го гласуват, Ананиев полага клетва и се заема директно с новите си задължения. Парадоксално в програмата на днешния парламентарен контрол, публикувана снощи, фигурираше и името на проф. Николай Петров като отговарящ на 5 депутатски въпроса - 2 часа след като би трябвало да е освободен като министър.
Виж повече

Западният парк и тунелът под НДК ще бъдат ремонтирани догодина Столицата е готова за зимата, глоби от 2000 лв. за непочистен сняг грозят фирмите, съобщава ТРУД. Всички спирки на градския транспорт в София се очаква да бъдат отдадени на коцесия. Вече е подготвена и процедура. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. “Имам уверение от СОС, че предложението ще бъде разгледано”, увери Фандъкова. Тя се надява с инвестициите, които Общината не може да си позволи, да бъдат подменени всички стари спирки. Миналата година в комисиите на Столичния общински съвет се реши да се направи ново проучване за възможностите броя спирконавеси да бъде увеличен, а рекламните елементи-намалени, обясни общинският съветник Зафир Зарков. Тогава се предвиждало почти заменяне на съществуващите спирки, а идеята сега е те да са със 100 повече. Предвиждат се поне 1200 спирконавеса, а за този който предложи повече, концесионната процедура дава предимство. Единен критерий за изработката е дал главният архитект на София Здравко Здравков. Идните две седмици ще бъде направен последния финансово икономически анализ и ако той е благоприятен, до края на годината идеята ще влезе отново за обсъждане в комисиите на СОС.
Виж повече

Фирми от сивия сектор произвеждат и доставят в София всеки ден 1 млн. хляба. Малките търговски обекти, пласират продукцията, като на тъмно работят над 50 на сто в сектора, информира МОНИТОР. Зад хляба със съмнителен произход не стоят официални производители и дистрибутори, твърдят от бранша. Нелегалният насъщен се доставя с превозни средства, които не са регистрирани никъде. Хлябът идва от различни точки на страната транспортиран с тирове до бази около София, където се претоварва в бусове. Така стига до малките търговските обекти, смята Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя припомни, че в новия Закон за храните е предвидено създаването на регистър, където да бъдат вписани дистрибуторите и техните превозните средства, облепени с отличителен стикер.
Виж повече

В края на тази година се очаква да започне да функционират закупените от Столичната община 7 газ анализатори, които да извършват бързи замервания на всички типове двигатели - бензинови, дизелови и газови уредби, съобщи общинският съветник Зафир Зарков от транспортната комисия към Столичния общински съвет вчера, цитиран от СЕГА. Така София възнамерява да се бори със замърсяването на въздуха от колите, които не отговарят на екологичните норми. Газ анализаторите в столицата следва да бъдат предоставени на МВР, като 5 от тях ще бъдат разположени в пункта в кв. "Дървеница", където КАТ правят първоначалните регистрации. "Когато има автомобили, които не отговарят на съответната норма за отделяне на вредни газове - Евро 3, 4, 5 или 6, те няма да бъдат регистрирани", обясни Зарков. Останалите два газ анализатора ще бъдат мобилни - на разположение за проверки от органите на КАТ по пътната мрежа на София и "ако бъде установено такова нарушение, в смисъл непокриване на тези стандарти на съответния автомобил, той ще бъде спиран от движение до отстраняване на тази техническа неизправност".
Виж повече

Българските осмокласници са на последно място в ЕС по граждански компетентности, съобщава СЕГА. Освен това само 42% от тях смятат, че трябва винаги да спазват законите, за да бъдат добри граждани, а едва 35% категорично не са съгласни, че жените не бива да се занимават с политика. Това показват резултатите от участието ни във 2-то международно изследване на гражданското образование ICCS 2016. Първото издание на изследването, което цели да установи как училището подготвя младите хора за ролята им на активни граждани, е проведено през 2009 г. Във 2-то издание са взели участие 94 хил. ученици от 24 държави и административни региони - 16 от Европа, 3 от Азия и 5 от Латинска Америка. У нас изследването е проведено между 7 март и 20 април 2016 г., като в него са участвали 2966 ученици от 8-и клас от 147 училища. Всеки от тях е отговарял на индивидуална комбинация от около 20 въпроса (с 4 степени на трудност), измерващи знанията по гражданско образование. Задача от най-лесната категория Г например е била учениците да напишат защо министър, хванат да шофира с превишена скорост, трябва да плати глоба. Верният отговор "пред закона всички са равни" е бил посочен от 82% от родните младежи. На въпрос от най-сложната категория А обаче, изискващ от учениците да кажат защо са нужни законите, изискващи политическите партии да осигурят обществен достъп до информацията за направените им дарения, правилно са отговорили доста по-малко деца - едва 38% са посочили, че тези закони пречат на партиите да облагодетелстват хората, които правят дарения.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37