Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Остра е нуждата от реформи в областта на детското правосъдие

Снимка: БГНЕС

Необходимостта от реформи в детското правосъдие разгледахме в предаването "Контрасти" с Ивайло Спасов от Комуникационния център на УНИЦЕФ. България е единствената държава в Европейския съюз, която не е реформирала системата си за детското правосъдие. В страната ни функционира един закон от 1958 година. Проблемът не е в това, че този закон е на 60 години, а че е създаден в период на друг режим, при който не може да се говори за спазване на човешки права и в частност детски права.

Международните стандарти забраняват деца под 14-годишна възраст да бъдат лишавани от свобода, подчерта Спасов. Проблемът е на ниво манталитет, на ниво политики и на ниво осъзнаване, че това всъщност не са престъпници, а деца в риск. Основното, което трябва да знаем за такива деца, е, че те са потърпевши от действията на възрастните - бягат от дома си или от училище, защото биват принуждавани да просят, стават жертви на насилие в дома си или на дискриминация в училище.

Затваряйки децата в риск в специализираните институции, проблемът не се решава. Напротив, натрупва се и в един момент ще се обърне срещу цялото общество. Колкото по-рано се извършат реформите в детското правосъдие, толкова по-малко ще страда обществото като цяло. Държавата трябва да осъзнае, че е в нейна полза да реформира системата. Новият проектзакон вече е факт и е публикуван за обществено обсъждане, но за съжаление среща отпор от консервативни организации, обясни още Ивайло Спасов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От АБК: Стремим се книгата да е там, където са децата

До края на седмицата (11 декември), успоредно с Панаира на книгата, в мраморното фоайе на НДК се провежда Х издание на Софийския международен литературен фестивал . Това е най-голямото и престижно събитие за литература в България. Форумът събира на едно място български и световни автори, създава  пространство за среща на литературите, на..

публикувано на 07.12.22 в 19:25

Доброволчески кръгове: ценности, каузи, възможности, събития

Интерактивната изложба "Доброволчески кръгове" е посветена на ценностите, които стоят в основата на доброволчеството , възможностите, които то дава, каузите, които са близки до сърцата, и събитията, които вдъхновяват. Тя беше открита снощи в рамките на събитие, с което Си Ви Ес-България (CVS-Bulgaria) отпразнува 20 години от създаването..

публикувано на 07.12.22 в 18:35
Дионисий ДОНЧЕВ (1935) -

Детето като обект и субект в изкуството на социализма

Александър Жендов, Илия Бешков, Дечко Узунов, Стоян Венев, Илия Петров, Йоан Левиев, Марко Бехар, Тодор Панайотов, Люба Паликарова, Янко Павлов и др. автори са включени в изложбата "Детето в изкуството на социализма" , която ще бъде открита с вернисаж на 8 декември (четвъртък) от 18.00 до 20.00 часа. Мястото е Национална галерия/ Музей..

публикувано на 07.12.22 в 17:28

Български младежи се представиха достойно на състезание по роботика в Талин

Единадесетокласниците от СМГ Елена Димитрова и Кристиан Гьорев, както и студентите от Техническия университет (ТУ) Денис Исметов и Мирослав Николов представиха България на голям форум за технологични идеи Robotex International 2022. Той се е провел 25 и 26 ноември 2022 г. в естонската столица в Талин и е едно от най-големите състезания по..

публикувано на 07.12.22 в 16:21

Нестандартен поетично музикален спектакъл в София

Поетът Иван Врамин и музикантът Flying Person ни канят на нестандартен музикално-поетичен пърформанс озаглавен "Обявявам ден на нощта". Какво представлява това? Според домакините "една готина бъркотия между поезия, звукови ефекти и музика. Музиката е по-скоро атмосфера, която да подсили това, което имат да кажат текстовете, твърдят..

публикувано на 07.12.22 в 15:59

Изложба припомня първия полет над южната част от Атлантическия океан

Изложба, посветена на 100-годишнината от първия полет над южната част от Атлантическия океан, се открива тази вечер в Посолството на Португалия в София. "Това е пример, който показва, че португалската културата не е само изкуство, концерти, картини, но също така открития, постижения в сферата на технологиите и науката" коментира пред Радио..

публикувано на 07.12.22 в 15:57

Как да влезем във форма след пищната празнична трапеза

С наближаващите празници, е добре да знаем как да влезем във форма след пищните коледни и новогодишни трапези. Ето няколко съвета от здравния специалист Андрей Тяжелников: "Придържайте се към лека диета, но никога не се подлагайте на гладуване, дори да сте прекалили по празниците. Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, които помагат за..

публикувано на 07.12.22 в 15:13