Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

Снимка: https://visualmeditation.co
В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта. Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова. Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се чувстваме добре, при ноцебо се наблюдава отрицателен ефект, породен от някакво самовнушение, убеждение или фантазия. Ноцебо е и убеждението, че никога няма да успеете да постигнете или направите нещо, което желаете. Което обаче няма реална предпоставка. Приемайки чуждото мнение за вярно, без да провери неговата истинност, човек позволява на друг да дирижира живота му.


След задълбочено проучване, проведено през 2012 година в Мюнхен, изследователи открили, че пациент, който предварително се е настроил негативно към очакваните резултати получава странични ефекти много по-често от очакваното.  В този смисъл, може да се каже, че ноцебо ефектът се доближава доста до идеята за хипохондрията. Ноцебо ефектът всъщност се отключва още от ранна възраст, предупреждава Яна Кирова:

С ноцебо ефекта ние имаме предвид отрицателните последствия от негативното мислене и негативните убеждения. Нашите базови убеждения и ценности се формират през първите шест години, тогава когато съзнанието не е активно, не е критично. Ако родител си изпусне нервите и каже на детето: "Ти за нищо не ставаш", то не си казва, ако е на четири години: "Хей, чакай, ти не си прав аз не съм съгласен", то приема това напълно и това става негово убеждение. Тези убеждения отиват в подсъзнанието, само че съзнанието се управлява от подсъзнанието. Така онова "ти не ставаш за нищо" се превръща в "аз не ставам за нищо". 

Яна Кирова съветва да търсим помощ, без да се срамуваме, тъй като е възможно човек сам да си помогне, но това ще му отнеме години, резултатът не е ясен, а страдащият ще е пропуснал много възможности, ще е претърпял още разочарования и непълноценни връзки, ще похаби и много психическа енергия. В живота има много трудности и ние трябва да се справяме с тях, а ноцебо ефектът може да застраши здравето ни и дори живота ни. Когато някой се възприема като едно беззащитно същество, което е жертва само на обстоятелствата, това е изключително демотивиращо и човек прездварително решава, че няма да се бори.

За да не си навреди сам, попадайки по въздействието на негативизма, човек не трябва да приема всичко за чиста монета. Трябва да се научи да филтрира информацията, съветва Яна Кирова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08