Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как европредседателството се отрази на София

Снимка: Българска народна банка
Снимка: Българска народна банка
“От днес в София влизат в сила засилени мерки за сигурност заради европредседателството” - словосъчетание, което все по-често ще чуваме и ще използваме. Ето и конкретните промени - закриват се два паркинга в непосредствена близост до НДК. На 10 и 11 януари ограничения ще има и около Народния театър, където ще бъде церемонията по приемането на председателството.

Ограничения ще има и при преминаването на делегации от летището до различни хотели. МВР е създало и специални стратегически екипи от въоръжени с автомати полицаи, които ще участват в охраната. Ще се ограничава още движението в участъците, където се придвижват делегациите. Най-основното трасе е между летище София и НДК. Ограниченията ще са само за определени часови диапазони. Целта е, спирането на движението да е максимално кратко, за да не се затормозява трафика.

Как се отразява Европредседателството на град София - виждат ли хората промени в града, положителни или отрицателни са те. Подготвяме ли се за гостите подобаващо и усещат ли гражданите цялостна позитивна промяна в София или всичко си остава все така мръсно и сиво.

От днес в обращание е и нова разменна монета от два лева, посветена на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Също така от Централната банка пускат специална възпоменателна монета, посветена на Европредседателството. Новата разменна монета от 2 лева наподобява вече познатата, но на гърба ѝ, вместо лика на Отец Паисий, е логото на Българското европредседателство, обясни главният касиер на БНБ Стефан Цветков.

Ще бъде пусната и възпоменателна монета с номинал от десет лева. Тя е от най-високата проба сребро с частично позлатяване, а тиражът ѝ е ограничен. Само по една монета ще се продава от сребърната възпоменателна, а от разменната - на касата на банката по 10. Разменната монета ще бъде разпространявана на касите на БНБ и от търговските банки, както обикновено. 

Подробности, чуйте в двата звукови файла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04