Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

9 от 10 фирми нямат готовност да пазят лични данни, извежда в заглавие МОНИТОР. Притеснително е, че само при 14 на сто от компаниите системите им за обработка на информация, свързани с лични данни, вече са готови, коментират от Българската търговско-промишлената палата (БТПП) след направена анкета сред членовете си относно влизащия от 25 май 2018 г. Регламент за защита на личните данни (GDPR). Резултатите от допитването показват, че макар скоро регламентът да влиза в сила, около половината от анкетираните отчасти са запознати с изискванията. Едва една десета от анкетираните са добре информирани за задълженията на фирмата им, произтичащи от регламента.

Виж повече

Метрото стига "Красно село" през септември 2019 г., сочи СЕГА. На три етапа ще бъдат пуснати влаковете на третата линия на метрото. Това стана ясно по време на проверка на изгражданата в момента метростанция на ул. "Св. Георги Софийски" при Александровска болница. "През септември 2019 г. ще бъде пуснат първият етап, в края на годината - вторият етап и вероятно през декември 2019 г. или януари 2020 г. - участъкът в "Овча купел", съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. По думите му първо ще бъде отворен за движение участъкът от Попа до кв. "Красно село", след месец - месец и нещо участъкът от Орлов мост до бул. "Владимир Вазов", а накрая - отсечката от кв. "Красно село" до Горна баня.

Виж повече

И регионални вузове се добраха до европарите за наука, научаваме от СЕГА. Нова порция проектни предложения бяха одобрени за финансиране по най-атрактивната част от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 134 млн. лв. ще си поделят университети и институти на БАН за изграждане на 7 центъра за компетентност. Това е вторият тип инфраструктура, която се плаща от европрограмата - другият е научните центрове за върхови постижения, за които конкурсът вече приключи. Планирани по линия на центровете за компетентност бяха 150 млн. лв., но част от парите ще останат неизползвани. Различното при този конкурс е, че докато при другия финансирането отива основно в София, сега има одобрени и регионални структури.

Виж повече

Всеки петдесети с карценом на щитовидната жлеза, четем в МОНИТОР. Всеки 50-и не само в България, но и по света живее с карценом на щитовидната жлеза, но не знае, показват данни на Европейското ендокринологично дружество. Ракът на ендокринната жлеза е най-често срещаният ендокринен карценом. В над 90% той не е така злокачествен, както този на гърдата или стомаха, каза проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни заболявания и болести на минералния костен обмен „Акад. Ив. Пенчев” в София. Липсата на симптоми е характерна за карценома на щитовидната жлеза. Лечението му е комплексно, но има особености в зависимост от стадия, в който диагнозата е установена. Това може да стане хирургично, възможно е да се наложи прилагането на радиойодтерапия. Понякога, години след първата, се налага повторна операция, но във всички случаи, преживяемостта е много добра.

Виж повече

Щастието ни пораснало малко, четем в ТРУД. Финландия е най-щастливата страна в света, показва тазгодишната класация на ООН “Индекс на щастието”, която обхваща 156 държави и бе огласена днес. Традиционно в челната тройка са скандинавски страни, втора е Норвегия, която м.г. бе №1, а трета е Дания, която бе първа по-миналата година. България се е изкачила с 5 позиции до №100 в сравнение с м.г., но остава на най-ниска позиция сред страните от ЕС. По-щастливите са и в съседните ни държави – Румъния е 52-ра, Турция 74-та, Сърбия 78-ма, Гърция 79-та и Македония 89-та. Подредбата, изготвяна по случай Международния ден на щастието на 20 март, се прави въз основа на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа, корупцията, а т.г. за пръв път и имигрантите. Челната десетка за 2018 г. допълват Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14

Днес е Еньовден и празник на Светия Дух

За православния свят днес е празникът на Светия Дух. Отбелязва се винаги след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, при което те получили благодатните му дарове. Тази година тържественият ден съвпада с неподвижния църковен празник на рождението на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен...

публикувано на 24.06.24 в 07:59

Допълнителен превоз за Задушница ще има в София

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за Задушница утре, 22 юни, съобщават от Центъра за градска мобилност.  Ще бъдат разкрити временни трамвайни линии .  Линия № 3А ще бъде с маршрут Гара „Захарна фабрика“ до кв. „Орландовци“ и линия № 7А с маршрут кв. „Манастирски ливади-запад“ – кв. „Орландовци“. В събота ще има временна автобусна..

публикувано на 21.06.24 в 13:46

Над 59 000 седмокласници се явяват на НВО по математика

Над 59 000 седмокласници се явяват на Национално външно оценяване по математика. Изпитният вариант ще бъде изтеглен в 8 часa в Министерството на образованието и науката. Изпитът ще започне в 9 часа и ще се проведе в 1665 училища в странатa. Tестът съдържа 23 задачи, както миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първия модул. Там..

публикувано на 21.06.24 в 08:16