Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Догодина Столичната община ще похарчи над 11 млн. лв. повече за чистота, или общо 183.8 млн. лв., показва план-сметката за 2018 г., публикувана за обществено обсъждане, пише СЕГА. Благодарение на европредседателството столичани би следвало да живеят в по-чист град и даже да дишат по-чист въздух, тъй като улиците ще се мият по-често. В доклада е посочено, че миенето с автоцистерна с маркуч в топлите месеци ще се увеличи от 3 на 4 пъти върху 76 500 дка, а в други райони с площ 66 000 дка улиците ще се измият цели 10 пъти през лятото. Предполага се, че това са централни и др. пътни артерии около обектите, свързани с председателството. Извън тези случаи столицата си остава в ръцете на метачките със сухите метли.
Виж повече

„Участъкът е разширен до 4-лентов, с нови тротоари, улично осветление, мостово съоръжение и корекция на реката. Довършителните дейности по тротоарите и изграждането на ограда ще бъдат завършени до края на месеца, съобщава ТРУД. Разширението в следващия участък – от магазин „Кауфланд“ до бул. „Цар Борис III“ ще завършим догодина, заедно с ремонт на кръстовището на бул. „Цар Борис III“, съобщава още Фандъкова. „В събота, 18 ноември, възстановяваме движението по бул. „Дондуков“ в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Васил Левски“. Довършителните дейности по булеварда ще продължат до края на месеца“, информира кметът на София. До края на седмицата пускаме движението и във втория участък на бул. „Монтевидео“ – от ул. „Акад. Пешев“ до ул. „Народно хоро“. До средата на декември ще се довърши участъка до ул. „Боряна“, за който се наложиха допълнителни дейности в много голям обем и в момента се изпълняват укрепителни стени.
Виж повече

Държавата ще предложи споразумение на бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски по делото за собствеността на двореца "Врана", разказва СЕГА. Това се разбра във вторник на поредното заседание по процеса в Софийския градски съд. Представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е внесъл молба в съда за спиране на производството за споразумение, потвърди пред "Сега" адвокат Ирен Савова, чиято кантора обслужва държавата. Тя обаче отказа да коментира какви биха били параметрите на споразумението. Защитата на Сакскобургготски заяви, че не е оторизирана да коментира.
Виж повече

В началото на XXI в. България е изправена пред много предизвикателства и рискове. Някои са с външен, глобален характер, а други са чисто вътрешни, пише зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, цитирана от ТРУД. Всички сме съгласни, че страната има сериозни демографски проблеми и че е крайно необходимо да спрем изтичането от нея на младите, активни, репродуктивни и образовани хора. Пътищата за това са различни, но най-важните са свързани с повишаването на доходите, сигурността, справедливостта, възможностите за реализация у нас и т.н. Някак си в този аспект пропускаме нещо изключително важно за бъдещето на страната – образованието. Според мен, когато говорим за демография в България, трябва да говорим и за образование. Когато говорим за възраждане на страната и икономически просперитет, трябва да говорим за образование. Когато говорим за достоен живот и достойно място в развития свят, трябва да говорим за образование.
Виж повече

Задължения в размер на 2 312 321 лв. е погасила държавата на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката (МОН), цитирани от МОНИТОР. Дълговете на неизрядните кредитори обхващат периода от влизане в сила на Закона за кредитиране на студенти и докторанти през 2010 година до настоящия момент. Причината е, че по този закон кандидат-висшистите могат да теглят заем, за да следват в университет без поръчител като гарант им се явява държавата. При случай на активирана гаранция от МОН подават сигнал до НАП, които от своя страна започват да търсят длъжниците и да събират борчовете, коментираха за „Монитор“ от образователното министерство, като уточниха, че най-вероятно задълженията ще се търсят по съдебен път.
Виж повече

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, коментира доклада на Европейската агенция по лекарствата, според който страната ни е на осмо място по продажба на антибиотици за животни, пише ТРУД. Според него това означава съвсем друго нещо и тъй като много бързо излезе информация как България е една от замърсените страни с антибиотици в месото, се наложи ние и Българската агенция по безопасност на храните да опровергаваме твърдението. Въпросната информация по никакъв начин не означава, че ние ядем замърсени храни. Този доклад е на база цени и продажби, събрани от търговците на едро, за това какви ветеринарни продукти (включително антибиотици) се използват за лечение на животните. В България от 2006 г., а и, разбира се, преди това строго се спазват абсолютно всички изисквания, когато едно животно трябва да бъде лекувано, това да се извършва само с рецепта от ветеринарен лекар. В нея се казва какъв трябва да е срокът на лечение, количеството на ползвания ветеринарно-медицински препарат и респективно колко време, след като приключи лечението на животното, не могат да бъдат ползвани продукти за пазара от него, включително месо.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47