Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

12 дни преди мораториумът за плащане на нови лекарства от бюджета на здравната каса през 2018 г. да влезе в сила, управляващите най-накрая се решиха да го отменят. Това стана след серия протести, отхвърлено от управляващите вето на президента, разменени тежки обиди и измислен в последния момент алтернативен вариант за осигуряване на иновативни препарати, съобщава СЕГА. "За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ГЕРБ ще предложим на утрешния (днешния - б.р.) Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК (който засяга мораториума)", съобщиха от централата на партията, цитирайки председателя на парламентарната група Цветан Цветанов. Това ще стане, след като седмици наред от партията защитаваха предложения от здравната каса и здравното министерство мораториум, уверяваха, че нито един пациент няма да остане без лечение и без новите медикаменти и че забраната се налага, за да може да се осигури една година "бюджетно спокойствие" на НЗОК, през която да се приемат нормативни промени, с които да се затегне контролът при плащането на лекарствата от касата.
Виж повече

Коледен трамвай тръгна из софийските улици. До Бъдни вечер малки и големи могат да се повозят, да се снимат с Дядо Коледа и Снежанка и да получат подаръци, разказва МОНИТОР. Разходката с коледния ретротрамвай е безплатна и само за деца с придружители. За седми път Район „Средец” на Столичната община е организатор на събитието в партньорство със Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и "Спаси София". Атракционната мотриса се движи двупосочно на всеки час от пл. „Възраждане” до пл. „Журналист” всеки ден от 15 до 19 ч., в почивните дни (23 и 24 декември) от 10 до 14 ч., а спирките са: пл. „Македония“, пл. „Гарибалди”, пл. „Славейков”, бул. „Васил Левски”, УАСГ и пл. „Журналист“. Реставрираният преди 16 години трамвай се движи като линия №35.

Виж повече

Столичната община планира да разшири трамвайната мрежа с нова линия по бул. "Тодор Каблешков", информира СЕГА. Идеята е тя да свърже съществуващите трамвайни линии между бул. "България" и бул. "Черни връх". Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев пред "Сега". В тази връзка в момента общинарите работят по отчуждаване на терени по протежението на булеварда. "Паралелно с това се работи активно и по бул. "Копенхаген", който трябва да свърже "Дружба" с "Младост" и да бъде удължен маршрутът на трамвайна линия 23, така че да може да има връзка и с метростанция "Младост 3" и да се осигури интермодалност между двата вида транспорт", добави Крусев. По думите му "Каблешков" и "Копенхаген" са обозримите проекти, които биха могли да се реализират, но заради многото отчуждителни процедури е трудно да се посочат срокове.
Виж повече

Заплахите на БАН да протестира посред председателството на Съвета на ЕС дадоха желания ефект - премиерът Бойко Борисов веднага намери решение на бюджетните неволи на академията и с това укроти страстите там, пише СЕГА. Кабинетът ще отпусне 15 млн. лв. допълнително на институцията, която пък обеща да свали черните знамена от фасадата си. Лошата новина е, че парите ще дойдат от бюджета за научни проекти, от който могат да се възползват и университетите. Академичната общност от месеци иска още 38 млн. лв. към 83-те млн. за 2018 г., както и увеличение на докторантските стипендии от 450 лв. на 765 лв. С вчерашното решение бюджетът на БАН ще стане 98 млн. лв., което е екзистенц-минимум според Съвета на настоятелите. Така обаче планираните по централния бюджет 65 млн. лв. за наука (въпросните средства са заделени най-общо за проекти - за национални програми, за такива, подкрепящи младите учени, и др.) ще се стопят на 50 млн. лв.
Виж повече

От началото на януари в няколко от най-бедните райони като Монтана, Враца, Силистра скокът на водата ще е най-голям, сочат данни от решенията на КЕВР за одобряване на новите по-високи цени в 14 области на страната, разказва МОНИТОР. В област Монтана например нарастването на цената е с над 15 ст. на кубик и от 1 януари се вдига до 2,875 лв. Така тя ще стане по-висока, отколкото в много по-богатата Бургаска област, където водата поскъпва от нова година до 2,729 лв./куб. м. Интересното е и друго, че по южното Черноморие социално поносимата цена на ВиК услугата, изчислена от КЕВР е 5,446 лв. на кубик, а в Монтана, която е част от най-бедния район в ЕС, тя е с почти половин лев по-висока и е фиксирана на 5,929 лв. Тя е по-висока още и от тавана и в други богати области като Варна и Пловдив, като единствено е по-ниска от тази на „Софийска вода“, която е 8,786 лв.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37