Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Българите по-богати с 6 млрд. лв. за година, извежда в заглавие 24 ЧАСА. Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 6,1 млрд. лева през 2017 г. Това е най- голямото увеличение от 2007 г. насам, като достига 77,2 млрд. лева в края на миналата година, показва последният анализ на “Индъстри уоч”, който е част от периодичния доклад “Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища” за първото тримесечие на 2018 г.

Според анализаторите двигателите на растежа на богатството са разнопосочни. Ръстът на заетостта - с 4,4% средногодишно , както и този на средната заплата - с 10%, са създали 5,1 млрд. лева допълнителен доход за работещите българи. Все повече стават и българите, които намират реализация на европейския трудов пазар. Това на свой ред е увеличило емигрантските пари, които са достигнали рекордните 1,953 млрд. евро през изминалата година, което е ръст от 30% в сравнение с 2016 г. Заради продължаващата тенденция към намаление лихвите по депозитите вече не се оказват значим източник на финансовото богатство. Те са добавили към него само 183 млн. лева към домакинските бюджети.

Търсим 64 000 специалисти, съобщава МОНИТОР. Българската икономика търси 64 238 специалисти от дефицитни професии за следващите 5 години, като се очаква най-нужни кадри да бъдат техниците по пътно-транспортната техника – 9659. Това показва анализ на МОН на Базата на данни от Центъра за информационно осигуряване на образованието и Националния осигурителен институт.

24 са общо специалностите от професиите, по които се очаква да има недостиг на специалисти. Сред тях са и 5819 техници по подемно-транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства, 5714 по пристанищна механизация, 3038 по оператори по производство на облекло от текстил, 1883 стругари и други. Общо 22 професии ще бъдат включени в списъка със защитените от държавата специалности от професии. Сред тях са химик - технолог, животновъд, растениевъд, каменоделец, корабоводител, пътен строител, минен техник и други. По този начин се създава възможност за осигуряване на кадри в тези области.

В България токът е по-скъп, отколкото в Германия и Дания, установява СЕГА. Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия. България е в златната среда, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС. Причините за това са неразвитият пазар, липсата на реална конкуренция и свързаност на енергийните системи. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия.

Разписанието на БДЖ е най-точно в немски сайт, четем още в СЕГА. Държавната фирма БДЖ крие в онлайн разписанието си пътнически влакове, които обслужват редовни линии. За това алармира "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт". Сдружението е открило, че някои маршрути, които са по-удобните влакове за пътниците, с по-кратко време за пътуване и престой, не се показват като вариант на сайта на БДЖ, където е разписанието.

Парадоксалното е, че информацията, която българските железници крият от своите пасажери, може да бъде лесно открита на уебстраницата на германските железници (bahn.de). От сдружението дават пример с влака София - Гюешево (границата с Македония), който според сайта на БДЖ не съществува. В действителност влаковете до Гюешево пътуват 4 пъти в седмицата - понеделник, сряда, събота и неделя по два. И в интернет страницата на германските железници човек дори може да види най-добрия вариант за пътуване по този маршрут - с най-малко време за престой.

Кърпят 700 хил. квадрата дупки в градовете, информира МОНИТОР. Само в София предстоят ремонти на 54 000 квадратни метра настилка на ул. „Граф Игнатиев“ и на над 200 000 квадрата на други улици. В Русе ще бъде положена нова настилка на 140 улици с площ от 319 552 квадрата. В Пловдив пък от 1 май в ход е реконструкцията на булевардите „Руски” и „Шести септември“, а във Варна - на бул. „Приморски“. С пълна сила капитални ремонти на улици се правят още и в други големи градове като Велико Търново, Шумен и Кюстендил. Междувременно стана ясно, че при забавяне на ремонта на столичната улица„Граф Игнатиев“ фирмата изпълнител ще отнася по 240 хил. лв. глоба за всеки просрочен ден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33