Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Топим се с 20% до 2040 година, обобщава МОНИТОР по една от основните теми в печата тази сутрин. Населението на България ще намалее с около 20% до 2040 година. Това става ясно от Прогноза за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г. Документът е изготвен от Института за изследване на населението и човека при БАН на базата на сравнителна съпоставка на официални прогнозни данни на Евростат, НСИ, ООН и Световната банка.

Основният извод в проучването е, че се очертават сходни на сегашните тенденции в демографското развитие на страната през следващите няколко десетилетия. Независимо от предвижданото намаление на смъртността, което засяга в различна степен мъжете и жените, структурата на населението по пол ще остане стабилна. Делът на младите хора до 20 г. ще се запази, докато на възрастните над 65 г. ще нарасне значително. Това определя и прогнозирано намаление на броя и дела на населението в активна възраст.

Над 3600 българи чакат на опашка за старчески дом, четем в 24 ЧАСА. Това става ясно от Националната стратегия за дългосрочна грижа за 2018-2021 г. Общо домовете за стари хора са 82, в тях са настанени 5605 души. Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в общински приют, зависи от дохода им. За да бъдат настанени в старчески дом, бабите и дядовците трябва да се разделят със 70% от пенсията си. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, а за тези с психически и умствени проблеми е 80% от пенсията им. Остатъка възрастните харчат за каквото решат. Най-голяма е опашката за специализирана институция за хора с психически разстройства, умствена изостаналост и деменция.

Разрешават 100-метрови сгради край метрото, извежда в заглавие ТРУД. Стометрови сгради могат да се строят в близост до 400 метра по трасето на столичното метро. Изключения за подобно строителство има за централна градска част, където максималната височина на обектите е 50 м. Забрана за 100-метрови сгради е наложена и за районите “Младост”, “Триадица”, “Лозенец” и “Изгрев” заради запазване на изгледа към Витоша. Засега най-високата сграда в София е „Капитал форд” – 126 м. Има 24 офисни етажа, 12 асансьора, разгъната площ от 80 795 кв.м. Максималната височина на новите сгради в по-голяма част на София ще бъде 75 метра. Това решиха депутатите, с приети на второ четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО). Очаква се поправките да влязат в сила в началото на април, след като бъдат обнародвани в “Държавен вестник”.

НЗОК ще поема и ваксини срещу грип и варицела, информира СЕГА. В следващите три години у нас трябва да се осигури достъп до безплатни ваксини срещу грип за възрастни хора и срещу варицела за деца, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Експертите предлагат да се разработи национална програма за профилактика на сезонен грип, основната цел на която да е "осигуряване достъпа до ваксина на лицата над 60-годишна възраст с риск от заболяване", за да се достигне над 75% имунизационен обхват срещу грип при възрастните. Най-вероятно ваксината няма да бъде задължителна, а препоръчителна. В момента има две такива ваксини - срещу ротавирусни инфекции при бебета и против рак на шийката на матката при момичета. Те се поставят по желание. Осигуряват се от здравната каса, но парите за целта се превеждат от държавния бюджет.

Децата искат млади учители и повече практика в училище, разбираме от МОНИТОР. Три са основните проблеми, по които трябва да се работи, за да може българското училище да се превърне в по-интересно и полезно място. Това е изводът на завършващите „Детската лидерска академия“. Проблемите са свързани с учителите, актуалността на учебното съдържание и практическата насоченост на учебния материал. От страна на бъдещите лидери постъпиха няколко предложения, за да може училището да се превърне в интересно място и да привлече вниманието на един ученик. За тях това може да се случи, ако бъдат назначавани млади учители и самите класове бъдат разделени по групи спрямо стила на учене, който лесно може да бъде установен с тест. Децата предлагат и часовете им да бъдат структурирани, така че на всеки 20 минути учене да правят по 5 минути почивка. Децата от академията предлагат да учат за нещата, които ги заобикалят днес, като не пропускат да се запознаят с професиите на бъдещето.

Поради промяна на редакционната политика не можем да ви предложим преки връзки (линкове) към съответните статии.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33