Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Семейни констелации - удачен метод за бързо определяне на критичните места

Децата рядко се осмеляват да водят по-щастлив живот от родителите си

В предаването "Контрасти" ви разказахме подробно за терапевтичния метод "Семейни констелации", известен също като фамилни или системни констелации. Какво представлява тази терапия, как действа, за какво е приложима и колко време е нужно, за да се постигне желаният резултат, разясни психотерапевтът Божидар Цендов.

Методът е разработен от немския терапевт Берт Хелингер. Едно от неговите заключения е, че децата повтарят определени типове поведение и съдбата им е подобна на тази на родителите. Децата рядко или никога не се осмеляват да водят по-щастлив живот от този на родителите си. Семейните констелации установяват, че определени проблеми се коренят в неблагоприятното унаследяване на чувства, нагласи и житейски принципи.

Изследването на семейната структура и връзките между членовете на семейството помага за възстановяването на естествения баланс на цялата система. Решенията, откриващи се чрез тази терапевтична работа, носят разбиране на дълбоки проблемни ситуации в живота ни, изтъкна Божидар Цендов. Чрез семейните констелации се стига много бързо до същността на критичните места. Този метод ни дава и разбирането, че нашите базови връзки в семейството, ние ги повтаряме и с хората извън него. Но разбира се, това зависи колко дълбоко е готов да стигне клиентът. Едно от специфичните неща за констелациите е това, че показват много красноречиво  силата на основните ни нужди - това да принадлежим, правото да заемаме точно определено място и вроденото ни чувство за баланс в процеса на даване и получаване.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.