Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Перфекционизмът често носи напрежение и емоционална болка

Перфекционистичният характер е броня, чрез която човек бяга от негативни базови вярвания

Перефекционизмът - добро или зло? Кога и защо се появява и какво издава? До какво води и как да се справим с него? С тези въпроси се обърнахме към психолога Яна Кирова в предаването ни "Контрасти". В съвременната култура ние сме склонни да се възхищаваме от перфекционизма заради високите стандарти, които поставя. Дали обаче цената си струва? Особено като имаме предвид, че съществува огромна разлика между разумния стремеж за постижения и неразумните усилия за постигане на неосъществим идеал.

Хората, които се стремят към добро качество имат високи очаквания от себе си, но в същото време приемат грешките си и предприемат стъпки, за да се справят с тях. Докато перфекционизмът е нездравословен стремеж, невротична проява, обяснява  Кирова. Често перфекционизмът носи постоянно напрежение, неудовлетвореност и емоционална болка. Перфекционистът се старае да контролира - себе си, другите, живота, всичко, което, разбира се, е кауза пердута. Освен това той е склонен да обезценява усилията, които е положил за един или друг резултат. А това е доста пагубно и демотивиращо... 

Яна КироваПерфекционистичният характер е една защита, броня, чрез която човек бяга от дълбоко заложени негативни базови вярвания. Роля за това има и родителският стил на възпитание. Най-често той е дистанциран, студен, понякога и физически нараняващ. Възпитанието през ранните години на такъв човек се характеризира с условност- "Обичам те ако". Това е небезусловно даване на обич от страна на родителите. По този начин те наказват цялата личност, вместо само поведението на детето. 

Яна Кирова отбеляза, че когато основният  фокус е върху недостатъците ви и сте водени от желанието да избегнете провала на всяка цена, дългосрочната цена, която плащате може да е твърде горчива: душевни сривове, кризи, депресия и гневни изблици, след които се чувствате още по-зле. Перфекционизмът прекъсва връзката с "тук и сега", при него има прекомерна фиксация в целта, като се губи радостта от настоящия момент. Ето защо при проявата му е необходимо е да се пренасочи вниманието от целта към самия път, който води до нея. Така няма да подминем малките радости в живота.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39