Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

София готви още половин милион зелени билетчета, извежда в заглавие СЕГА. До няколко дни Центърът за градска мобилност се очаква да отпечата половин милион зелени билета, които столичани да използват цял ден в цялата градска мрежа в дните с много мръсен въздух, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. В неделя Центърът за градска мобилност пусна за първи път зелен билет на цена от 1 лев и данните сочат, че с него са се сдобили над 20 000 души. Увеличението на пътниците само в метрото е било с 12 000 спрямо предната неделя - тази неделя с метро са пътували 118 хил. души, а миналата - 106 хил.
По думите на Крусев към момента са отпечатани 100 000 билета. Въпреки че в метрото нямаше проблем със снабдяването, граждани се оплакаха, че много шофьори в автобусните линии не са предлагали евтиния билет, а в почивния ден това може да е единственият начин за купуването му. От общината признаха, че до тях са стигнали такива сигнали. Зеленият билет не се продава и в автоматите.

Виж повече


Хаосът на Витоша не спира, четем също в СЕГА. Въпреки увеличения брой автобуси на градския транспорт до хижа "Алеко" на Витоша през уикенда и те се оказаха недостатъчни. В неделя се е стигнало до бой и грозни сцени заради липса на достатъчно коли, с които многото желаещи да слязат от планината до София. "Една от колите е закъсала по пътя към "Алеко", а останалите не спазваха разписанието си. На спирката на хотел "Морени" се бяха събрали над 100 души, които чакаха рейса, а той не идваше. Когато дойде, хората се сбиха в опит всички да влязат и се наложи полицаите, които регулират движението край спирката, да ги разтървават", разказаха свидетели на случката. Така е минал поне час, докато положението се нормализира и всички успеят да се върнат към града.

Виж повече

Родители на бунт срещу критериите за прием в 1-ви клас, пише МОНИТОР. Родители на бъдещи първокласници готвят протести заради критериите за прием. Според тях новите правила са неприемливи и дискриминационни. Някои от родителите вече са пуснали възражение в Столичната община относно променените критерии. Шефката на дирекция „Образование“ към СО Мария Минчева обясни, че вече има постъпили предложения за промени в системата за прием в първи клас. Тя добави, че срокът за подаването им е до 5 февруари, след което те ще бъдат разгледани.

Има възражения срещу предложеното определяне на нови, за пореден път, прилежащи райони към училищата. Според тях се въвежда допълнителен ограничаващ принцип на кандидатстване - едно дете ще може да ползва предимство при кандидатстване само в едно училище, в чийто прилежащ район попада неговият адрес.  Други родители пък обявиха новата мярка, която въвежда Столичната община, за дискриминационна. По думите им с нея отпадат много други важни критерии и вече многодетните семейства не са с предимство.

Виж повече


Близо 45 хиляди фирми трябва да назначат служители по сигурността на личните данни, научаваме от СЕГА.  Нови европейски правила за защита на личната информация ще задължат близо 45 хиляди български фирми да назначат служители по защита на данните. Изискванията, които ще важат за целия Европейски съюз, се бавят вече 2 години, но от 25 май влизат в сила и у нас. Не е правено изчисление дали това ще са допълнителни разходи за фирмите, обясни председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Според него обаче към този момент нито една от фирмите няма такива служители. Новият регламент беше представен по време на форум в НДК вчера като част от програмата на българското европредседателство.

Виж повече


500 хиляди лева е критичният праг за супербогати, сочи 24 ЧАСА. Мащабна проверка на парите на 365 българи, които само за 2 г. са придобили имоти за над 500 хил. лв., и на други, които се возят в 425 суперлуксозни коли за стотици хиляди левове, започнаха НАП и националната полиция. Тя бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров в понеделник. Ще бъде извършвана по две направления - скъпи имоти и луксозни коли, и ще се наблюдава от прокурори от Върховната касационна прокуратура. Повод за проверката са две справки, изпратени до главния прокурор като таблици на електронен носител. Те били от НАП и от Главна дирекция “Национална полиция”. Информацията от данъчните се отнасяла за 365 души, които през 2015 и 2016 г. са купили скъпи имоти. Вторият документ се отнасял до суперлуксозните коли. В страната се движели 50 автомобила “Майбах”, 193 бентлита, 31 ламборгинита, 68 ролс-ройса и 93 ферарита. Общо 425 много скъпи коли. Някои от автомобилите са с чужда регистрация, но управлявани от българи.

Виж повече
Няма сервизи за суперлуксозни автомобили у нас, продължава темата ТРУД. От 200 хиляди евро нагоре струват като нови моделите от най-скъпите и луксозни марки „Майбах“, „Ролс-Ройс“, „Бентли“, „Ламборгини“ и „Ферари“. Тези производители нямат официални представители в България. Затова се купуват от дилърства в чужди държави, от автокъщи или чрез посредници. Заможни клиенти често плащат по-висока цена от номиналната, за да се сдобият по-бързо с някой нов модел и да се покажат с него. Това е практика по целия свят.  Освен че не могат да се поръчват директно в България, автомобилите от петте марки срещат проблеми и със сервизирането у нас според изискванията на производителите им, тъй като липсва оторизирана мрежа. В повечето случаи собствениците на луксозни коли от тези марки използват български сервизи, които нямат лиценз от производителя. Но има и изключения. От централата на Rolls-Royce предлагат следната услуга при повреда – пристига мобилен екип със самолет от Великобритания и съответната екипировка, за да отстрани проблема.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33