Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

От първия ден на Новата година в 14 области хората започват да плащат по-скъпа вода с между 3 и 18%, пише ТРУД. Причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) мами Брюксел с цената на водата. При това за сметка на хората. Оказва се, че причина за драстично поскъпване на водата е опитът на КЕВР да осчетоводи загубите на част от водните оператори в страната и да ги превърне в изкуствена печалба, с цената на по-солени сметки за народа. По този начин от Комисията си гарантират, че дружествата ще покрият изискването за годишна печалба от минимум 5 на сто. Тя е нужна, за да не загуби страната ни финансирането в размер на близо 2 млрд. лв. за този програмен период за водния сектор. Това обясниха пред изданието запознати експерти. Така вместо икономически мерки от КЕВР са предпочели да заложат на рентабилност по документи и на излишно надуване на цената, за да покрият неумението на водните оператори да управляват собствеността си успешно. За загубите във водните дружества у нас има и редица обективни причини. На първо място страната ни остава сред лидерите в Европа по разхищаване на вода заради остарялата инфраструктура. Анализ на Световната банка сочи, че са необходими поне 12 милиарда лева, за да се приведе водния сектор до минималните изисквания на европейските стандарти. За качествена услуга необходимите инвестиции са над 43 млрд. лв. Тези пари обаче липсват заради категоричната съпротива на няколко поредни правителства да вдигнат цената на водата до космически стойности, за да си осигурят нужните средства за инвестиции. Затова и основно вложенията в сектора идват по линия на европейските програми.
Виж повече

Заканите на премиера Бойко Борисов и управляващото мнозинство за строги мерки срещу вандалите на пътя, които причиняват катастрофи и сеят смърт, претърпяха пълен провал, информира СЕГА. Към 31 декември 2017 г. жертвите по пътищата са 678, сочи полицейската статистика. Това е само с около 30 души по-малко от предната година. "Резултатите в края на годината не са така добри, както се очакваше", заяви вчера бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. Разочароващите резултати се случват на фона на шумно рекламираните акции на управляващите. Миналата година премиерът Бойко Борисов на два пъти свика спешни срещи за пътната безопасност. Първият път бе през май, а вторият през ноември, дни след тежка катастрофа на пътя София-Варна край село Микре. Тогава бяха набелязани куп мерки, някои от които въобще не се случиха - въвеждане на тол система, нов Закон за движение по пътищата и повече камери за КАТ. През май премиерът Борисов дори даде срок "до понеделник" да се промени начинът, по който се вземат проби на пияни и дрогирани шофьори. Това се случи няколко месеца по-късно - през септември.
Виж повече

Демографската катастрофа в България е очевидна. Вече 2 милиона българи напуснаха страната, като едновременно с това раждаемостта спада драстично. Това намаление във времето ще се отрази тежко на всички сфери на обществения живот и най-вече в икономическата активност, като все по-малко хора ще произвеждат, а в социалната сфера все повече ще потребяват, разказва ТРУД. Лошото е, че всички прогнози очертават тенденция на продължаване на този демографски процес и за в бъдеще, като някои от тях чертаят апокалиптична картина към средата на настоящото столетие, когато нацията няма да е в състояние да възпроизвежда необходимите човешки ресурси за нормалното функциониране на държавата. По разбираеми причини първата сфера, върху която демографската катастрофа нанася своите поражения, е образованието като цяло и в частност системата на висшето образование. Нанасяните поражения са в няколко насоки. Водеща от тях е тенденцията към непрекъснатото намаляване на броя на завършващите средно образование, което е естествен резултат преди всичко от непрекъснатото намаляване на раждаемостта в страната.  Така например, ако през 1990 г. средно образование са завършили 103 хил. младежи, то учебната 2016/17 г. са завършили едва 45 хил. или за 27 години това е 2,3 пъти по-малко. Естествено е да се очаква, че на този катастрофален спад в броя на обучаващите се в средното образование държавните органи от системата на образоването ще отговорят със съответните управленски мерки за привеждане на системата на висшето образование в състояние, което е адекватно на развиващите се негативни процеси.
Виж повече

Преди началото на всеки работен ден водачите на ученически автобуси трябва да преминават през пътен медицински преглед, пише МОНИТОР. Той включва проба за алкохол и проверка на общото им здравословно състояние. Това става ясно от писмо, разпратено до столичните школски директори от Регионалното управление по образование (РУО) – София. Целта на изискванията е да се повиши безопасността при осъществяването и организирането на превози на деца и ученици на територията на страната с автобуси. Също така автобусите, извършващи специализиран превоз с маршрут на линията, надвишаващ 50 км, както и тези, извършващи случайни превози по смисъла на Закона за движение по пътищата, трябвазадължително да бъдат оборудвани с устройство за регистриране на данните от движението на превозното средство - тахограф. Освен това автобусите трябва да са технически изправни, снабдени с подходящи за сезона гуми и преди началото на всеки работен ден да преминават през пътен технически преглед. Изискванията предвиждат още водачите да използват дигитални карти за тахограф или тахошайби и стриктно да спазват изискванията, регламентиращи времето за управление, прекъсвания и почивки, както и да притежават всички необходими документи за извършване на такъв вид превози. Водачите на автобусите трябва да са на възраст не по-малко от 21 години.
Виж повече

1.8 млн. лв. за 1195 стипендии за талантливи ученици планира да отпусне кабинетът през 2018 г., става ясно от проектопрограмата на правителството за мерките на закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища, съобщава СЕГА. Въпреки заглавието на програмата в текста й никъде не се споменават учениците от частните училища, а до редакционното приключване на броя Министерството на културата не отговори на въпросите на вестника. По програмата се отпускат месечни стипендии и еднократни финансови помощи за деца с изявени дарби в изкуството, науката и спорта. В първите две области учениците трябва да са класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище. В областта на спорта пък следва да са заели 1-во, 2-ро и 3-то място на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство или първо място на финали на държавно индивидуално първенство. Eднократното финансово подпомагане е в размер до 195 лв. и е за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, за участие на деца в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания. Стипендиите пък се предоставят за 12 месеца в размер на 135 лв. месечно.
Виж повече

500 лв. данъци по-малко можем да платим, ако подадем онлайн декларацията си. Кампанията за обявяване на доходите от 2017 г. започва от днес, съобщава МОНИТОР. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите е до 30 април тази година. От НАП напомнят, че най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офис на НАП. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Точно тук е новата част в сравнение с миналогодишната данъчна кампания, тъй като тогава за да спестим част от данъците си срокът за подаване на документите бе края на март. Намалена е и сумата за отстъпка от 1000 на 500 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г. (миналата година датата бе 2 май).
Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37