Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Порой удави София, мол протече, театър се наводни, в метрото потоп, извежда в заглавие 24 ЧАСА. Гръмотевична буря се разрази над София. Проливен дъжд се изля над столицата. Улиците се превърнаха в реки. Метрото се наводни, спряха го. Метростанция "Сердика" също протече. В театър 199 отмениха премиерата на "Семеен съвет", защото залата бе наводнена. Първи и втори балкон на зала "България" бяха наводнени, но концертът на Плевенската филхармония продължи.

Газът поскъпва с 10% от юли, токът с около 5%, сочи СЕГА. Цената на природния газ ще бъде повишена с около 10% от 1 юли, показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който трябва да бъде окончателно приет до края на месеца. Заедно с него ще поскъпне и електроенергията. Прогнозите на експерти са, че увеличението може да бъде средно в рамките на около 5 на сто. Експертите от работната група на КЕВР все пак са орязали искането на държавната "Булгаргаз", която преди месец подаде заявка за увеличение от 18%. Компанията мотивира исканото поскъпване с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари - съответно с 11% на мазута и с около 11.5 на сто на газьола.

Около 2000 ще са първите българи, които ще вземат пенсия над тавана - 1040 лв., през втората половина на 2019 г., пише 24 ЧАСА. Тогава ще отпадне ограничението на новоотпуснатите максимални пенсии. “Националният осигурителен институт (НОИ) не разполага предварително с всички необходими параметри, участващи в пенсионната формула, поради което не може да се определи точен размер на най-високата пенсия, отпусната след тази дата. Сега около 55 000 пенсионери са с таван от 910 лв. От 1 юли 2019 г. техните пенсии ще се увеличат със 130 лв. и ще станат 1040 лв. Причината е, че максималната пенсия ще е 40% от максималния осигурителен доход, а в момента е 35%. От тях около 25 000 души ще получат действителните си размери, а останалите близо 30 000 ще останат ограничени на 1040 лв. въпреки реалния им осигурителен принос. Заради падането на тавана част от хората отлагат пенсионирането си за догодина с идеята да вземат реалните си пари. Всеки може да направи изчисления за очаквания размер на страницата на НОИ.

200 лв.глоба за шофьор, свалил скоба от колата, четем в ТРУД. Нови санкции ще се начисляват на шофьорите, които сами свалят от колите си скобите, поставени им при извършено нарушение в зоните за платено паркиране в София.  Всеки водач, на чиято кола е монтирана скоба, но той я е счупил и свалил, после ще трябва да плати 30-те лева първоначална глоба, която и сега се начислява при поставяне на скоба. Също така обаче ще трябва да се заплати и престоят в зоната, дори автомобилът на нарушителя през този период да не е бил там, а да е бил прибран, както и щетата по скобата, която струва 200 лева. Цената за зоната ще се плаща и за всеки следващ ден нарушение. Всичко това се предвижда в промени в наредбата за движение в София, които предстои да бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки става от 50 до 200 лв, съобразно Закона за движенията по пътищата.

Шофьорските книжки на младите водачи ще бъдат прибирани, ако те не са преминали курс по „екстремно шофиране“, информира МОНИТОР. Такава мярка предвиждат от МВР, за да намалят катастрофите по пътищата, особено тези с младите водачи. Тепърва ще се обсъжда тази мярка, която е заимствана от Австрия. Там за срок от 3 до 9 месеца след получаване на свидетелство за правоуправление водачът трябва да изкара въпросния курс. Той включва шофиране на лед, мокра настилка, силен дъжд и т.н. Ако обаче той си спести обучението, то тогава книжката му автоматично ще става невалидна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка в София

В момента се провежда акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански.  Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък...

публикувано на 14.08.24 в 09:35

В НС: Промени в Търговския закон и дали райският газ е наркотик

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 08:23

Временно прекъсва водоснабдяването в част от с. Бистрица

Във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по ул. „Спортист“, с. Бистрица ,   от "Софийска вода" предупреждават, че на 14 август (сряда)  се налага спиране на водоподаването  от 9:00 до 21:00  часа в района на: се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на  ул. „Сълзица“ и ул. „Спортист“ . При..

публикувано на 14.08.24 в 07:50

Пожар в кв. "Христо Ботев" изпепели 30 декара сухи треви

Пожар избухна днес в столичния квартал "Христо Ботев", недалеч от летището. Горяха гуми и сухи треви.  Няма пострадали.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  обясниха, че сигналът е подаден в 14:18 часа. На място са изпратени три автомобила на пожарната. Изгорели са 30 декара сухи треви. От пожарната посочиха, че..

публикувано на 13.08.24 в 18:13

До 15 октомври се подават заявления за еднократна помощ за ученици

Близо 90 000 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас, както и за осмокласниците, са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.  Подаването на заявленията става лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път през новосъздадения от..

публикувано на 13.08.24 в 16:10

Акт връчиха на мъж в Бистрица, разкопал улица пред имота си

Жител на софийското село Бистрица самоволно разкопал уличното платно пред имота си. Това са установили инспектори от район "Панчарево" и са съставили акт на извършителя. Проверката е направена след сигнал и е показала, че се извършват нерегламентирани изкопни дейности без разрешение, както и поставяне на пътни знаци. След намесата на..

публикувано на 13.08.24 в 15:11

Полицаи и медици в София спасиха изгубено 16-годишно сирийче със счупен крак

Гранични полицаи и медици от Спешна помощ в София спасиха 16-годишно сирийско момче, което се е загубило в гората в района на магистрала "Европа" и Драгоман. Сигналът е подаден на телефон 112 от детето в 1.00 часа тази нощ. То е бил уплашено, дехидратирано и със счупен крак, помолило за помощ. Задействана е услугата AML (Advanced Mobile..

публикувано на 13.08.24 в 11:45