Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Седмокласниците са по-добре по математика, но по-зле по български, обобщава СЕГА. Резултатите на седмокласниците по математика продължават да се подобряват след катастрофалния срив през 2016 г., но по литература не само няма напредък, а даже леко влошаване, което от просветното министерство се възприема като задържане на миналогодишното ниво. Все пак 30% от децата са под оценка "добър" по литература, а по математика делът на слабите и средните оценки е 43 на сто. Отличните оценки по български език и литература са наполовина по-малко, отколкото през 2017 г., но по математика са се увеличили значително. При двойките по литература има слаб ръст, а при математиката има намаление след рекордните 17 983 двойки през 2016 г. Това показват данните от тазгодишното национално външно оценяване след седми клас, представени вчера от МОН.

Пълен хаос цари с имотните декларации на 130 000 чиновници, четем още в СЕГА. От един месец държавните служители не могат да си вършат работата, защото се борят с попълването на обемисти документи, разказаха засегнати. Под страх от глоба от 300 до 1000 лв. всички служители в държавната администрация - до най-дребния чиновник, включително полицаи и военни, назначени като държавни служители, се оказаха задължени да подават имотни декларации всяка година. Това задължение им се стовари от новия антикорупционен закон, като крайният срок изтича в петък, 8 юни. Засегнати са около 130 хил. души по данни на бивш ръководен кадър в новата мегакомисия.

Отрязаха помощите на 2000, отказали да метат градинки, пише МОНИТОР. Социалните помощи на близо 2000 безработни са спрени през първите четири месеца на годината, тъй като са отказали да полагат общественополезен труд като почистване на градинки или боядисване на пейки. Така 1283 социално слаби са останали без помощи за период от два месеца. Други малко над 600 пък са с прекратени помощи за цели две години, защото повече от веднъж са изразили несъгласие да работят. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

Българският бизнес търпи колосални загуби от 1.1 млрд. лева годишно от стоки ментета, заливащи цяла Европа, разкрива СЕГА. Щетите се равняват на 77 евро, или 150 лева годишно на човек от населението, сочи изследване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Освен паричните загуби 16 940 работни места са "изгорели" в България, защото законните производители произвеждат по-малко - губят пазари заради масовото навлизане на ментета. Изследването обхваща 13 отрасъла, произвеждащи козметика, облекло, обувки, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, алкохол и вино, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми. Конкуренцията на евтини имитации отнема близо една трета от пазара на легалните производители на тези стоки у нас.

Според доклада на EUIPO най-фалшифицираните стоки в България са лекарствата. Което ощетява фармацевтичния сектор с 519 млн. лева годишно, което е над една четвърт от годишните му продажби.

38 ст. за минута международен разговор, извежда в заглавие 24 ЧАСА. 38 ст. на минута таван за международните разговори в ЕС. Това са приели Европейският парламент и Съветът на Европейския съюз в сряда, съобщиха от офиса на еврокомисаря Мария Габриел. Цената важи и за текстовите съобщения. Таванът, който се очаква да влезе в сила най-късно от юни 2019 г., е част от регламент, който ще се приеме с новия Кодекс за електронните комуникации. Той гарантира, че всички граждани имат достъп до комуникационни услуги, електронно правителство, онлайн банкиране или видео разговори. Тарифите за разговори ще бъдат по- прозрачни, а потребителите ще бъдат по-добре защитени, когато се абонират за пакетни услуги. По-лесно ще се сменя оператор със запазване на номера. Клиентите ще имат право и на компенсации, ако процесът на пренос на номера отнеме по-дълго време. Осигурява се по-добра защита в извънредни ситуации, по-точно локализиране на обаждащия се, разширяване на възможностите за текстови съобщения и видео обаждане при спешни случаи, по-добра защита срещу хакерство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33