Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Социално ангажираното изкуство и промените, за които се бори

Снимка: Alice Donovan Rouse/Unsplash
Стартира "Гражданската културна седмица 2018". Това е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права.

От 16 до 22 април 2018 г. на територията на Къщата на гражданските организации поредица събития ще обърнат поглед към свободата на словото, сдружаването и събранията - теми,  разпознати на международно и национално ниво като ключови пред съвременна Европа и споделени като общозначими демократични и културни ценности на общностите.

"Гражданската културна седмица" се реализира в рамките на проект „Граждански будилник - правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право, в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство "Fine Acts". Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столичната община за 2018 г.

Културната седмица започва с излагане на факти и примери от световен мащаб за това, какво означава социално ангажирано изкуство и как то може да води до промени по социално значими теми. В поредица от творчески работилници, посредством изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и словото, "Гражданската културна седмица" ще отвори разговор за гражданските ни права. Участие могат да вземат както любители на тези три изкуства, така и професионалисти, посочи Айлин Юмерова - ръководител проект и правен консултант към "Български център за нестопанско право".

Творческата среща - разговор за социално отговорната фотография, която ще се състои на 17 април (вторник) ще бъде в присъствието на Веселина Николаева. С Марин Бодаков ще бъде писателската работилница „Критика и промяна“ на 18 април (сряда). А работилницата „Форма и послания през визуалните изкуства“ на 19 април (четвъртък) ще бъде с Велина Мавродинова.

Входът за всички събития и работилници ще бъде свободен.

Подробности по темата - чуйте от репортажа на Добромира Мицева.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Strategic Leadership Forum 2022 ще събере лидери и специалисти

Световни лидери и предприемачи ще бъдат лектори в целодневната бизнес конференция в София. На 6-ти декември 2022 г., от 8:00 ч. в Интер Експо Център, Strategic Leadership Forum ще събере отново световно изявени специалисти от различни области, които ще обсъдят най-важните глобални теми. Подробности в ефира на Радио София разказа Анастас Гогов,..

публикувано на 01.12.22 в 17:33

Бул. "Витоша" е сред най-скъпите улици

Според световното проучване Main streets across the world столичният булевард "Витоша" се нарежда в топ 50 на най-скъпите улици. Изследването се провежда всяка година от консултантската компания Cushman & Wakefield, която е представлявана от "Фортън" в България, лидер в бизнес имотите в страната. Каква тенденция се задава сега сред бизнес..

публикувано на 01.12.22 в 16:12

Моделът "учене чрез работа"

Обменът на добри практики между бизнеса, държавните институции и образователната система беше във фокуса на провелата се днес в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ конференция "Решаващата роля на частните компании за една ефективната система на професионално образование". Организатори на събитието са Посолството на..

публикувано на 01.12.22 в 15:41

1 декември е Световният ден за борба със СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН, като тази година той е под наслов "Време за равенство". Подробности пред Радио София разказа Петър Цинцарски от Българския червен кръст. По думите му БЧК традиционно са партньори на Министерство на здравеопазването в отбелязването на този ден, както и на всички инициативи, свързани с..

публикувано на 01.12.22 в 15:11

Павлина Вежинова описва в книга духа на София от втората половина на XX век

„Хора и улици. Град като град“  е озаглавена новата книга на Павлина Вежинова, в която оживява духът на София от втората половина на XX век. Павлина Вежинова е дългогодишен редактор и сценарист в БНТ, автор и редактор на книги за възрастни, сценарист е и на множество филми, сред които документалният „Отвъд бариерата“, посветен на нейния..

публикувано на 01.12.22 в 14:35

Визуализират динамиката на духовното и стопанското ни Възраждане

През 2022 г. фондацията "Активна историческа карта" работи по цифрова динамична карта на тема "Българското Възраждане – духовно и стопанско" . По този начин новите технологии навлизат адекватно и в полза на нашето образование. "Започнахме преди 6 години, но по-усилено се занимаваме с това през последните три-четири – разказа пред Радио..

публикувано на 01.12.22 в 13:32

Тенденциите в дизайна на коледната украса показва Чешкият център

Изложба на коледни играчки ще покаже тенденциите в коледната украса тази година като контрапункт на играчки от миналото . Проектът "Дизайнът на Коледа ?!" ще бъде представен на 6.12.2022 г. в 18 часа.  Изложбата е подготвена специално за Чешкия център в София от кураторката Адела Помоти и графичния дизайнер Ондржей Хорачек, с подкрепата на..

публикувано на 01.12.22 в 13:25