Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Нови 8100 учители излизат в пенсия тази година, извежда в заглавие СЕГА. Просветното министерство очаква 8100 учители и 2900 непедагогически специалисти да се пенсионират през 2018 г. Това става ясно от проектите на новите национални програми в средното образование, с които на училищата се отпуска финансиране извън делегираните бюджети. За техните обезщетения са планирани 28 млн. лв., колкото бяха предвидени и за м.г. Програмата "Оптимизация на училищната мрежа" традиционно гълта половината от общия ресурс за проектно финансиране, но тази година за пръв път не са предвидени средства за закриване и преобразуване на училища, т.е. може да се приеме, че тази част от оптимизацията е завършила. Очакването в пенсия да излязат 8100 учители не е необичайно - за миналата година прогнозите бяха за 9000 напускащи системата, а реално се пенсионираха 8442 преподаватели. Педагозите у нас са около 90 000, а в началото на учебната година незаети бяха около 1000 позиции.

Виж повече

Държавата купува ученически шкафчета за близо 3 млн. лева, четем в ТРУД. Това информира министърът на образованието и науката Красимир Велчев в писмен отговор на депутатски въпрос относно предприетите от МОН мерки за олекотяване на ученическите раници. Издателствата вече имат възможност да отпечатват учебниците на т.нар. обемна хартия, която е олекотена, припомня министърът. Мярката е заложена с  ромени в наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН. Държавата ще отпусне допълнителни средства за електронни варианти на учебниците, достъпът до които ще става през специализиран портал в интернет. Учебното съдържание в него ще бъде публикувано до края на месец април.

Виж повече

Държавата дава инвалидни колички за деца, съобщава 24 ЧАСА. Държавата вече ще отпуска детски инвалидни колички. Освен това в списъка с медицински приспособления за хора с увреждания ще бъде вкаран и вертикализатор за деца, който им помага да стоят изправени. Това е разписано в промените на правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, който е публикуван за обсъждане. Досега държавата отпускаше 486 лв. само за рингови инвалидни колички, които бяха непригодни за деца. Родителите бяха принудени да доплащат изделията, които надхвърлят 1000 лв. Въвеждат се и нови правила за отпускане на помощни средства и медицински изделия. До промените се стига заради недоволството на хората с увреждания и засечени злоупотреби. Предлага се парите вече да не се дават на ръка, а да се превеждат директно на търговците срещу куп документи, доказващи реално какво на кого и на каква цена са дали.

Виж повече

Тестват първия от новите метровлакове, научаваме от ТРУД. Първият от новите влакове за третата линия на метрото вече е произведен и вече е в процес на технически изпитания, съобщиха от Столичната община. Тестовете се извършват в Германия. В производство са още 4 от 20-те влака, поръчани от градската управа. Предвижда се първите машини да започнат да пристигат в София през лятото на тази година. Влаковете, произведени от „Сименс“, ще тръгнат по третата метролиния. Те могат да се движат без машинист, реализират икономия на енергия от 30% и са с намалени нива на шум. Пътниците ще могат да се движат от единия до другия им край.

Виж повече

Нискотарифна автобусна компания пътува до три столици, сочи МОНИТОР. От 22 март европейската компания за транспортни услуги FlixBus ще има нови ежедневни връзки от София до Будапеща, Виена и Букурещ. Така българските пътници чрез връзки в европейските столици ще могат да достигат до 1400 дестинации на компанията из целия континент. Превозвачът ще продава билети онлайн чрез сайта си и мобилно приложение, както и чрез 40 туристически агенции в цялата страна.

Виж повече

ЕК настоява да променим част от правилата за ДДС, пише още МОНИТОР. Комисията иска от страната ни да промени разпоредбите си относно ДДС, приложими за дружествата, търгуващи с горива, и за използването на активите на дружествата за нестопански цели. Единият от случаите е свързан с факта, че понастоящем малките дружества, търгуващи с горива, са задължени да плащат авансово прекомерно високи суми, за да гарантират, че могат да платят дължимото от тях ДДС. За големите пък е достатъчно само да внесат гаранция в размер, равен на дължимото по сделките им ДДС. Комисията смята, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на ЕС и със свободата на стопанската инициатива (член 16 от Хартата на основните права на ЕС).

Виж повече

Блатечки, Бърнев и Ники Урумов в битка за „Златен Кукерикон“, е друго заглавие в МОНИТОР. Хитовата постановка на Народния театър „Богът на касапницата“ по Ясмина Реза с режисьор Антон Угринов, русенските „Редки тъпанари“ на Теди Москов по филма на Моничели „Неизвестни извършители“ и „Чамкория“ по Милен Русков във версията на Явор Гърдев в Театър 199 ще се състезават за наградите „Златен Кукерикон“ в категорията за най-добър комедиен спектакъл. Отличията ще бъдат връчени в Сатиричния театър в Деня на хумора, сатирата и смеха 1 април.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14