Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Андрюкайтис с висока оценка за постиженията на медиците на Александровска болница

Проф. Ивайло Търнев и Витянис Андрюкайтис
Снимка: Александровска болница
Еврокомисията подготвя т. нар. зимни препоръки към държавите-членки - преглед на напредъка им при изпълнението на икономическите и социалните приоритети и как използват финансовите инструменти на ЕС. Това стана ясно по време на посещението на европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис в Клиниката по нервни болести на Александровска болница. Визитата бе в рамките на официалното му посещение в България за среща с координаторите на Европейските референтни мрежи.  

В Александровска болница работят три експертни центъра за диагностика и лечение на редки болести в областта на неврологията, на имунологията и на нефрологията. В Клиниката по нервни болести, ръководена от проф. Ивайло Търнев,  функционира Експертен център по генетични неврологични и метаболитни заболявания - член на Европейската референтна мрежа по метаболитни заболявания, финансирани от ЕК. Комисар Андрюкайтис оцени високо постиженията на екипа на проф. Търнев - в клиниката са открити 13 нови заболявания и гени, отговорни за наследствени заболявания:

"Много се радвам, че съм с професора, открил 13 нови заболявания. Може ли да си представите колко трябва да се горди, след като имате медицински екип, направил тези открития. Когато мисля за тях, си представям междупланетно пространство, нещо далечно - но ето тук е екипът, успял да ги направи. За мен е гордост да съм тук, в европейски референтен център, което означава, че Европа е тук - в тази сграда. Тук имате възможност да получите най-доброто лечение в рамките на ЕС. Знаем, че имаме проблеми с финансови средства и предизвикателства, всяка държава членка има такива проблеми, с инфраструктурата също - но когато става дума за човешки капитал, и капацитета да имате тези отлични професори, това е много добър национален актив, и актив за Европа".

Директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов посочи, че Клиниката по нервни болести е с 95-годишна история и допълни:

Снимка"Ние сме изключително доволни, че успяваме да вплетем в нашата дейност основните идеи, които проповядва евокомисарят по здравеопазване - превенцията, промоцията и участието на самия пациент в лечението на заболяванията и се гордеем, че нашата болница дава добър достъп на всички пациенти".


Ръководителят на клиниката проф. Ивайло Търнев посочи, че откритията  са правени в последните 25 години:

"Сред тях наследствени невропатии, някои са кръстени на български градове, нова форма на спинална мускулна атрофия... Имаме наследствени заболявания сред всички етноси. Някои от тези заболявания са открити първо в България, след това са открити и в други страни".


Комисар Андрюкайтис посочи, че работи за развитието на Европейските референтни мрежи - в България в момента има 5 мрежи, свързани с различни патологии, в ЕС са общо 24. По думите на комисаря, създаването им е важно, за да може страните в ЕС да обменят опита и различните си постижения в лечението на заболяванията. Представителят на ЕК посочи значимостта и на решаването на социалните проблеми - задържането на медицинските сестри и лекари в България. В ЕС е изграден социален стълб, който отговаря на социалните потребности - за първи път има и социален стълб в сферата на здравеопазването и страната ни има капацитета да го използва.

Здравното застраховане в България е на ниско ниво и Европейската комисия обмисля как да подкрепи страната ни за повишаване на покритието сред населението, обяви още Андрюкайтис. На Международния ден на жените комисарят отбеляза, че трябва да се грижим за майчиното и детското здраве. Комисарят показа мартеницата на ревера си и отбеляза:

"Баба Марта може да ни помогне да направим много. Мартеницата означава здраве".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57