Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Комисията по екология към Столичния общински съвет одобри мерките за чистотата на въздуха в София с известни промени в тях, от които обаче те няма да станат по-ефективни, разказва СЕГА. В края на заседанието стана ясно, че окончателното решение за вида им ще бъде взето на 23 януари, два дни преди гласуване в зала. До 12 часа на 19 януари ще се приемат писмени предложения от граждани, неправителствени организации и всеки заинтересуван по въпроса. Големите проблеми на мерките продължават да бъдат, че те ще се прилагат със закъснение и засягат само транспорта, при това само в центъра. Освен това критериите са толкова завишени, че от самата община признаха, че миналата зима на тях са отговаряли едва пет дни. Вчера кметът Йорданка Фандъкова например рекламира зеления билет на цена от 1 лев, с който ще стимулира гражданите да слязат от колите. Той обаче ще се предлага, ако поне 2 станции покажат 4-кратно превишение на нормите в два последователни дни или ако 4 станции покажат 4-кратно превишение в един ден. Тези показания стават известни най-рано на следващия ден, след като бъдат обобщени от изпълнителната агенция по околна среда. Освен това миналата година е регистрирано 4-кратно превишение (над 200 микрограма на куб. м) само 5 пъти. Не на последно място възниква въпросът защо общината сега предлага по-евтин билет като стимул, след като увеличи цената му без мотиви през лятото на 2016 г.“
Виж повече

Отпада идеята таксата на синята зона за платено паркиране в София да бъде увеличавана от 2 на 4 лв. в дни с мръсен въздух, обяснява ТРУД. За сметка на това, в такива дни Столичната община ще забрани влизането на автомобили в центъра на София, с редуване на четни и нечетни номера. Мярката няма да важи за колите на живеещите в района и на тези със специален режим на движение. Предложението е част от плана на общината за борба срещу мръсния въздух. Мерките бяха одобрени от екокомисията към Столичния общински съвет и ще бъдат гласувани от съвета на 25 януари. Отпада и идеята за безплатно ползване на буферни паркинги. При превишение на нормата за фини прахови частици над 4 пъти ще се въвеждат нови мерки. Те включват затваряне за коли на определени карета в София, частична забрана за паркиране в синя зона, и възможност за цялостно затваряне на синя зона. КАТ ще засилят проверките на автомобили. Остава въвеждането на зелен билет за градския транспорт. Той ще струва 1 лева в дните с регистриран мръсен въздух и цели да мотивира хората да не се движат с колите си. На гърба на билета ще има благодарност към пътуващите, затова че са се включили в инициативата да се направи въздуха по-чист.
Виж повече

Паркирането в центъра на София ще бъде забранено при голямо замърсяване на въздуха, продължава темата МОНИТОР. Това стана ясно след като мерките на София за борбата с мръсния въздух бяха променени и гласувани от комисията по околна среда към Столичния общински съвет. „Когато има прогноза за превишаване на финни прахови частици над 200 микрограма на куб. м за два последователни дни ще бъдат затваряно за движение определени карета в центъра на столицата, както и частично ще бъде забранявано паркирането. Общината ще има възможност и да забрани и изцяло паркирането в „Синя зона“, освен за живущите в района“, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова. Друга нова мярка, за която екологичната комисия даде зелена светлина е да се спират от движение автомобилите според регистрационните им номера. Така в един ден по софийските улици ще могат да се движат само колите с четни номера, а в друг само такива с нечетни.
Виж повече

Поредна зима планината е недостъпна за туристи заради недомислия в действащия план за управление на природния парк и противоречащи си законови текстове Сформираме междуведомствена комисия с цел проверка на техническата изправност на лифтовете на Витоша, съобщава ТРУД, цитирайки Столичната община. От там припомниха, че досега тези проверки са извършвани от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), която директно контролира безопасността на този тип съоръжения. „Сега ще се включат и експерти от дирекция Общински строителен контрол”, уточниха от пресцентъра на местната управа.
Виж повече

Хотелските резервации и пазаруването в интернет от чуждестранни търговци занапред ще е по-евтино за българските потребители, пише СЕГА. Това става възможно, защото от 13 януари е в сила нова евродиректива за платежните услуги, която ограничава допълнителното таксуване, и таксите при плащане с дебитна или кредитна карта в рамките на Евросъюза отпадат. Новината веднага предизвика огромен интерес в България, въпреки че у нас такси при плащане с банкова карта през виртуален или ПОС терминал не се начисляват - нито от търговеца, нито от банката издател. От години съществува и законова забрана търговците да таксуват потребителите за това, че при плащане използват банкова карта. Улеснението за българските потребители ще бъде най-вече при трансгранични сделки - например при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотелски настанявания, самолетни билети, екскурзии и др. Причината е, че не във всички държави от ЕС досега имаше забрана да се начисляват допълнителни такси за картови плащания, което води до големи различия на пазара и объркване сред потребителите. Новата директива въвежда еднакви правила за всички членки на ЕС, за да гарантира на европейския гражданин, че ако плати с банкова карта стока или услуга от друга държава членка, няма да бъде таксуван допълнително.
Виж повече

Областните болници ще бъдат разделени според големината на дълговете им, съобщава МОНИТОР. След това ще им бъдат спуснати общи правила, към които да се придържат, когато харчат пари. Това стана ясно след срещата на здравния министър Кирил Ананиев с техните директори. Очаква се правилата да са готови в началото на февруари. Проверките, извършени от МЗ до този момент, показват, че не навсякъде управлението на лечебните заведения се извършва по най-добрия начин, контролът на места е занижен, не се поддържа добре и сградният фонд. Към септември месец около 200 млн. лв. са общите задължения на държавните болници, просрочените са близо 57 млн. лв., като проблемът се задълбочава, обобщи здравният министър Ананиев.
Виж повече

Софийската градска прокуратура също се обяви против строежът на небостъргач в столичния квартал „Стрелбище“, информира МОНИТОР. Прокуратурата поиска от съда да обяви за нищожно решението на Столичния общински съвет от 2006 г. НИКМИ да получи терена за строеж на висока сграда. В средата на септември и Столичния общински съвет реши да прекрати градоустройствената процедура за строежа на небостъргача. Тогава общинските съветници единодушно решиха да поставят нова пречка пред намеренията на строителната фирма НИКМИ да издигне 44 етажна сграда до кръстовището на булевардите "България" и "Петко Тодоров". Издигането на високата сграда предизвика десетки протести на живущите в района. Стигна се дотам да премахнат оградата, която фирмата беше поставила, но тя отново се появи. НИКМИ получава терена след решение на СОС през 2006. От 2009 г. обаче статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на града.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37