Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Остра е нуждата от реформи в областта на детското правосъдие

Снимка: БГНЕС

Необходимостта от реформи в детското правосъдие разгледахме в предаването "Контрасти" с Ивайло Спасов от Комуникационния център на УНИЦЕФ. България е единствената държава в Европейския съюз, която не е реформирала системата си за детското правосъдие. В страната ни функционира един закон от 1958 година. Проблемът не е в това, че този закон е на 60 години, а че е създаден в период на друг режим, при който не може да се говори за спазване на човешки права и в частност детски права.

Международните стандарти забраняват деца под 14-годишна възраст да бъдат лишавани от свобода, подчерта Спасов. Проблемът е на ниво манталитет, на ниво политики и на ниво осъзнаване, че това всъщност не са престъпници, а деца в риск. Основното, което трябва да знаем за такива деца, е, че те са потърпевши от действията на възрастните - бягат от дома си или от училище, защото биват принуждавани да просят, стават жертви на насилие в дома си или на дискриминация в училище.

Затваряйки децата в риск в специализираните институции, проблемът не се решава. Напротив, натрупва се и в един момент ще се обърне срещу цялото общество. Колкото по-рано се извършат реформите в детското правосъдие, толкова по-малко ще страда обществото като цяло. Държавата трябва да осъзнае, че е в нейна полза да реформира системата. Новият проектзакон вече е факт и е публикуван за обществено обсъждане, но за съжаление среща отпор от консервативни организации, обясни още Ивайло Спасов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.