Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилната "Не и на теб" на Живко Петров спечели конкурса "Пролет" на БНР

Рут Колева ще ни представя на "Евросоник" в Грьонинген

Снимка: Facebook
Има вечери, когато нещата се получават. Такава беше вечерта вчера, когато в Първо студио на БНР бяха представени 13-те песни - финалисти на 49-ото издание на конкурса "Пролет" за нова българска песен на Българското национално радио. На крачка (година) от 50-годишен юбилей, конкурсът може да се "похвали" с един от най-силните си финали изобщо. И с модерен звук, актуални групи и изпълнители и - което е много важно - всички песни бяха представени на живо, с живи музиканти! И то какви! И озвучаването беше наред, и водещият (Атанас Сребрев) беше стилен, с приятно чувство за хумор и добро отиграване на неизбежно получаващите се при живо събитие, което се излъчва и по радио, и по телевизия ситуации, и журито - ах, да  - журито! Интересна комбинация от утвърдени имена като Мария Ганева (пианист и композитор с над 400 песни, професор в департамента за поп и джаз на Националната музикална академия) и Тишо Колев от една от най-добрите нови групи у нас - Jeremy? И още - Кристиан Бояджиев (и колега радиоводещ, при това забележителен, и композитор), Атанас Дюлгеров, който е работил, композирал и аранжирал с и за много български музиканти, а през последните години работи с (известната с перфекционизма си) Лили Иванова, както и Розмари Драгнева - музикален редактор от БНТ. И да не забравим Мишо Йосифов - безспорно най-добрият и най-разностранният роден тромпетист, част от един куп проекти, създател и ръководител на Биг-бенда на Музикалната академия.

Малко за регламента - тринадесетте песни - финалисти са предварително избрани от селекционен екип, включващ музикални редактори и водещи от програмите "Хоризонт", "Христо Ботев" и Програма София на БНР. Гореспоменатото жури пък избира на кого да даде първа и втора награда. И изборът им падна върху прелестната, изискана, като излязла от френски филм песен "Не и на теб", създадена от Живко Петров (текстът е на Гери Турийска) и поднесена с много вкус и вокални умения от момичетата от „ЛаТиДа“, които откриха стилно вечерта в компанията на класическо трио на сцената. Наградата беше връчена от директора на Музикалната къща на БНР Теодоси Спасов. Втората награда отиде при един сформиран за случая дует - Лина Никол и K-Ross (и двамата печелили поотделно награди на пролетния радиоконкуурс преди) за песента "До сутринта".

Може би най-лелеяната от всички музиканти Специална награда, която се определя от селекционния екип музикални редактори, бе присъдена на Рут Колева, която участваше в конкурса с песента "Collide". В присъщия й непосредствен маниер, тя прие много бурно наградата, като каза, че "много, много, много" е искала именно нея, защото отдавна мечтае да пее на фестивала в Грьонинген (това всъщност е наградата), че познава фестивала много добре (подкрепяла е преди години Криста от публиката) и обеща да сътвори ярко музикално представяне там със своите музиканти. Преди да бъде връчена тази награда пък на сцената излезе Миро от „Saint Electrics“ (които миналата година получиха правото да свирят в Грьонинген), за да разкаже какво е усещането и че благодарение на свиренето си там, сега групата се отправя на европейско турне, включващо Полша, Германия, Словения, Словакия...

Друга важна награда - тази на слушателите - отиде при една нова група, създадена всъщност на миналогодишното издание на конкурса. Групата се нарича „Indigo Kids“, вокал е Явор Велчев - Яви.

Наградата за дебют бе връчена от Атанас Дюлгеров и Ташо Колев от  Jeremy?, който заяви, че много се радва, че им се е "паднало" да връчат именно тази награда, защото не толкова отдавна и те са минали по този път. А победител тук се оказа Лъчезар Кацарски с групата „The Cool Cats“ - едно изключително талантливо момче (още ученик), незрящо, което пее блус по един изумителен начин (Mr. Blues, baby - както каза с усмивка Ташо от Jeremy?).

Една нова награда, която обединява три музикални проекта на БНР, беше присъдена на групата „Dead Man's Hat“, като в случая двете дами-вокалистки на групата са обединили сили с двама от музикантите на една много добра изгряваща група рок група, а именно „Nu/Ance“. Наградата представлява участие във второто издание на фестивала Радио Парк Фест през юни.

Вотът на музикалните журналисти пък отиде за една новосформирана формация с името „REWIND“ с фронтмен добре познатият (и пеещ като звяр) Владо Михайлов, който миналата година спечели Първата награда на конкурса като вокал на "Сленг" с "Невъзможните неща", после игра във "Възвишение" и се появи в няколко много успешни проекта (ту като композитор, ту като певец). Давайки наградата, Розмари Драгнева му пожела още една награда след 20 дни, визирайки участието му в групата, която ще представя България на Евровизия.

Но и тези, които не бяха наградени, поднесоха много силни изпълнения - Пламен Денчев (иначе част от "Фънки Миракъл") в компанията на впечатляващи музиканти с една наистина много в духа на най-актуалното в световната музика песен; Свилен от "Остава" с първата песен от подготвяния от него солов албум;Mind Trips“с "Happy Now", които закриха вечерта по един подобаващ начин, като песента им звучеше в пъти по-добре от записа, а Алекс Раева впечатли приятно и с пеене, и със сценично поведение. Впрочем, всички финалисти бяха по-добри на живо, отколкото на записите! Добри думи могат да се кажат и за младата формация „4evolution“, както и за „Терминал 3“, които в същността си са "Атлас" - все пак говорим за Пепи Писарски, Благовест Зерлиеви Симеон Липчев, които звучаха много, ама много свежо.

Догодина пролетния радиоконкурс ще има своето 50-то издание. Jeremy? вече обещаха, че ще напишат песен и ще участват. Този факт, както и силните финалисти в тазгодишното издание, дават много надежда за бъдещето (а явно и за настоящето) на родната музика. Тя има и друго лице  и то има защо да ни харесва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33