Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Oфициалната версия за шесторното убийство в Нови Искър е отмъщение заради източване на ДДС чрез кухи фирми, обяснява ТРУД. Смята се, че с измамите се е занимавал бащата Неделчо Юнаков, съобщи вчера главният секретар на МВР Младен Маринов.  Топченгета обаче коментираха пред „Труд”, че тази версия им се струва повърхностна. И че зад кървавата история накрая ще се появи зловещото лице на ревността. Според тях е необясним фактът, че жената Кети е качена насила в семейния джип и откарана в безлюдна местност на 3 км от къщата, където са екзекутирани останалите членове на семейството. Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и шеф на Националната следствена служба отхвърли категорично слуховете, че убийствата са извършени от член на семейството, който после се е самоубил. Той уточни, че всички са убити с огнестрелно оръжие не с един, а с множество изстрели, включително и в гръб. Тепърва ще се изяснява дали убиецът е бил сам или килърите са няколко, дали  е стреляно с едно или с повече оръжия, каза още главсекът Маринов. Всички близки и роднини на семейството са установени. Някои от тях са разпитани. Сред тях няма заподозрени. Водеща е версията за измамите с ДДС и  е започнала пълна финансова проверка с какви пари преди около година и половина семейството е купило къщата в Нови Искър, джипът БМВ Х5 и е пътувало на екскурзии в чужбина. Според регистри името на Неделчо фигурира само в една фирма и то за няколко месеца през 2012 г. Ще бъде изследван и тефтерът, в който са записвани суми на Неделчо, намерено случайно от репортери, близо до изоставения джип. Стефка, майката на убития Боби, смята, че синът й е убит професионално с един куршум между очите. Според нея причината за зверското убийство трябва да се търси в Неделчо и Кети.
Виж повече

Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно, а през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, въпреки че са длъжни по закон, обяви Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза", цитирана от СЕГА. Освен това информацията за пътя на медикаментите е "пълна какофония" според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, което значи, че с подобна база няма как управляващите за вземат адекватно решение за паралелния износ на медикаменти. Данните на НСИ и Агенция "Митници" за 2016 г. са за внос на лекарства от ЕС за 1.9 млрд. лв., а износът е за 1.1 млрд. лв. Не е ясно каква част от него е паралелен износ, т.е. едни и същи препарати да са внесени на по-ниската цена за България и след това изнесени в ЕС, където се продават по-скъпо. Според представителите на пациентските организации всички изнесени лекарства са от паралелния износ и реалният му размер е близо 1.5 млрд. лв. Според представители на здравното министерство и бизнеса обаче сумата е около 400 милиона лева.
Виж повече

Академичният съвет на Софийския университет Св. Климент Охридски готви протест срещу решение на правителството да отнеме от университета сграда, предназначена за обучение на студентите по медицина, пише ТРУД. Това съобщи членът на Съвета Симеон Георгиев след извънредно заседание със своите колеги. Преди празниците правителството реши имотът да бъде даден на Висшия съдебен съвет с мотива „отпаднала необходимост”. Сградата е в лошо състояние, а пари за ремонт няма. Само първият етаж на обекта е реновиран – в него се намира институтът „Конфуций” към СУ. Ръководството на Университета сега ще направи опит да получи нова сграда като компенсация. Ако това не стане до края на месеца, ще последва протест.
Виж повече

На седмица прехвърляме средно по 5100 имота. Това сочат данни на Агенцията по вписванията, предоставени на МОНИТОР. За цялата минала година обект на разпореждане чрез продажби, дарения или замени са станали около 258 000 имота. За 2017 г. почти 214 000 имота са сменили собствениците си, а най-малко са продажбите през първото тримесечие, като броят им е бил само 37 000. През второто тримесечие те скачат на почти 55 000, през третото се увеличават над 56 000, а последното се очаква да надхвърлят 65 000. Общо обаче спрямо 2016 г. има спад на този вид сделки с имоти от 6,4 на сто, сочи още статистиката. Междувременно БГ председателството на ЕС доведе до скок на наемите на лукс жилищата в центъра на София и до повишаване интереса към България, казват столични брокери.

Виж повече

През тази година ще ни трябват 133 дни, за да осигурим планираните данъци в бюджета, изчисли Институтът за пазарна икономика, съобщава СЕГА. Така Денят на данъчната свобода, в който гражданите ще спрат да пълнят хазната и започват да работят за себе си, в България ще настъпи на 13 май. Датата е символична и показва кога планът за приходите на държавата ще бъде изпълнен, ако всичко изработено бъде незабавно изземано. Общо тази година заложените приходи в бюджета са за 38.2 млрд. лв. Най-много дни ще отделим, за да изработим постъпленията от ДДС - 34 дни. За приходите от акциз ще са ни нужни близо 18 дни, за социално осигуряване - 23 дни, а за здравно - 9 дни. Приходите от подоходни данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други 8 дни ще работим само за да платим държавните и общинските такси. През 2018 г. Денят на данъчната свобода идва по-късно - миналата година бе отбелязан на 8 май. Това се дължи на натежаването на данъчно-осигурителното бреме. От 1 януари вноската за пенсия и цигарените акцизи са по-високи, което увеличава задълженията на данъкоплатците към хазната с около 450 млн. лв.
Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37