Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мълчанието - признак за страдание, средство за манипулация или просто интровертност

Снимка: pixabay.com

Много често в една семейна двойка единият от партньорите може да прояви мълчаливост. На какво се дължи и как да се справяме с нея, за да избегнем негативния ефект върху връзката ни? В "Контрасти" тази седмица обсъждахме тези въпроси с терапевта Стоян Георгиев.

За да не изпадаме в заблуди относно мълчаливостта на партньора ни, обсъдихме и състоянието интровертност. Разграничавайки интровертност и внезапна, нетипична мълчаливост, може да се предпазим от грешни заключения.

Интровертният човек  по своята същност е затворен и обърнат навътре, към своя вътрешен свят. Интровертността е просто различен вид реакция към околната среда. Докато мълчанието, което може нашия партньор да прояви за определен период от време, има други причини. Когато нашият партньор замълчи и мълчи дълго, и когато това не е в синхрон с неговия темперамент, прави впечатление. Затова и на първо време трябва да си зададем въпрсът какъв темперамент е нашият партньор.

Стоян Георгиев обяснява, че много често може да помогне простичкият въпрос "Какво става с теб?", зададен по подходящ начин. Ключово важен фактор е подкрепата, защото може причината за мълчанието да е някаква форма на криза, временно неразположение, личностно преживяване. Осигуряването на подкрепа, особено при интровертите, е от решаващо значение, тъй като, ако те не се чувстват сигурни в добрите намерения на човека срещу тях, може да се затворят още повече и да млъкнат още повече. Но ако причината за млъкването е възможно поведение на партньора, което отдалечава другия, това вече е по-сериозно. Защото ако той или тя в такива ситуации са достатъчно деликатни, за да не споделят своята загриженост, в такива ситуации е много трудно да се отвори човек и да споделя.

Директната комуникация може да ни спести много недоразумения и горчиви чувства. Затова, съветва терапевтът, ако нещата не вървят, обсъдете го открито.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
 Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08