Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добрият търговец трябва да пита клиента дали иска да си купи

Не питаме, защото се притесняваме, че клиентът може да каже "не"

Снимка: pixabay.com
Какви са грешките, които пречат една  търговска сделка да бъде успешна? Или, погледнато от другата страна, кои са предпоставките за успех? Експертът по преговори и продажби Стоян Тасев коментира тези въпроси в предаването "Контрасти" по Радио София.

Ако сте изпадали в ситуация, в която сте си мислели, че не сте се подготвили добре за преговорите по дадена сделка или не сте били достатъчно уверени по време на самата сделка, вероятно трябва да се замислите за промяна на вашите стратегии и модели на поведение. Като начало, трябва да сме наясно с грешките, които допускаме, и които провалят нашите сделки.

Но не трябва да се пренебрегват и детайлите, които са важна част от плана за действие. Тасев уточнява, че плана за действие ще даде очаквания резултат, но всичко трябва да се прави със страст.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.