Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Високите нива на фини прахови частици във въздуха имат отношение към преждевременната смърт на около 18 хил. българи всяка година, пише ТРУД. Това се разбра по време на кръгла маса за вредите от мръсния въздух, в която участваха представители на здравното министерство, Българския лекарски съюз, екоминистерството, Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), пациентски организации. Установени са редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на прахови частици, съобщи директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развитието на плода при бременност, проблеми с функционирането на дихателната система. Ще се търси и евентуална връзка между болестта алцхаймер и мръсния въздух.

18 000 души в България умират всяка година в резултат на експозиция на фини прахови частици, продължава темата МОНИТОР. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредата от фините прахови частици, която се проведе в Министерство на здравеопазването. По данни на МЗ в световен мащаб над 4 млн. души годишно са подложени на летален изход вследствие на замърсения въздух, допълни тя.

Втори данък ще плащат всички собственици на втори дом край морето или в планински курорт, които не са ги регистрирали като туристически обект за отдаване под наем по Закона за туризма, съобщава ТРУД. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети от народните представители от бюджетната комисия към парламента на първо четене по предложение на група депутати от Обединени патриоти. Със законопроекта се предлага да се въведе нов данък за жилищата в курортите, които са ”обекти за настаняване, за които не се плаща наем”. Като целта е да засегне апартхотелите, които се дават под наем на туристи без да са регистрирани като туристически обект. Законът обаче ще засегне и собственици на ваканционни имоти, които ги предоставят безвъзмездно на роднини и приятели, жилища край морето, които са обитавани само от техните собственици през летните месеци, както и ваканционни имоти, със смесено ползване, поделено във времето.

МВР вече ще прекратява регистрациите на коли, чиито собственици не са обявили покупката им, пише СЕГА. Купувачите имат двумесечен срок от сделката да регистрират автомобилите си в КАТ. В противен случай регистрацията ще се прекратява автоматично. Това може да доведе до сериозни санкции. При последващо спиране за пътна проверка полицаите могат да свалят регистрационните номера на автомобила. Това обаче не е всичко. Според НК шофирането на автомобил, който не е регистриран по надлежния ред, е престъпление. Т.е. срещу такъв шофьор може да започне разследване и в крайна сметка може да бъде наказан със затвор до една година или глоба от 500 до 1000 лв.

Недостиг на нискоквалифициран персонал надува до космически стойности заплатите на кадрите със средно образование. Така бизнесът предлага възнаграждения между 2000 и 3000 лева на трактористи, а сервитьори в сладкарници заработват на месец по 1700 лева, пише МОНИТОР. Често поне два пъти по-малко изкарват висшистите, които работят като учители например, и вземат малко над 700 лева. "Няма адекватно обяснение за това, че учители и лекари получават обидни пари за своя труд, имайки предвид, че позициите, които заемат, са отговорни - едните възпитават и обучават, а другите лекуват“, коментира Калоян Беличовски от компанията за набиране на персонал „Менпауър“. Основната причина била недостигът на кадри със средно образование. Освен това физическият труд се ценял повече, отколкото умственият.

Храната в Полша и Румъния е по-евтина, отколкото в България, въпреки че доходите в тези две страни са по-високи отколкото у нас, информира ТРУД. Като цяло цените в България са най-ниските сред страните от ЕС като нивото им е 48% от средното за общността. Това означава, че с едно и също количество пари българинът може да си купи двойно повече стоки и услуги от средния европеец. Доходите в България обаче са над 5 пъти по-ниски от тези в ЕС. У нас средното заплащане за час работа е 4,9 евро, а средното за ЕС възнаграждение е 26,8 евро, показват данните на Евростат за 2017 г. Затова жизненият ни стандарт е около 50% от този на средния европеец. Освен това се оказва, че има страни от ЕС, в които редица групи стоки са по-евтини отколкото у нас.

Комисията по правни въпроси в ЕП даде зелена светлина на Директива за авторското право в цифровия единен пазар, предложена от ЕК, въпреки че някои от разпоредбите в нея предизвикаха сериозни дебати, информира СЕГА. Най-спорен е член 13, който според експерти може напълно да промени интернет. Той предвижда всички доставчици на интернет услуги да въведат задължителни филтри за следене, разпознаване и триене на съдържание, което е в разрез с авторските права. Чрез тези филтри в реално време ще сканират всяка информация (видео, аудио, текстове, скрийншоти, и др.), която се качва и споделя в онлайн платформите. Подобна промяна сериозно ще засегне и сайтове като Wikipedia. Противниците на разпоредбата твърдят, че така се създават предпоставки за масова цензура и това ще убие по-малките интернет платформи, тъй като технологията за подобни филтри е скъпа и с нея разполагат само интернет гиганти като Google, Facebook и YouTube.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37