Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Грип от щам H2N3 - “Хонконг” може да причини епидемията у нас тази година, прогнозира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред 24 ЧАСА. Дали със сигурност ще е той, или другият щам “Мичиган”(ваксиналният щам на H1N1, познат като свински грип - б.а.), ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията ще е в края на януари, обясни д-р Кунчев: Дотогава ще постъпят повече материали за изследване, ще се види как върви заболеваемостта и ще се очертае кой щам се среща по-често”.

Щамът “Хонконг” е малко по-познат за обществото. Циркулирал е по-дълго време у нас и се очаква повече хора да имат имунитет срещу него, затова ако е той, би трябвало епидемията да е малко по-слабо интензивна. Ако е новият “Мичиган” обаче, почти нямаме срещи с него и няма изграден обществен имунитет. От началото на грипния сезон у нас са регистрирани 4 случая на “Мичиган” (свински грип), 12 на щам “Ямагата” и 1 на “Хонконг”.

Виж повече

Първи за този сезон случай на грипен вирус Н2N3 или т.н. грип „Хонконг” е установен в Русе, информира МОНИТОР, цитирайки националния консултант по микробиология и директор на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Болестта е доказана при 52-годишна жена от крайдунавския град. Пробата на пациентктата е била изпратена в софийската лаборатория и изследванията са установили, че става въпрос за грипен вирус от група А. Също в Русе бе доказан първият случай за този сезон и на грипен вирус от типа А /H1N1/.

В града засега няма основание за притеснение. Не се предвижда да се свиква съвещание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Личните лекари не съобщават за повишена заболеваемост, от училищата не отсъстват много ученици.

Виж повече

Само 9 частни училища ще получават държавна субсидия, извежда в заглавие СЕГА. 9 частни училища ще получават държавна субсидия през 2018 г. Частните детски градини, които се включват в системата на държавното финансиране, пък са 5 на брой. Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да получават държавна субсидия се водиха бурно години наред. Подобна възможност бе дадена с приетия през 2016 г. нов училищен закон, а реално право на държавни пари частните учебни заведения получиха от 1 януари 2018 г. За целта желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство, като крайният срок за това бе 2 ноември 2017 г.

Виж повече


Малки общини масово премахват таксите за детски градини, четем също в СЕГА. Едно от обясненията са задаващите се местни избори през 2019 г., а другото - намаляващите деца, което свива разходите и бюджетът за издръжка става поносим за общинските хазни. В Девня приходът от таксите досега бе около 40 000 лв., а финансовият остатък от 2007 г. е 270 000 лв. Затова от тази година ясли, градини и млечната кухня са безплатни. В Кнежа издръжката на забавачниците е към 100 000 лв. годишно, които общината ще компенсира от перото по сметосъбиране. Безплатно започнаха да посещават градина и около 800 деца в Исперих.

Виж повече

Ремонтират три столични тунела, пише МОНИТОР. Столичната община пусна обществена поръчка на стойност 11 млн. лв. за ремонт на три тунела и отсечка на бул. „Пенчо Славейков“. Най-много пари ще бъдат изхарчени за тунела на НДК. Там са предвидени 4,3 млн. лв., с които ще бъде подменена канализацията, осветлението, светофарите и спирката. Съоръжението ще бъде и санирано, а пътната настилка ще се ремонтира. Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев обясни пред „Монитор“, че ако няма обжалвания на поръчката, ремонтът на тунела при НДК може да започне през летните месеци.  Тунелът в „Люлин“ също ще бъде с нов облик. Ремонтът на съоръжението на бул. „Царица Йоана“ ще струва 3,5 млн. лв. Най-малко пари са заделени за транспортния тунел на бул. "Панчо Владигеров" - 74 хил. лева.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33