Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

МОН дава на всички точка за седма задача, но не признава грешка, извежда в заглавие СЕГА.  Спорната задача 7 от матурата по български език и литература няма да се зачита. Всеки зрелостник ще получи по 1 точка за нея, независимо дали е посочил правилен или грешен отговор. Това решиха вчера от просветното министерство след среща с експертите, изготвяли изпитните работи. Трети ден валят критики срещу подвеждащия въпрос в зрелостния изпит. МОН обаче и вчера продължи да поддържа тезата, че грешка няма, но задачата се анулирала заради спокойствието на учениците и техните родители.

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то, четем в МОНИТОР. Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

В търговска верига ни предлагат да се включим в томбола за телевизор с 4К качество на картината, за да може да ни пращат рекламни съобщения. Търговските вериги с карти за лоялни клиенти искат да ги презаверим отново преди утре, за да продължим да пазаруваме захар и тоалетна хартия с отстъпки. Най-често в условията на компаниите е посочено, че при наше съгласие, предоставяме за ползване следните лични данни – име, фамилия, адрес, мейл, телефон и ЕГН. Трябват им, за да ни агитират чрез различни канали, но не само търговците на стоки и услуги, но и техните партньори. Така веднъж дали разрешение дадена фирма да има достъп до изброената по-горе информация, ние се съгласяваме да ги ползват още банки, куриерски фирми и др.


Вдигат пенсиите с 3,8% от юли, обобщава ТРУД. Всички пенсии, отпуснати до края на 2017 г., ще бъдат увеличени с 3,8% от първи юли, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Увеличението бе заложено в Държавното обществено осигуряване за 2018 г. С актуализацията средната пенсия, която е около 360 лева за страната, ще се повиши с близо 14 лева, изчисли Петков. Минималната за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 200 до 207,60 лв. Има проект на постановление на Министерски съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, който е публикуван на страницата на социалното министерство. Той предвижда тя да стане 125,58 лв., т.е. и при нея ще има увеличение с 3,8 %, уточни министърът.

Всеки пети работник у нас може да идва извън ЕС, сочи СЕГА. Граждани на трети държави вече могат да работят у нас при облекчени процедури с влезлите в сила от вчера промени на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Вместо 10 на сто от числения си персонал големите предприятия вече могат да наемат 20 на сто от работещите по трудов договор от страни, които са вън от ЕС. Ограничението за малките и средните фирми пък се вдига на 35% от средносписъчната численост на работната им ръка. Необходимостта от проучване на пазара на труда при режим "Синя карта" за ЕС, която урежда пребиваването на висококвалифицирани специалисти, изцяло отпада. По-широкото отваряне на българския пазар на труда беше извоювано от национално представените работодателски организации с мотива, че критичният недостиг на специалисти за всички икономически дейности от реалния сектор и на сезонни работници е на път да блокира икономиката на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33