Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на еврото след провал на преговорите за формиране на новото коалиционно управление на Германия

Снимка: БГНЕС

Еврото се намира под натиск от продажби, след като се провалиха усилията на канцлера на Германия Ангела Меркел за формиране на трипартийна управляваща коалиция, което може да предизвика политическа несигурност и нестабилност в най-голямата икономика в Европа.

Преговорите за коалиционно правителство бяха прекратени в неделя, тъй като пробизнес ориентираната партия Свободни демократи обяви изненадващо, че се оттегля от продължилите повече от четири седмици разговори с консервативния блок на Меркел и с екологичната партия Зелените за формиране на съвместно управление. Лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер бяви, че неговата партия излиза от преговорите, тъй като трите партньора не са могли да намерят обща основа за няколко ключови въпроса за бъдещото съвместно управление.

Изглеждащата много уморена Меркел заяви, че тя ще остане действащ канцлер и ще се консултира с президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер относно това какво предстои в бъдеще. Това е ден на дълбок размисъл за това как Германия да продължи напред, посочи тя пред репортери в края на уикенда. Като канцлер ще направя всичко необходимо, за да гарантирам, че тази страна ще бъде добре управлявана в трудните седмици, които предстоят, допълни Ангела Меркел.

Провалът на преговорите поставя Германия пред две безпрецедентни за ерата след Втората световна война насам възможности: Меркел да формира правителство на малцинството в рамките на консервативния блок на ХДС и ХСС, или президентът на страната да призове за провеждането на нови избори, ако не бъде съставено стабилно правителство.

Новината за провалените преговори предизвика агресивни продажби на евро в началото на днешната търговия, като единната европейска валута се срина за кратко до 6-дневно дъно от 1,1722 долара преди да опита известна стабилизация около 1,1750 областта. В същото време еврото се понижи до двумесечно дъно от 131,17 японски йени и до 7-дневно дъно от 1,1590 швейцарски франка. Единната европейска валута губи позиции и спрямо британската лира, понижавайки се към 6-дневно дъно от 0,8872 паунда.

Перспективите за продължителна политическа нестабилност в Германия са обезпокоителни за финансовите пазари както в Европа, така и в световен план. Според редица анализатори обаче това е малко вероятно да навреди на солидния подем, в който се намира водещата икономика на еврозоната. Трябва да се има предвид, че въпреки периодичните политически проблеми в Европа през настоящата година, еврото успя да поскъпне с над 11% спрямо щатския долара, с близо 7% спрямо йената и с над 4% спрямо британската лира от началото на 2017-а година.

Междувременно борсата във Франкфурт също реагира негативно на провалените преговори за формиране на стабилно коалиционно правителство в Германия, като основният немски фондов индекс DAX 30 стартира търговията в понеделник с понижение от 0,6%.

Засилването на политическото напрежение и рисковете от предсрочни избори в Германия водят до бягство на инвеститорите към немски държавни облигации с оглед на техния статут на "инвестиция убежище". Интересът за покупки на 10-годишни немски дългови книжа предизвика спад на тяхната доходност с около 1,5 пункта към 0,35%, достигайки най-ниско ниво от 9-и ноември насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.