Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоматолози настояват държавата да плаща лечението на децата

Сдружението на българските зъболекари отличи д-р Юрий Василев от Тутракан с приза "Зъболекар на годината". Церемонията се проведе през уикенда в Кюстендил. Днес от сдружението обявиха призьора, както и искането си за преразпределение на средствата, които отделя НЗОК за стоматологично лечение.

75 лева на година на пациент, не са достатъчни - те трябва да покриват пломби от амалгама и химиополимер, посочи пред Радио София председателят на сдружението д-р Анатолий Кънев. По думите му, пациентите са принудени да доплащат.

"Хем докторите недоволни, хем пациентът е недоволен, което говори, че нещо в закона е сбъркано", каза д-р Кънев. По думите му, нито едно правителство не се замисля да премахне монополите, които, по думите му, съществуват в стоматологията.

Представителите на сдружението не участват в преговорите на Национален рамков договор. Затова от организацията настояват за възможност да се включат в професионална камара. Друг проблем, според д-р Кънев, е възможността за специализация на младите лекари по дентална медицина, както и липсата на места за специализанти. Затова много от тях бягат в чужбина.

Сдружението не настоява за повече средства, а за насочване на парите за стоматологично лечение за профилактика в детската възраст, както и за поемане на спешни случаи. Друго възможно решение е повишаване на здравната осигуровка, така че да има повече пари за здраве, смята д-р Кънев.

По повод твърдения на сдружението, че Столичната община им е отказала да предостави помещения, в които да обслужват безплатно хора в неравностойно положение, както и спешни случаи, от общината обясниха, че стоматолозите в България работят като еднолични търговски дружества и няма как общината да им предоставя безплатно кабинети. Няма законово основание, на което това да е възможно да стане. Столичната община има два общински дентални центъра - ДЦ №2 и ДЦ №6, които при необходимост могат да осигуряват покритие на социални услуги като безплатни дентални прегледи.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Група "Портокал" с предстоящ бутиков концерт

В предаването "Добър вечер, София" гостуваха група "Портокал" в лицето на Гриша Георгиев и DJ Фаци. Музикантите споделиха, че датата на предстоящия им концерт се измества на 23 октомври. Първо, заради неясните метеорологични условия, като освен това тогава ще има доста гости. Междувременно ще се случват и други събития, поясниха те. Бандата не е..

публикувано на 11.09.24 в 20:15

Асоциация Родители с въпроси към институциите

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса: 1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища? 2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата,..

публикувано на 11.09.24 в 18:17
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12

Коментар на Тодор Терзиев за политиката и образованието у нас

Анализ на политическата обстановка в страната, ЦИК и образованието направи политическият коментатор Тодор Терзиев. По думите му ситуацията до момента никога не е била толкова интересна и оплетена, заради сюжетните линии, които се преплитат. Наблюдава се как цялата държава и институциите в нея са пленени от интересите на едни определени лица,..

публикувано на 11.09.24 в 16:01
Ваксина

Започва ваксинирането с новите вариантни ваксини срещу Covid-19

Стартира имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г., съобщиха от здравното министерство. В страната вече бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния..

публикувано на 11.09.24 в 12:25

Мобилни пунктове приемат опасни отпадъци от домакинства

През този месец в много населени места текат есенните кампании за събиране и предаване на опасни битови отпадъци. Мобилни пунктове се разполагат по график в Кюстендил, Радомир, Правец и други градове. Безвъзмездно се приемат опасни отпадъци, образувани от домакинствата, като например: Живак и уреди, съдържащи живак (живачни..

публикувано на 11.09.24 в 12:12

Кметът на "Люлин": До март 2025 г. на опасното кръстовище светофар ще има!

Светофарна уредба на кръстовището на булевардите „Панчо Владигеров“ и „Петър Дертлиев“ в "Люлин" ще бъде поставена , обеща кметът на едноименния столичен район Георги Тодоров в ефира на БНР-Радио София. Той увери, че е добре запознат с проблема. Провеждал е няколко срещи с гражданите, жители на района. Изпращал е писма до структурите в..

публикувано на 11.09.24 в 11:21