Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

9 от 10 фирми нямат готовност да пазят лични данни, извежда в заглавие МОНИТОР. Притеснително е, че само при 14 на сто от компаниите системите им за обработка на информация, свързани с лични данни, вече са готови, коментират от Българската търговско-промишлената палата (БТПП) след направена анкета сред членовете си относно влизащия от 25 май 2018 г. Регламент за защита на личните данни (GDPR). Резултатите от допитването показват, че макар скоро регламентът да влиза в сила, около половината от анкетираните отчасти са запознати с изискванията. Едва една десета от анкетираните са добре информирани за задълженията на фирмата им, произтичащи от регламента.

Виж повече

Метрото стига "Красно село" през септември 2019 г., сочи СЕГА. На три етапа ще бъдат пуснати влаковете на третата линия на метрото. Това стана ясно по време на проверка на изгражданата в момента метростанция на ул. "Св. Георги Софийски" при Александровска болница. "През септември 2019 г. ще бъде пуснат първият етап, в края на годината - вторият етап и вероятно през декември 2019 г. или януари 2020 г. - участъкът в "Овча купел", съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев. По думите му първо ще бъде отворен за движение участъкът от Попа до кв. "Красно село", след месец - месец и нещо участъкът от Орлов мост до бул. "Владимир Вазов", а накрая - отсечката от кв. "Красно село" до Горна баня.

Виж повече

И регионални вузове се добраха до европарите за наука, научаваме от СЕГА. Нова порция проектни предложения бяха одобрени за финансиране по най-атрактивната част от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 134 млн. лв. ще си поделят университети и институти на БАН за изграждане на 7 центъра за компетентност. Това е вторият тип инфраструктура, която се плаща от европрограмата - другият е научните центрове за върхови постижения, за които конкурсът вече приключи. Планирани по линия на центровете за компетентност бяха 150 млн. лв., но част от парите ще останат неизползвани. Различното при този конкурс е, че докато при другия финансирането отива основно в София, сега има одобрени и регионални структури.

Виж повече

Всеки петдесети с карценом на щитовидната жлеза, четем в МОНИТОР. Всеки 50-и не само в България, но и по света живее с карценом на щитовидната жлеза, но не знае, показват данни на Европейското ендокринологично дружество. Ракът на ендокринната жлеза е най-често срещаният ендокринен карценом. В над 90% той не е така злокачествен, както този на гърдата или стомаха, каза проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни заболявания и болести на минералния костен обмен „Акад. Ив. Пенчев” в София. Липсата на симптоми е характерна за карценома на щитовидната жлеза. Лечението му е комплексно, но има особености в зависимост от стадия, в който диагнозата е установена. Това може да стане хирургично, възможно е да се наложи прилагането на радиойодтерапия. Понякога, години след първата, се налага повторна операция, но във всички случаи, преживяемостта е много добра.

Виж повече

Щастието ни пораснало малко, четем в ТРУД. Финландия е най-щастливата страна в света, показва тазгодишната класация на ООН “Индекс на щастието”, която обхваща 156 държави и бе огласена днес. Традиционно в челната тройка са скандинавски страни, втора е Норвегия, която м.г. бе №1, а трета е Дания, която бе първа по-миналата година. България се е изкачила с 5 позиции до №100 в сравнение с м.г., но остава на най-ниска позиция сред страните от ЕС. По-щастливите са и в съседните ни държави – Румъния е 52-ра, Турция 74-та, Сърбия 78-ма, Гърция 79-та и Македония 89-та. Подредбата, изготвяна по случай Международния ден на щастието на 20 март, се прави въз основа на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа, корупцията, а т.г. за пръв път и имигрантите. Челната десетка за 2018 г. допълват Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47