Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Германия се е оплакала на българските власти, че значителен брой български пенсионери се лекуват в тамошни клиники, при това голяма част от тях са в последен стадий на болестта, пише СЕГА. Въпреки че там живеят приблизително толкова българи, колкото и в Испания, дълговете към Германия са несъразмерно по-големи от тези в Испания. Към Германия дългът е 128 млн. лв., докато към Испания е 23.1 млн. лв. На френски клиники дължим 38 млн. лв., а на австрийски - 22 млн. Тези детайли излязоха наяве около скандала с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и дълговете към европейски клиники, които са над 270 млн. лв. Оплакването на Германия е известно поне от миналата есен, става ясно от стенограма на заседание на надзорния съвет на здравната каса от 13 септември 2017 г. За него разказва представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в надзора на НЗОК Боян Бойчев, който е присъствал на разговорите с немските каси м.г. "Беше ми казано не много директно, че числата, с които немската страна разполага за разходите, показват, че има значителен брой пенсионери, които се лекуват в Германия и директно казаха - голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Те казаха - защо български пенсионери се лекуват в Германия. Явно е, че те живеят там. Български пенсионер не може стандартно да си позволи да живее в Германия и казах - най-вероятно децата са там, теглят ги възрастните хора, лекуват ги както ги лекуват и след това предоставят сметката", обяснява Бойчев на заседанието.
Виж повече

Хлапетата в пловдивските детски градини трябва да пият само вода от чешмата. Родителите им не могат да им носят, както досега, шишенца с минерална или изворна вода, алармира МОНИТОР. За това алармираха гневни майки, които смятат, че забраната нарушава правата на децата им. Те попитали директорките на забавачките защо не могат да дават на децата си бутилки с минерална или изворна вода и получили в отговор обяснението, че имало получено писмо от Министерството на здравеопазването (МЗ). „Писмото сме го получили всички градини. То е от Министерството на здравеопазването, изпратено до Министерство на образованието и съответно получено в Регионалното управление на образованието. И от РУО е изпратено до директорите на всички учебни заведения”, потвърди директорът на ДГ „Марица” Надежда Дервенска, която уточни, че е информирала срещу подпис всички родители за писмото.
Виж повече

При взрив в метрото не бързайте да слизате, защото не се знае дали е прекъснато контактното напрежение на релсите, пише ТРУД. Ако се намирате в тунел, закрийте устата и носа си, легнете на пода и се придържайте към съветите на машинистите. Това съветват от Столичната община в своя план за противодействие с тероризма. Документът е предложение на кметът на София Йорданка Фандъкова и трябва да бъде гласуван в четвъртък от Столичния общински съвет. В него са заложени отговорности на кмета, степени на готовност за реагира при тероризъм, както и препоръки към гражданите, ако се окажат в центъра на атентат. В плана се посочват като възможни места за атентати градския транспорт, учебни заведения, болници, храмове, търговски и спортни центрове. Летище „София“ и стената на яз. „Искър“ също са потенциални мишени. От общината са разработили и възможни сценарии за атаки. Например поставяне на бомби, използване на оръжия за масово унищожение, взривяване на превозно средство с цивилни граждани, завладяване на държавни сгради, предизвикване на аварии, вземане на заложници в сгради и транспортни средства, използване на превозни средства с цел убийства или нараняване и др.
Виж повече

Законодателните промени за правата на осиновителите ще изравнят до голяма степен условията за ползване на майчинство, но няма да бъдат решение за стотици деца, чакащи ново семейство, съобщава СЕГА. Едва 25% от кандидат-осиновителите успяват да осиновят дете до 5-годишна възраст. А в регистъра за осиновяване около 80% от децата са на възраст над 5 години. Статистиката беше изнесена от левия депутат Милко Недялков при започналия в социалната комисия дебат за промените в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Кабинетът предлага 1 година високо платено майчинство (90% от брутното трудово възнаграждение) за осиновителите на дете до 5-годишна възраст. Ако след изтичането на този отпуск детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката ще има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по същите правила, които важат за рождената майка. През това време ще се полага минимално обезщетение, което се определя всяка година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (380 лв. за 2018 г.) Въпреки че в тези случаи правата на осиновителите се изравняват с тези на рождената майка, остава една несправедливост - осиновителите на деца между 2 и 5 г. и в бъдеще няма да имат право на втора година майчинство.
Виж повече

Телевизиите няма да продават програмите си в пакет на кабелните оператори. Това предвижда предложение за промяна на Закона за радио и телевизия, предложен от патриотите в НС, пише МОНИТОР. Като мотив за законопроекта е посочена необходимостта от разбиване на „многобройните случаи на злоупотреба с господстващо и монополно положение при предоставянето срещу заплащане на права за разпространение върху радио- и телевизионни програми“. Вместо това организациите ще трябва да се договарят с кабелните оператори за всяка от своите програми поотделно. По този начин правата за тях няма да могат да бъдат закупени на предлаганите досега промоционални цени, алармират от Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). „Пакетното предлагане на телевизионни програми съществува и то е обичайна търговска практика и форма на търговска отстъпка. Телевизионните програми могат да бъдат купени и самостоятелно на по-висока цена.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 11:05

Откриват тържествено "Яйцето" и английския двор в Ректората на СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет днес ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са..

публикувано на 16.04.24 в 09:17

Откриват инсталацията на Красимир Терзиев в Градската градина през май

В столичната Градска градина започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било", съобщиха от Столичната община. На мястото, където ще бъде творбата, е предвидена и програма от тематични събития в рамките на целия период, за който проектът ще..

публикувано на 16.04.24 в 07:57

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община. Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва. Общо платените до момента лихви..

публикувано на 15.04.24 в 18:41

Доброволци засадиха 1000 фиданки в Новата гора на София

Общо 120 доброволци засадиха 1000 фиданки от дъб. Това се случи в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на "Новата гора на София" – Негован. Посадъчният материал и уредите за засаждане са осигурени Столичната община. Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището..

публикувано на 15.04.24 в 16:45

Промени в движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" до 19 април

Въвежда се организация на движението заради извършване на строително-монтажни работи по бул. „Патриарх Евтимий“ в София, съобщиха от Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства в участъци по бул. „Патриарх „Евтимий“ до 19 април: До 24.00 часа на 16.04.2024 г. по северната част на бул. „Патриарх..

публикувано на 15.04.24 в 13:29

Първият ни медицински хеликоптер готов за мисии най-рано в началото на май

Първият ни медицински хеликоптер ще има готовност да участва в мисии най-рано в началото на май. Пилотите, които ще изпълняват HEMS мисии, все още не се завършили задължителното обучение с летателната машина, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на транспорта. Това е причината въздушната ни линейка да не се използва в ситуации като инцидента с..

публикувано на 15.04.24 в 12:54