Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Ремонтът на "Графа" започва на 8 май, информира СЕГА. На 8 май Столичната община подхваща дългоочакваната реконструкция на ул. "Граф Игнатиев", съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Ремонтът ще стартира от ул. "Алабин" с подмяна на тръбите на ВиК. Движението на трамваите ще бъде спряно. Автобуси ще превозват пътниците през ул. "Гурко". Фандъкова предупреди, че ще има демонтажни дейности, свързани с шум.

В края на май от общината планират да обновят подлеза при бул. "България", който се намира в окаяно състояние. След като работите там приключат, ще започне подмяна на релсите при кръстовището на бул. "И. Е. Гешов" и бул. "България". За целта ще бъде спряно движението на трамвая през юли и част от август. Тази година от общината имат желание да ремонтират и отсечката на бул. "България" от бул. "Гешов" до бул. "Гоце Делчев", но все още не е обявена обществената поръчка за изпълнител. До няколко седмици се очаква да стартира ремонт на ул. "Филип Кутев", като първо "Софийска вода" трябва да изгради колектор.

Парното ще поскъпне отново от юли, четем още в СЕГА. В широки граници - от минус 6 до 63% е промяната в цените, която са поискали от Комисията за енергийно и водно регулиране различните топлофикационни дружества. Средно за страната поисканото поскъпване на парното и топлата вода е 20.66%. И докато топлофикацията в Перник предлага поевтиняване с 6.06%, то дружеството в Габрово иска повишение от 62.91% заради направени в съоръженията инвестиции, показват заявленията на дружествата за нови цени от 1 юли. Поисканото от "Топлофикация София" поскъпване е в размер на 4.05%, показва още справката. За значително увеличение - с около и дори над 20%, настояват дружествата в четири града на страната - Бургас, Варна, Враца и Разград. Ако комисията одобри исканията им, това ще бъде поредният скок. Заради поскъпването на природния газ миналата пролет цените на парното и топлата вода в цялата страна бяха повишени с около 20 на сто. Окончателното решение за новите цени и на парното, и на тока ще бъде взето от регулатора в края на юни.

Още три безплатни помощни средства за хората с увреждания, извежда в заглавие МОНИТОР. Те се включват в списъка с помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, за купуването на които хората с увреждания ползват целева помощ от държавата. В него ще влязат вертикализаторите за деца е увреждания, детските рингови инвалидни колички и детските инвалидни колички. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които бяха одобрени от кабинета. С промените се въвежда изискването медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретен пациент. По този начин ще се гарантира, че на правоимащите ще се предоставят медицински изделия, съобразени с техните индивидуални потребности.

Производителите до 31 юли трябва да защитят BG храни в ЕС, предупреждава 24 ЧАСА. До тази дата се очаква да бъдат гласувани окончателно промените в Закона за марките и географските означения. С приемането им ще отпадне националната защита на продуктите и за да не ги произвеждат чужди фирми, е необходима защита в ЕС. Поправките в закона бяха внесени в парламента в началото на ноември 2017 г. от Министерския съвет. Депутатите от икономическата комисия обаче отказаха да ги гласуват, преди да са намерени механизми за защита на традиционните български храни. Ако изменението в закона беше гласувано в началото на годината, действието на всички регистрации, на географски значения за селскостопански продукти и храни по силата на националното законодателство, щеше да бъде прекратено. Чужди производители щяха да могат да правят храни с надпис, че са български.

Промените е трябвало да влязат в сила преди 9 години, а за да запазят родните си наименования, е нужно да влязат в европейски регистър. Горнооряховски суджук и българското розово масло са единствените, които са го направили, но всички останали ползватели на популярни по света и у нас родни храни не са.

КЗК глоби "Музикаутор" за спряната музика на БНР, съобщава СЕГА. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 56 678 лв. дружеството за управление на авторските права на композитори, текстописци и музикални издатели "Музикаутор". Причината е решението му в края на 2016 г. да прекрати едностранно договора си с БНР и да забрани на радиото да излъчва произведения от каталога му, съобщи пресцентърът й. Така преди повече от година "Музикаутор" се опита да накара медията да приеме новите му финансови условия.

Санкцията е за злоупотреба с господстващо положение. "От цялостното поведение на "Музикаутор" може да се направи извод, че прекратяването на действащия договор представлява начин за постигане на исканите от сдружението условия за определяне размера на дължимите му възнаграждения за лицензирането на съответните права. Чрез прекратяването на договора "Музикаутор" лишава БНР от възможност за ефективно конкуриране на пазара", пояснява КЗК.

Решението на КЗК може да се обжалва в 14-дневен срок.

Патриарх Неофит е приет в реанимацията на голяма столична болница, четем в МОНИТОР. Светейшият е намерен припаднал от обслужващия персонал, съобщиха от Софийската света митрополия. Той е откаран в здравното заведение около 14,30 ч. в сряда, но не ясно точно кога е припаднал. Преди да бъде приет в болницата по спешност патриарх Неофит е бил на рехабилитация в сърдечно-съдовия санаториум "Ясен" в Банкя. Това е казал пред изданието неговият брат проф. Димитър Димитров, който също е със сърдечна операция от преди години. По клинична пътека на НЗОК двамата е трябвало да бъдат изписани от санаториума в петък, но професорът се е прибрал по-рано заради лекции в университета. Светейшият е трябвало да продължи процедурите още два дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33