Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Перфекционизмът често носи напрежение и емоционална болка

Перфекционистичният характер е броня, чрез която човек бяга от негативни базови вярвания

Перефекционизмът - добро или зло? Кога и защо се появява и какво издава? До какво води и как да се справим с него? С тези въпроси се обърнахме към психолога Яна Кирова в предаването ни "Контрасти". В съвременната култура ние сме склонни да се възхищаваме от перфекционизма заради високите стандарти, които поставя. Дали обаче цената си струва? Особено като имаме предвид, че съществува огромна разлика между разумния стремеж за постижения и неразумните усилия за постигане на неосъществим идеал.

Хората, които се стремят към добро качество имат високи очаквания от себе си, но в същото време приемат грешките си и предприемат стъпки, за да се справят с тях. Докато перфекционизмът е нездравословен стремеж, невротична проява, обяснява  Кирова. Често перфекционизмът носи постоянно напрежение, неудовлетвореност и емоционална болка. Перфекционистът се старае да контролира - себе си, другите, живота, всичко, което, разбира се, е кауза пердута. Освен това той е склонен да обезценява усилията, които е положил за един или друг резултат. А това е доста пагубно и демотивиращо... 

Яна КироваПерфекционистичният характер е една защита, броня, чрез която човек бяга от дълбоко заложени негативни базови вярвания. Роля за това има и родителският стил на възпитание. Най-често той е дистанциран, студен, понякога и физически нараняващ. Възпитанието през ранните години на такъв човек се характеризира с условност- "Обичам те ако". Това е небезусловно даване на обич от страна на родителите. По този начин те наказват цялата личност, вместо само поведението на детето. 

Яна Кирова отбеляза, че когато основният  фокус е върху недостатъците ви и сте водени от желанието да избегнете провала на всяка цена, дългосрочната цена, която плащате може да е твърде горчива: душевни сривове, кризи, депресия и гневни изблици, след които се чувствате още по-зле. Перфекционизмът прекъсва връзката с "тук и сега", при него има прекомерна фиксация в целта, като се губи радостта от настоящия момент. Ето защо при проявата му е необходимо е да се пренасочи вниманието от целта към самия път, който води до нея. Така няма да подминем малките радости в живота.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абсурдите на София: Кабели за ток, пуснати от панелка и вързани към колà!

Десетки столичани се дивят на поредния абсурд, на който са станали свидетели в жк "Обеля" 2. Радо Рафаилов споделя снимки, от които е видно как към жълт автомобил, паркиран пред бл. 213, са спуснати кабели за ток. "Седи вече от 3-4 дни така (ако не и повече) и не мисля, че е редно да се случва. Също така самата кола няма гражданска..

публикувано на 01.02.23 в 11:34

Строят еврейски образователен комплекс в столичния район “Възраждане“

Проектът за образователен комплекс, който предстои да се изгради в партньорство между Столичната община, район „Възраждане“ и Организация на евреите в България "Шалом" , е готов и беше представен. Ще бъдат построени детска градина, училище и културен център, на терен от 8 дка, между бул. „Димитър Петков“, ул. „Безименна“ и ул. „Цар Симеон“ ,..

публикувано на 01.02.23 в 11:14

В Столичната община е достъпна услуга за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи хора

София е първата община в България, която осигурява достъпност при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи хора , чрез Закона за българския жестов език. Столичният район „Възраждане“ е първият, който въведе услугата в началото на месец януари 2023 г. Услугата се извършва на определено гише, на което е поставен указателен..

публикувано на 01.02.23 в 10:02

Църквата почита Свети Трифон

На 1 февруари Православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон - един от най-славните светци-лечители. Според народната легенда Свети Трифон е пазач на лозята и покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. С Трифоновден започва празничен цикъл, наричан фолклорно  Трифунци . На 2 февруари е Сретение Господне, когато Христос е..

публикувано на 01.02.23 в 09:03

Променлива облачност и температура в София около 4°

Днес облачността над страната ще е променлива, намаляваща на места временно до незначителна. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и в западната част от Горнотракийската низина и временно силен вятър от запад-северозапад, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 4° и 9°, в София - около 4°. Над планините ще има променлива облачност. Ще..

публикувано на 01.02.23 в 07:35

Какъв е икономическият профил на София?

Какъв е икономическият и инвестиционен профил на столицата? Столичният общински съвет в лицето на Георги Георгиев представи най-новите данни икономическия и инвестиционен профил на София. В пресконференцияра участваха представители както на "Инвест София", така и на Института за пазарна икономика. Подробности пред Радио София разказа Мария..

публикувано на 31.01.23 в 18:05

Историите на Стара София разказани от Николай Братоев Крижицки

Николай Братоев Кризицки е част от "Lost Bulgaria"/ Изгубена България/, които възстановяват, събират и разказват, чрез огромно количество снимки много истории, които крият спомени. Една такава история, от многото интригуващи датира по снимка от 1926-а година. Тя разкрива връзката между българската авиация и първия джаз състав у нас "Джаз..

публикувано на 31.01.23 в 14:38