Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Автомобилите вече ще се регистрират в частни пунктове, а не в КАТ, извежда в заглавие СЕГА. Пълна промяна в регистрацията на автомобилите предвиждат промени в Закона за пътните превозни средства. Идеята е от табелите да отпаднат буквите, които досега показваха в коя област е регистриран автомобилът. Вместо това номерът ще се състои от комбинация от букви и цифри. Новост има и за самите регистрации, които вече ще се правят в частни пунктове, а не както досега - в КАТ. Таксата, която те ще събират за това, ще бъде определяна от държавата. Така независимо от местожителството на собственика на колата той ще може да получи номер навсякъде в страната. Целта на промените е да се сложи край на опашките за получаване на номер на автомобил. Промяната се налага от европейски регламент. Няма да бъдат променяни сегашните валидни номера, подчерта зам.-министърът на транспорта Ангел Попов пред БНТ

Пенсионират 80 автобуса на градския транспорт в София, информира МОНИТОР. Това ще стане до края на годината, съобщиха от „Московска“ 33 за „Монитор“. През 2014 г. средната възраст на автобусния парк е бил 20 г., а в края на 2016 г. - 10 години. До края на 2019г. от общината планират да завършат доставките на 162 нови автобуса и така средната възраст на возилата от градския транспорт ще е 6 години. Кметът на София Йорданка Фандъкова представи нов хибриден автобус, който ще бъде тестван 10 дни. Модерното возило ще се движи по маршрута на трамвай 10, който сега е спрян заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Кметицата заяви, че експерти и шофьори ще преценят дали хибридни автобуси ще могат да се използват в столицата. До средата на август Столичният електротранспорт ще приема документи за нови 15 електробуса с опцията да се добавят още 15 при наличие на необходимото финансиране.

МОН побърка седмокласниците и със сгрешено класиране за гимназиите, четем в СЕГА. Просветното министерство за пореден път се провали в ключово, макар и рутинно за образователната система събитие. След грешката в задачата по български на националното външно оценяване след седми клас МОН се вкара в нова каша - последващият прием на седмокласниците в столичните гимназии също премина под знака на гафа. "Техническа грешка" при балообразуването в някои училища, класирало учениците с много по-нисък от действителния им бал, принуди Регионалното управление на образованието-София да прекрати временно достъпа до системата в цялата страна, в която се проверяват резултатите. Това от своя страна доведе до още по-голям хаос и объркване сред учениците и родителите им, които цял ден се чудеха дали са приети, къде и с какъв бал

Бизнесът влиза във висшето образование, отбелязва ТРУД. Още до края на тази седмица аз и моите колеги ще внесем конкретни законодателни предложения за по-активно участие на работодателите в учебния процес в университетите. Това е поправка, по която ще можем да работим до края на лятото. Надявам се есента тези предложения да бъдат факт. Това заяви председателят на парламентарната комисия по образованието и науката и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова на Националната среща по проблемите и перспективите на висшето образование, която се състоя вчера в Народното събрание под нейния патронаж. На срещата в Народното събрание присъстваха редица ректори на университети.

Съд в София призна гей брак, пише 24 ЧАСА. Софийският административен съд разреши на австралийка да живее у нас с половинката си французойка. Становището не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС). Делото е образувано по жалба на Кристина Палма от Австралия срещу Дирекция “Миграция” в МВР, която отказала да ѝ даде право да пребивава у нас с партньорката си - французойката Мариама. Като гражданка на ЕС тя не се нуждае от подобно разрешение. Двете сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция, а живеят във фактическо съжителство от 12 години. В България идвали неведнъж, имат и дом близо до Русе, като желанието им било да се установят трайно у нас. Кристина пристига в България на 9 ноември 2017 г. и подава заявление в Дирекция “Миграция” в МВР на 30 ноември. В него тя посочва, че желае да ѝ бъде дадено право на продължително или постоянно пребиваване у нас. МВР разрешава на Кристина да остане у нас до 11 декември. Отказва ѝ обаче постоянно пребиваване с аргумента, че в България еднополовите бракове не са разрешени от конституцията. Тогава тя обжалва решението. Административният съд приема, че според правото на ЕС не е позволено на държава членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на съюза, правото на пребиваване на територията ѝ по съображението, че в нея не е разрешен брак между хора от един и същи пол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33