Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Над 1000 души са използвали нощния градски транспорт в София за първите три вечери от пускането му, съобщиха от Столичната община, цитирани от МОНИТОР. Рейсовете тръгнаха в нощта на Великден от площад "Александър Батенберг". За първите две нощи по новите линии са се движили над 750 човека. Превозът струва 2 лв за всички линии. За да се гарантира сигурността на пътниците във всеки автобус има монтирани камери. Шофьорите пък са отделени от пътниците и разполагат с паник бутон. 4-те линии нощен транспорт са пилотен проект на Столична община, който се предвижда да работи до края на годината. Разчетите показват, че за периода април – декември услугата ще струва около 900 000 лв.

Жилищата в София поскъпнаха с до 14% през миналата година, сочат данни на брокери на имоти, на които се позовава ТРУД. В редица столични квартали промяната в цените за 12 месеца е минимална, като например в Бели брези, Дианабад, Красно село, Младост 1 и 3 и Овча купел. В някои столични квартали обаче цените се покачват сериозно, макар че ръстът се забавя спрямо 2016 г. В ж.к. Иван Вазов поскъпването на имотите през 2017 г. е с 14%, при 18% за 2016 г. В Оборище през 2016 г. цените са нараснали с 24%, докато през 2017 г. покачването е едва с 6%, а жилищата се предлагат на средни цени от 1268 евро/кв.м. В района на Докторски паметник цените към края на 2017 г. са малко над 2000 евро/кв.м.

Неформалните доплащания в здравеопазването в България са един от проблемите по пътя към универсалния достъп до медицинска грижа. Това коментира през уикенда ръководителят на българския офис на Световната здравна организация д-р Скендер Сила, цитирана от СЕГА. Той цитира статистика на Евростат за 2017 г., според която в момента в България пациентите доплащат лични средства за здравеопазване в размер на 44.2%.

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ /ИАМО/ е дала на прокуратурата 50% по-малко материали от необходимото по време на проверката там за закононарушения, съобщи пред МОНИТОР ръководителят на Върховна административна прокуратура и зам.-главен прокурор Ася Петрова. На 22 март т.г. ВАП започна проверка в медицинския ДАНС след сигнал от служител в агенцията. Сигналът е за системни закононарушения при извършването на административно-наказателната дейност на агенцията, както и за методически указания, които противоречат на Закона на административните нарушения и наказания. В него се твърди, че в агенцията е въведен предварителен съгласувателен ред при извършването на проверки по медицинския одит, което е незаконно.

474 деца, нуждаещи се от лекарска помощ, са преминали през най-голямата спешна болница “Пирогов” през почивните дни по Великденските празници, пише ТРУД. Броят на пациентите, приети в Детското спешно отделение, е рекордно голям – със 130 повече в сравнение със същите периоди от последните четири години, обясниха от столичното лечебно заведение. Оттам допълниха, че тази година няма деца, постъпили с алкохолно отравяне. Възкресение Христово са посрещнали в болничните стаи 41 малчугани. Рекорден е като цяло общият брой на пациентите, минали през “Пирогов” по Великден – близо 2000 души.

Само горнооряховският ни суджук в момента има сравнително по-висока защита на марката в ЕС, притежавайки защитено географско указание (ЗГУ), дадено му от ЕК малко преди Коледа на 2011 г., сочат данни от сайта на евроведомството, пише МОНИТОР. В момента в рамките на общността подобна регистрация имат още 138 продукта от категорията „Месни продукти (варени, осолени, пушени и др.)“. Най-много са колбасите от Португалия - 39. На второ място е Италия - с 20, трета е Германия – с 18, следвана от Франция - с 15. Ние с единствената ни регистрация си правим компания с Кипър, Ирландия, Норвегия, Люксембург и Румъния. Северната ни съседка е представена със салам от Сибиу. На Балканите пък лидер е Словения с 8 регистрации, следвана от Хърватия с 6.

Управляващата коалиция обеща да няма вдигане на данъците по време на четиригодишния мандат, но от догодина със сигурност един налог ще бъде по-висок, информира СЕГА. Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места - не заради вдигане на ставките, а заради промяна в изчисляването на базата, върху която те се начисляват. Сдружението на общините вече е започнало обсъждания с финансовото министерство за актуализиране на методиката, по която се определя данъчната оценка на имотите. "Трябва да се промени методиката, по която се изчислява данъчната оценка на имотите. Тя не е пипана от 1998 г., докато пазарната среда вече е коренно различна. В резултат на което сме свидетели на скъпи имоти за стотици хиляди левове, но с данъчна оценка от 1000 - 2000 лв.", казва Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37