Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко поскъпване на британската лира след информации за прогрес на преговорите за Брекзит

Доларът преустанови тридневния си спад след одобрения от Сената данъчен законопроект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската лира поскъпна рязко обратно над 1,3500 долара след информации за постигнат напредък в преговорите относно излизане на Великобритания от Европейския съюз, известно като Брекзит.

Повод за този оптимизъм даде ирландската информационна агенция RTE, която съобщи, че Великобритания ще се съгласи след Брекзит да приведе в съответствие регулаторните правила на ЕС за единния европейски пазар и за единния митнически съюз в рамките на целия остров Ирландия.

Трябва да се има предвид, че въпросът с границата между Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и Ирландия (част от ЕС) е един от трите основни препъни камъка за успешното приключване на първия кръг от преговорите за Брекзит, като имаше опасения за т.нар. "твърда" граница.

Междувременно премиерът на Ирландия Лио Варадкар посочи, че по-късно днес ще направи официално изявление относно първата фаза от преговорите за Брекзит. Това изказване е факт след специална среща на ирландското правителство, като Варадкар добави, че е разговарял с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Също така има и информации, според които главният преговарящ от страна на ЕЦБ Мишел Барние е заявил, че изглежда все по-вероятно постигането на пробив в преговорите с британските власти.

Всичко това засилва надеждите за прогрес в преговорите за Брекзит след днешната среща на британския премиер Тереза Мей с Жан-Клод Юнкер, което би позволило на лидерите от ЕС да дадат разрешение по-късно през декември за стартиране на втора фаза от преговорния процес, включваща бъдещите търговски взаимоотношения между Великобритания и останалите 27 страни - членки на Съюза, както и важния въпрос с т.нар. "преходен период" след официалната дата на развода на 29-и март 2019-а година. Това допринася за рязко поскъпване на британската лира към 1,3537 щатски долара, след като в началото на европейската търговия паундът се търгуваше около 1,3418 нивото. Еврото пък се понижава с над 0,5% към едномесечно дъно от 0,8756 британски лири. В същото време паундът поскъпва към 18-месечен връх около 152,94 японски йени (най-високо негово ниво от юни 2016-а насам).

Щатският долар също поскъпва спрямо останалите основни валути, прекъсвайки тенденцията на слабост от предходните три дни на търговия, благодарение на одобреният от Сената на САЩ данъчен законопроект.

Въпреки че двете камари на Конгреса ще трябва тепърва да постигнат споразумение за единен данъчен законопроект, който в крайна сметка да бъде подписан от президента Доналд Тръмп, за да се превърне в официален закон, индексът на долара спрямо другите 6 водещи валути поскъпва предпазливо с 0,3% към 93,14 пункта.

Зелените пари нарастват с 0,65% към 113,06 японски йени (най-високо ниво от 17-и ноември) и с 0,78% към 0,9847 швейцарски франка, тъй като добрият риск-апетит на европейските пазари на акции намалява статута на йената и франка като "валути-убежище". Еврото пък се търгува около 1,1850/60 долара, след като по-рано днес се понижи към 1,1836 нивото, отстъпвайки от петъчен връх около 1,1940 долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.