Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

След 8 години прокуратурата потвърди нарушенията в Пирин, извежда в заглавие СЕГА. След 8 години бездействие прокуратурата прогледна за нарушенията в ски зоната в Банско и потвърди, че концесионерът "Юлен" е увеличил в нарушение с почти 2/3 територията, на която работи. Вместо на 99.5 хектара частната компания оперира на 164.7 хектара. За същото екологичните организации сигнализират отдавна, но никой не им обръщаше внимание. Досега сигналите за нарушения в природен парк "Пирин" са пренебрегвани и от самата прокуратура, която нареди проверка по сигнал на партия "Зелените" от февруари. Преди това обаче прокурорите в Благоевград са отказали да образуват дела 18 пъти по сигнали за нарушения в природния парк. Две от постановленията им вече са отменени, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Откритите нарушения обаче засега не водят до реални последствия. Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което му предлага да се предприемат мерки, за да се върне концесионерът в първоначално определената му територия. Писмото обаче е с пожелателен характер, обясни Арнаудова, а прокуратурата няма правомощие, с което да принуди правителството.

Делят курортите на парти зона и релакс, информира МОНИТОР. Родните курорти ще бъдат разделени на зони заради шума. Така на територията на всеки курорт ще има възможност да се осъществяват няколко вида туризъм – семеен, парти, спа и уелнес. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на петата годишна среща на Националния борд по туризъм. По думите й така, когато се прави избор за почивка, всеки ще е наясно какво го очаква. Като знае, че отива някъде, където е парти зона, очевидно няма да спи, а където е място за семеен отдих, а се превишават нормите за шум, нарушителят ще бъде санкциониран Подобно предложение за разделяне на курортите имаше още миналото лято, но тогава идеята не бе осъществена. „Не знам дали това предложение ще бъде прието от народните представители, защото ние го внесохме като становище и предложение в комисиите, които в момента разглеждат този законопроект, но смятам, че така ще бъде намерен балансът и ще може да се отговори на интересите на всички, които искат по един или друг начин да посетят страната като туристическа дестинация, категорична бе Ангелкова.

Две матури по български език за 12-и клас, четем още в МОНИТОР. През 2022 г. сегашните осмокласниците ще имат възможността да положат две матури по български език и литература. Освен задължителния изпит, който проверява общообразователната подготовка на дванадесетокласниците, те ще могат да се явят и на трета избираема матура по български език и литература, ако той влиза в профилиращите предмети на учениците. Това предвиждат експертите на Министерството на образованието и науката (МОН). Все още обаче не е ясно каква тежест ще имат съответните изпити при кандидатстването в университет. Според Закона за предучилищно и училищно образование, от 2022 г. вторият от държавните зрелостни изпити трябва да бъде или върху профилиращ предмет, ако ученикът е от профилирана гимназия, или за професионалната им подготовка, ако са в професионална гимназия.

Успехът на матурите е рекордно висок, но никой не знае защо, коментира СЕГА. На фона на слабото представяне на зрелостниците през последните години тазгодишното издание на държавните зрелостни изпити е парад на добрите новини. Абитуриентите от випуск 2018 са постигнали най-високите оценки по математика, откакто бяха възстановени матурите през 2008 г. - 70 точки от 100 възможни. Зрелостниците като цяло са повишили, макар и незначително, оценките си по български език, както и по още 8 предмета от общо 13-те, върху които са полагали изпити за втора матура, като английски език, история, философия, география и др. По-лоши резултати има само по биология, химия, испански, италиански и френски език. Най-чувствително подобрение има по математика. Средният брой точки е 70.4 точки (равнозначен на "много добър"), докато година по-рано той бе 62.4 т., а през 2016 г. - 66.1 т. Двойките също са по-малко - делът им намалява от 3.95% на 3.09% (колкото горе-долу бе и през 2016 г.). Отличните оценки пък се увеличават - от 30% през м.г. на 46% през т.г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка в София

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък...

публикувано на 14.08.24 в 09:35

В НС: Промени в Търговския закон и дали райският газ е наркотик

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 08:23

Временно прекъсва водоснабдяването в част от с. Бистрица

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по ул. „Спортист“, с. Бистрица ,   от "Софийска вода" предупреждават, че на 14 август (сряда)  се налага спиране на водоподаването  от 9:00 до 21:00  часа в района на: се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на  ул. „Сълзица“ и ул. „Спортист“ . При..

публикувано на 14.08.24 в 07:50

Пожар в кв. "Христо Ботев" изпепели 30 декара сухи треви

Пожар избухна днес в столичния квартал "Христо Ботев", недалеч от летището. Горяха гуми и сухи треви.  Няма пострадали.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 часа. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната посочиха, че..

публикувано на 13.08.24 в 18:13

До 15 октомври се подават заявления за еднократна помощ за ученици

Близо 90 000 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас, както и за осмокласниците, са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.  Подаването на заявленията става лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път през новосъздадения от..

публикувано на 13.08.24 в 16:10

Акт връчиха на мъж в Бистрица, разкопал улица пред имота си

Жител на софийското село Бистрица самоволно разкопал уличното платно пред имота си. Това са установили инспектори от район "Панчарево" и са съставили акт на извършителя. Проверката е направена след сигнал и е показала, че се извършват нерегламентирани изкопни дейности без разрешение, както и поставяне на пътни знаци. След намесата на..

публикувано на 13.08.24 в 15:11

Полицаи и медици в София спасиха изгубено 16-годишно сирийче със счупен крак

Гранични полицаи и медици от Спешна помощ в София спасиха 16-годишно сирийско момче, което се е загубило в гората в района на магистрала "Европа" и Драгоман. Сигналът е подаден на телефон 112 от детето в 1.00 часа тази нощ. То е бил уплашено, дехидратирано и със счупен крак, помолило за помощ. Задействана е услугата AML (Advanced Mobile..

публикувано на 13.08.24 в 11:45