Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

719 хиляди българи са здравно неосигурени към края на 2017 г, пише ТРУД. Още през 2014 г. е изготвен анализ за здравно неосигурените лица в България от дирекция „Управление на риска” при НАП. Българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са приблизително 719 хил. лица, заявяви здравният министър Кирил Ананиев. Броят на здравно осигурените лица е общо 6.193 млн. лица, осигурени от Държавния бюджет лица – 2.735 млн. лица, и осигурени на друго основание – 3.458 млн. лица. Общият брой от 719 хил. лица е разделен по категории, както следва: безработни лица – 233 хил. лица, в това число лица без право на обезщетение, които не са осигурени от фонд „Безработица”- 159 хил. лица; лица, получаващи обезщетение от фонд „Безработица” за определен период от време, които дължат здравни вноски за своя сметка през останалия период на годината – 74 хил. лица; чуждестранни лица, придобили българско гражданство – бежанци, които не са осигурявани от работодател или от бюджета – 10 хил. лица; лица, завършващи средното си образование – за месеците до започване на трудова дейност или следване във висше учебно заведение – 6 хил. лица; самоосигуряващи се – 57 хил. лица; българи, които за годината са декларирали доходите си, но не са декларирали и не са заплатили дължимите от тях здравни вноски – 22 хил. лица; други здравно неосигурени лица – 393 хил. души.

Над 10 от използваните добавки при производството на традиционни продукти, или известни повече като Е-та, ни дебнат на великденската трапеза, показа проверка на МОНИТОР. Само в козунаците, продавани масово в супермаркетите и по пазарите, те са най-малко 6. Най-често във великденския хляб се среща Е-330 известна сред народа като лимонтузу или лимонена киселина. Въпросната съставка се използва за консервант на продукта. Освен нея в масовите козунаци за увеличаване на трайността им се използват още две добавки - Е-220 (серен диоксид) и калциев пропионат (Е-282). От емулгаторите, предназначени да направят възможно образуването или поддържането на хомогенна смес от две или повече несмесими съставки, като олио и вода, в храната се влагат моно- и диглрицериди на мастните киселини (Е-471). За оцветител се влагат азорубин и кармазин (Е-122) и каротин (Е-160а). В шоколадовите яйца, много купувани преди Възкресение, пък се влага емулгатор - лецитин (Е-322).

Данъкоплатците плащат солидни обезщетения на фирми заради незаконните актове на данъчните, митниците и агенцията по храните, показа проучване на СЕГА по Закона за достъп до обществената информация. Общата сума е близо 4 млн. лв. и показва в колко много случаи тези държавни органи причиняват вреди на бизнеса. От януари 2011 г. агенцията по безопасност на храните е била осъдена по 7 дела за 1 590 249 лв. От 2004 до 5 януари т.г. митниците са били осъдени за 1 215 433 лв. През последните две години Националната агенция за приходите (НАП) е осъдена по 15 дела да плати общо 874 505 лв. Най-голямото обезщетение за сметка на НАП е 787 хил. лв. То е присъдено на фирма заради адвокатско възнаграждение по обжалване на ревизионен акт, който е отменен от съда.

2650 нашенци са платили средно по 1816 лв., за да излязат в пенсия, пише МОНИТОР. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за откупения осигурителен стаж през миналата година. Става дума за хора, навършили нужната пенсионна възраст, но с липсващ осигурителен период. Според закона те могат да откупят от НОИ до 5 години стаж, като всеки месец им струва по 86,48 лв. Това означава, че ако на бъдещите пенсионери не им достига година за излизане в заслужена почивка, трябва да платят 1037,76 лв. Ако се възползват от възможността да закупят всичките 5 години, трябва да извадят 5188,80 лв. През миналата година средно по 21 месеца трудов стаж не са достигнали на хората в пенсионна възраст, за да напуснат пазара на труда. Така, за да се сдобият нужния им стаж, е трябвало да платят средно по 1816 лв. Данните на НОИ показват, че в сравнение с 2016 г.

Корупцията в българския частен сектор е често срещано явление, което се подхранва най-вече от наличието на неконкурентни практики на пазара, информира СЕГА. За тях спомагат както механизмите на държавната регулация, така и трайно установилите се в сектора практики, които имат за цел да елиминират или ограничат принципа на свободната конкуренция. Корупционните действия в отношенията между бизнеса и държавата са неизменна част от средата, в която работят предприемачите, като 100% от шефовете в средните и големите фирми смятат, че подкупите се срещат често. Такива са основните изводи от доклада "Корупцията в частния сектор в България", изработен от Центъра за изследване на демокрацията. Данните показват, че в частния сектор се наблюдават явления и практики, които са подобни до голяма степен на общата корупционна среда в страната.

Хората, които не си плащат водата, ще може да бъдат изключвани от мрежата. Възможно е ВиК фирмата да отреже цели квартали, ако масово са некоректни потребители, съобщава СЕГА, цитирайки зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова, която доразви коментара на началника си - Николай Нанков. В началото на миналата седмица министърът обяви, че до два месеца ще бъде публикуван нов Закон за ВиК, в който се затягат мерките срещу недисциплинираните ползватели на вода. Предвижда се до 5 пъти увеличение на санкциите, а в най-драстичните случаи на нарушения - директно прекъсване на водоснабдяването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37