Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Губим слух за две седмици от риновируси, каквито в момента поболяват българина след сезона на грипа, предупредиха вирусолози, пише МОНИТОР. Причина за временното намаляване на слуха могат да бъдат още аденовируси, метапневмовируси и коронавируси. Всички те причиняват едно или друго заболяване, но всички с грипоподобни прояви. Особеност при тези причинители е, че те имат способността да променят генетичната си структура твърде бързо. Това е и причината, поради която срещу тях не може да бъде създадена ваксина. Обичайно тези зарази започват с упорита и суха кашлица, придружена от болки в гърлото и хрема. В някои случаи обаче се стига до болка, шум и възпаление в ушите, които са едни от най-уязвимите части от човешкото тяло.

Виж повече

Пациенти искат изобщо да не се плаща потребителска такса, извежда в заглавие СЕГА. "Настояваме да отпадне напълно потребителската такса за всички пациенти при посещение при общопрактикуващия лекар. Тъй като с подписването на Националния рамков договор 2018 бюджетът за джипитата е увеличен с 14 млн. лв., в т.ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не), това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите, а и така ще ги освободим от административната тежест да отчитат касовите бележки на освободените от потребителските такси, която толкова ги натоварва", се казва в позиция на пациентски организации "Заедно с теб", адресирана до здравния министър Кирил Ананиев. От организацията са против и регламента, според който личните лекари могат да искат до 3 лв. за издаване на медицинска бележка за освобождаване от училище, а също и срещу исканото от общопрактикуващите отпадане на 24-часовото им разположение.

Виж повече

Парите за хората с увреждания ще останат за тях, уверява социалният министър Бисер Петков, цитиран от СЕГА. Концепцията за реформа в ТЕЛК няма за цел да отнема придобити права. Средствата, които се насочват към хората с увреждания, трябва да останат за тях, но да се разпределят по-справедливо. Това обясни социалният министър Бисер Петков в опит да успокои страстите около намеренията за промени в системата. Те към момента са на ниво концепция, в която липсват отговори на някои от най-важните въпроси, например ще отреже ли реформата инвалидните пенсии на хората, които могат да работят нещо с увреждането си. Заради тези неясноти миналата седмица 20 организации обявиха, че напускат Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и започват протести в цялата страна. В отворено писмо организациите обявяват, че реформата ще отнеме правото на инвалидна пенсия на 100-150 хил. българи.

Виж повече

Решават до 20 март за великденските добавки за пенсионерите, прогнозира МОНИТОР. Социалният министър Бисер Петков посочи, че към момента не са водени разговори с министъра на финансите, нито пък са правени разчети. По думите му, решението зависи от финансовия министър, защото става дума за допълнителен и непланиран в бюджета на ДОО разход. Петков обясни, че е важно да се види дали тези средства могат да бъдат осигурени без да се наруши финансовата стабилност на системата. Ако има средства, трябва да се уточни и за кои групи ще бъдат отпуснати и каква ще е сумата.

Виж повече

Само 1317 български граждани декларирали през миналата година окончателни данъци от доходи, придобити в чужбина, информира МОНИТОР, като се позовава на Националната агенция по приходите. Декларираните данъци за внасяне на данъци в България са 5 млн. лв. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров уточнил, че най-често въпросните пари се заявяват за доходи, получени в големите страни от ЕС Германия, Франция, Великобритания. От приходната агенция съобщиха още, че окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г.

Виж повече

Международен паспорт вече ще може да се вади и за 10 години, остава и 5-годишният, обобщава 24 ЧАСА. Международните паспорти за обикновените граждани вече да са два вида и всеки сам да избира какъв да си извади. Това предвиждат планове за промени в закона за българските лични документи, които подготвя правителството. Двата вида международни паспорти ще се различават по дебелина и срок на валидност. Новият вид международен паспорт ще е с 48 страници и ще важи за 10 г., колкото е валидността и на личните карти, записа Министерският съвет в сряда в решение за одобряване на идейните проекти за новите лични документи. Тяхното издаване ще започне от 2019 г. Вторият вариант всъщност ще е досегашният международен паспорт, който ще е с 32 страници и валидност от 5 години, както досега. Той ще е единственият избор за бебетата и малките деца. Причината е, че при тях биометричните данни се променят по-бързо заради порастването им. Паспортът с по-дълга валидност вероятно ще е по-скъп от обикновения, но все още не е ясно каква ще е цената.

Виж повече

Под заглавие „9 посланици искат да са посланички“ ТРУД пише, че дами посланици на девет държави в България са се обединили с обща инициатива за равноправие по повод Международния ден на жената. Това стана в столичния хотел „Балкан” на организирана от Британското посолство по повод 8 март кръгла маса на високо ниво, посветена на равенството между половете. „В българския език не се използва възможността за разграничаване на жените от мъжете политици, съдии, посланици, дипломати и т.н. Не можем да кажем „г-жо съдийка”, а казваме „г-жо съдия”. Всичко е в мъжки род. На моя език можем да направим такова разграничение. Можем да кажем съдийка („судкиня”), „посланица” „министрица” и т.н.” каза пред „Труд” г-жа Алайбег. Тя смята, че в Европейския парламент трябва да има 50 на 50 разпределение между мъже и жени.

Виж повече

Салонът в Женева сочи бъдещето, отбелязва СЕГА. Най-реномираното европейско изложение за 88-ми път събира елита на световното автомобилостроене. Този път обаче експозицията е доста бедна въпреки твърденията на организаторите, че публиката ще види 110 премиери. Бройката изглежда наистина внушителна, но новите модели са съвсем малко - 25. Останалото са концепции и продукти на производители на гуми или други компоненти. Сред най-активните изложители е Mercedes-Benz, който избра именно този автосалон, за да покаже два действително впечатляващи автомобила. Първият е изцяло електрозадвижваният кросоувър EQC, а вторият - забележително купе с 4 врати AMG GT, което има за задача да се пребори на световните пазари с Porsche Panamera.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33