Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

По 210 нови фирми се регистрират у нас всеки работен ден, а закриваме по около 3 на час. Това сочат данни на Агенцията по вписванията за първите 11 месеца на миналата година, предоставени на МОНИТОР. За периода в страната са били вписани документите за учредяването на над 52 хиляди дружества. Пререгистрация е била направена на 111 фирми, а други 5432 са били заличени. Информацията на агенцията сочи още, че за последните 5 години най-често започваме нов бизнес през март. Така е било през 2012 г., когато през третия месец на година са били вписани 5664 нови търговци, март следващата година е с 4962 вписвания, а през 2016 - с 5414 регистрации на нов бизнес.
Виж повече

Студентите, които се обучават по математика, химия, физика и други приоритетни професионални направления като религия, педагогика и енергетика, да не плащат семестриални такси, пише МОНИТОР. Това е един от вариантите, които се обмислят, за да се стимулира обучението в тези сфери, в които има остър недостиг на кадри, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той изрично подчерта, че все още няма такова решение, а това е само вариант. Евентуално той може да се реализира най-рано през академичната 2019 – та година. Също така студентите вече няма да получават европейски стипендии, но същите бонуси за успех ще продължат да съществуват, само че средствата ще идват от държавния бюджет. Причината е, че проектът за стипендии от европейските фондове е изтекъл и препоръката от Европа е тази практика да продължи като държавна политика, обясни Вълчев.
Виж повече

6 университета ще получат допълнително финансиране заради това, че обучават студенти в икономически бедни области, пише СЕГА. Това са Медицинският университет в София и Великотърновският университет, предлагащи обучение във Враца, Пловдивският университет с филиал в Смолян, Минно-геоложкият университет, подготвящ висшисти в Кърджали, Русенският университет с филиал във Видин и Техническият университет-Габрово, обучаващ студенти в Ловеч. Това произтича от промени в постановлението за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните вузове, предложени от МОН. С него се предлагат поправки в общо 4 документа - за финансирането на вузовете, за приема на студентите, за стипендиите и за българите в чужбина. Сред планираните новости е и подкрепата за специалности с намаляващ прием като математика, педагогика на обучението по... и др., както и за някои масови като например туризма, приемът по който няма да бъде намаляван, ако обучението по него се предлага от вуз, намиращ се в силно развит туристически регион.
Виж повече

Премиерът Бойко Борисов очаквано запуши с пари устата на полицаите, които се бяха заканили да протестират по време на цялото 6-месечно европредседателство, информира СЕГА. Рано сутринта във вторник, часове преди да започне официалното откриване на събитието с всички високопоставени делегации, той прие в кабинета си синдикатите на полицаите, пожарникарите и гражданската администрация в МВР и отстъпи на исканията им за по-високи заплати, като им обеща още 100 млн. лв. В резултат управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) заяви, че въпреки че няма да отменят планираните си за същия ден протести, в петък ще се гласува решение за временното им прекратяване. Насроченият за 25 януари протест, когато у нас ще има съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието, може и да не се проведе. След пробива на полицаите правителството може да бъде залято от искания за допълнителни пари за заплати от всички сектори. Надзирателите моментално обявиха, че очакват "реципрочни действия" за увеличаване и на техните заплати. Повишение на възнагражденията вече получиха и военните.
Виж повече

Небостъргачите в София ще се строят само в две зони – в източния и в западния край на града, а в центъра те не могат да бъдат над 50 метра. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите приеха на първо четене в пленарна зала днес, съобщава МОНИТОР. Така занапред високи сгради ще могат да се издигат след 7-ми км в района на бул. „Цариградско шосе“ и Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". Определят и колко може да се високи сградите в различните части на града. Тези в центъра ще са до 50 метра. В рамките на околовръстното таванът е до 75 метра, а извън него – се допускат сгради до 15 метра. За останалите части на столицата пък височината не трябва да надхвърля 125 метра. Всички високи сгради ще трябва да се съобразяват и с изискванията на ЗУТ, а за тези над 75 метра обаче плановете за застрояване ще се одобряват от общинския съвет. Наред с това скачат и глобите за повреждане на обект на културно-историческо наследство. Те вече ще са от 10 000 до 50 000 лева, вместо досегашните от 1000 до 10 000 лева.
Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37