Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция за България съпътства детското хоро в Брюксел от инициативата "Розите на България"

Част от изложбата в Културен център de Meent
Снимка: Лили Големинова
Българското училище в Брюксел, което носи името на големия български поет Пейо Яворов също ще се включи в инициативата на МОН в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина - "Розите на България". Под това мото децата от над 50 български училища по света ще се обединят и ще си подадат ръка като изиграят в един и същи ден (11 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий) българско хоро под звуците на "Празнична сюита" в изпълнение на Ансамбъл Тракия и Народния оркестър на Българското национално радио, което е медиен партньор на събитието.

Тази вечер в 19 часа (20 часа българско време) пред сградата на Постоянното представителство на България в Брюксел ще се извие право хоро, за участието в което децата от българското училище тук много се вълнуват. Можете да видите кадри от хорото на Фейсбук страницата на Радио София. 

За подготовката и атмосферата в Брюксел разказва Лили Големинова от белгийската столица, където българската общност има и още една инициатива, с която се включва в "Розите на България" и това е една впечатляваща експозиция от 20 пана, представящи историята, традициите, културата и азбуката на България.Тя е подредена в Културен център de Meent - чудесно място, близо до българското училище, при това с непрестанен поток от деца и техните родители, които ще могат да научат повече за страната ни. Паната са английски език, като в случая е добавен и превод на фламандски, който е дело на едно от майките от настоятелството на българското училище в Брюксел - Ася Ковачева. Тя споделя, че с удоволствие е поела тази задача (преводът е бил задължителен за да бъде подредена изложбата в Брюксел) и се надява, че експозицията (която ще остане 10 дни в културния център) ще бъде показвана и на други места. Освен паната (подготвени от учени от БАН в съвместен проект с фондация "Българска памет") са показана рисунки на деца от българското участие, които показват тяхната идея и представа за България и които по много интересен начин допълват големите сериозни и пълни с информация пана.

Чуйте повече и за Брюксел, за символите на града, за това, което привлича туристите  - това ще бъде и темата на пътуващото неделно "Радиокафе" в неделя, на 13 май от 9 до 12. Тогава Лили Големинова ще ви срещне с интересни българи от града, който се намира в сърцето на Европа - и музиканти, и работещи в европейските институции, и с директорката на българското училище Валентина Найденова, и с дамата, превела текстовете за експозицията, и с някои от младите българи, които са избрали Брюксел за своето следване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Хиляди българи по света ще играят хоро в Деня на Светите братя Кирил и Методий

На 11 май 2018 г. по повод Деня на Светите братя Кирил и Методий десетки хиляди българи на 5 континента ще се обединят от българските традиции и култура и красотата на българското хоро. Инициативата под надслов „Розите на България“ е първото по рода..

обновено на 11.05.18 в 11:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко..

публикувано на 15.07.24 в 15:44
Камен Алипиев-Кедъра

Камен Алипиев-Кедъра: Очаква ни едно лято с изключителни спортни събития

"Олимпиадата е цикъл от 4 години, който разделя едни олимпийски игри от други", посочи спортният журналист Камен Алипиев-Кедъра. В предаването "Радиокафе" той коментира големите спортни събития, които току-що отминаха - "Евро 2024" и тенис турнира..

публикувано на 15.07.24 в 15:31

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени въпреки, че плуваме в тях

В изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Много неща се..

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София -..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих..

публикувано на 14.07.24 в 12:03