Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Губим слух за две седмици от риновируси, каквито в момента поболяват българина след сезона на грипа, предупредиха вирусолози, пише МОНИТОР. Причина за временното намаляване на слуха могат да бъдат още аденовируси, метапневмовируси и коронавируси. Всички те причиняват едно или друго заболяване, но всички с грипоподобни прояви. Особеност при тези причинители е, че те имат способността да променят генетичната си структура твърде бързо. Това е и причината, поради която срещу тях не може да бъде създадена ваксина. Обичайно тези зарази започват с упорита и суха кашлица, придружена от болки в гърлото и хрема. В някои случаи обаче се стига до болка, шум и възпаление в ушите, които са едни от най-уязвимите части от човешкото тяло.

Виж повече

Пациенти искат изобщо да не се плаща потребителска такса, извежда в заглавие СЕГА. "Настояваме да отпадне напълно потребителската такса за всички пациенти при посещение при общопрактикуващия лекар. Тъй като с подписването на Националния рамков договор 2018 бюджетът за джипитата е увеличен с 14 млн. лв., в т.ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не), това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите, а и така ще ги освободим от административната тежест да отчитат касовите бележки на освободените от потребителските такси, която толкова ги натоварва", се казва в позиция на пациентски организации "Заедно с теб", адресирана до здравния министър Кирил Ананиев. От организацията са против и регламента, според който личните лекари могат да искат до 3 лв. за издаване на медицинска бележка за освобождаване от училище, а също и срещу исканото от общопрактикуващите отпадане на 24-часовото им разположение.

Виж повече

Парите за хората с увреждания ще останат за тях, уверява социалният министър Бисер Петков, цитиран от СЕГА. Концепцията за реформа в ТЕЛК няма за цел да отнема придобити права. Средствата, които се насочват към хората с увреждания, трябва да останат за тях, но да се разпределят по-справедливо. Това обясни социалният министър Бисер Петков в опит да успокои страстите около намеренията за промени в системата. Те към момента са на ниво концепция, в която липсват отговори на някои от най-важните въпроси, например ще отреже ли реформата инвалидните пенсии на хората, които могат да работят нещо с увреждането си. Заради тези неясноти миналата седмица 20 организации обявиха, че напускат Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и започват протести в цялата страна. В отворено писмо организациите обявяват, че реформата ще отнеме правото на инвалидна пенсия на 100-150 хил. българи.

Виж повече

Решават до 20 март за великденските добавки за пенсионерите, прогнозира МОНИТОР. Социалният министър Бисер Петков посочи, че към момента не са водени разговори с министъра на финансите, нито пък са правени разчети. По думите му, решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход. Петков обясни, че е важно да се види дали тези средства могат да бъдат осигурени без да се наруши финансовата стабилност на системата. Ако има средства, трябва да се уточни и за кои групи ще бъдат отпуснати и каква ще е сумата.

Виж повече

Само 1317 български граждани декларирали през миналата година окончателни данъци от доходи, придобити в чужбина, информира МОНИТОР, като се позовава на Националната агенция по приходите. Декларираните данъци за внасяне на данъци в България са 5 млн. лв. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров уточнил, че най-често въпросните пари се заявяват за доходи, получени в големите страни от ЕС Германия, Франция, Великобритания. От приходната агенция съобщиха още, че окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г.

Виж повече

Международен паспорт вече ще може да се вади и за 10 години, остава и 5-годишният, обобщава 24 ЧАСА. Международните паспорти за обикновените граждани вече да са два вида и всеки сам да избира какъв да си извади. Това предвиждат планове за промени в закона за българските лични документи, които подготвя правителството. Двата вида международни паспорти ще се различават по дебелина и срок на валидност. Новият вид международен паспорт ще е с 48 страници и ще важи за 10 г., колкото е валидността и на личните карти, записа Министерският съвет в сряда в решение за одобряване на идейните проекти за новите лични документи. Тяхното издаване ще започне от 2019 г. Вторият вариант всъщност ще е досегашният международен паспорт, който ще е с 32 страници и валидност от 5 години, както досега. Той ще е единственият избор за бебетата и малките деца. Причината е, че при тях биометричните данни се променят по-бързо заради порастването им. Паспортът с по-дълга валидност вероятно ще е по-скъп от обикновения, но все още не е ясно каква ще е цената.

Виж повече

Под заглавие „9 посланици искат да са посланички“ ТРУД пише, че дами посланици на девет държави в България са се обединили с обща инициатива за равноправие по повод Международния ден на жената. Това стана в столичния хотел „Балкан” на организирана от Британското посолство по повод 8 март кръгла маса на високо ниво, посветена на равенството между половете. „В българския език не се използва възможността за разграничаване на жените от мъжете политици, съдии, посланици, дипломати и т.н. Не можем да кажем „г-жо съдийка”, а казваме „г-жо съдия”. Всичко е в мъжки род. На моя език можем да направим такова разграничение. Можем да кажем съдийка („судкиня”), „посланица” „министрица” и т.н.” каза пред „Труд” г-жа Алайбег. Тя смята, че в Европейския парламент трябва да има 50 на 50 разпределение между мъже и жени.

Виж повече

Салонът в Женева сочи бъдещето, отбелязва СЕГА. Най-реномираното европейско изложение за 88-ми път събира елита на световното автомобилостроене. Този път обаче експозицията е доста бедна въпреки твърденията на организаторите, че публиката ще види 110 премиери. Бройката изглежда наистина внушителна, но новите модели са съвсем малко - 25. Останалото са концепции и продукти на производители на гуми или други компоненти. Сред най-активните изложители е Mercedes-Benz, който избра именно този автосалон, за да покаже два действително впечатляващи автомобила. Първият е изцяло електрозадвижваният кросоувър EQC, а вторият - забележително купе с 4 врати AMG GT, което има за задача да се пребори на световните пазари с Porsche Panamera.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Перник Станислав Владимиров сигнализира, че р. Струма е била "отровена"

Река Струма потече оранжева в района на Перник като замърсяването е от късния следобед вчера. С гневен пост в социалната мрежа кметът Станислав Владимиров изрази възмущението си от нехайството на институциите. "Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма! Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ...

публикувано на 27.09.24 в 15:11
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Какви събития да очакваме в Националния музей „Земята и хората“ през октомври

Четири изложби, четири музикални събития и XXXII Софийско изложение на скъпоценни камъни , минерали и фосили са предвидени в програмата на Националния музей „Земята и хората“ през октомври. Временните експозиции „Нови постъпления 2024“, „Зелената приказка на камъка“, „В чудния свят на конкрециите“- колекция на Ванюша Иванов, и „Умни минерали за умни..

публикувано на 27.09.24 в 14:50

Раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци

В кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“ в район "Витоша" и кв. "Вердикал" в "Банкя" от Столичната община ще раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци на домакинствата, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктовете, на които ще се раздават съдовете, ще са открити от 10:00 ч. до 14:00 ч. на 28 и 29 септември (събота и неделя) на..

публикувано на 27.09.24 в 12:42

Започна строежът на стадион "Българска армия" в София

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми, показват данните на БНБ. Въпреки че през август лихвата по тях се понижава с 0.13 процентни пункта до 9.27%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.09 процентни пункта до 10.04%. На годишна база лихвата по кредити за потребление се е повишила от 8,66% през август 2023 г. на 9,27%..

публикувано на 27.09.24 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран.  Това заяви пред БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от..

публикувано на 27.09.24 в 08:56

От "Синя София" поискаха преименуване на площад "Св. Александър Невски"

Общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София" внесоха доклад за преименуването на пл. "Св. Александър Невски" с името пл. "Св. Иван Рилски", съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет. В доклада се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на София, което обединява емблематични православни..

публикувано на 26.09.24 в 18:35