Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Летен грип напълни лекарските кабинети по морето, извежда в заглавие МОНИТОР. Повечето от общопрактикуващите лекари обаче не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, за да не губят време и направо изписват лекарства на пациентите. Затова и цифрите от статистиката на инспекциите са твърде малки в сравнение с реалната картина. Във Варна например за последните два месеца острите респираторни заболявания, по данни на Регионалната здравна инспекция, там са 367, а ентероколитите са 129. На практика обаче те са поне три пъти повече, коментираха общопрактикуващи лекари. Подобна е и картината в Добрич. Там при подадени проби в РЗИ са установени 243 остри респираторни заболявания и 48 ентероколитни. Ентероколити удариха курортистите и по Южното Черноморие.

Междувременно инспектори от Столичната регионална здравна инспекция установиха мръсотия в четири открити басейна в столицата. Лабораторните изследвания са установили, че замърсителите са механични. Инспектори взимат проби от басейните и през деня, докато има посетители.

Над 5 тона нелегален алкохол са хванати по Черноморието за един ден, пише ТРУД. Най-голямото количество нелегален алкохол беше открито при проверка в село в община Аксаково, с участие митническа мобилна група и служители на митниците Столична и Варна, както и на Икономическа полиция Варна. В помощни постройки на частен имот са разкрити общо 3859 литра спиртни напитки. В същия ден при две проверки на друго населено място на същата община са открити още 1140 литра нелегален алкохол в бидони. И при трите случая в рамките на проверката за установения алкохол не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби за лабораторен анализ на задържаните продукти.

Пускат джипитата да работят в ТЕЛК, четем в МОНИТОР. Джипита също ще имат право да работят в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Тази възможност е залегнала в Правилника за организацията на работата на ТЕЛК и наредбата за ТЕЛК, която Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа. Занапред лекарите в тези комисии няма да са закрепостени с трудови договори да работят само там. Това е и основната причина, която заедно с ниското заплащане доведе до дефицит на специалисти в тези структури. Същевременно в тях ще могат да работят не само общопрактикуващи лекари на допълнителен договор, но и специалисти от доболничната помощ  и от болниците. ТЕЛК-вете ще издават решения за степен на инвалидност само по медицинската документация на пациентите, която включва епикризи и изследвания. Хората  ще се явяват лично само при особено заплетени случаи .Така се предвижда да бъде пестено време на пациентите със специални потребности.

Учителите работят до 59 часа на седмица, отбелязва СЕГА. Натовареността на учителите продължава да расте - те работят близо 20 часа на седмица над нормата, а административната им дейност, която няма връзка с образователния процес, в последните 2 г. е нараснала с 3 часа до общо 15 часа. Това показва анкета на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Участвалите в нея учители признават, че работната им седмица достига понякога до 59 часа, при максимална норма по Кодекса на труда от 40 часа. Средната продължителност на учителската седмица е 49 часа и се е повишила с час за последните две години.

Над 850 язовира се нуждаят от спешен ремонт, съобщава СЕГА. Кметовете ще имат възможност да решат дали да прехвърлят стопанисваните от тях язовири на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Срокът за решението им е до 7 октомври. Това съобщи Петър Горновски,  председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) по време на работна среща в Ловеч. Язовирите ще се категоризират в тристепенна скала в зависимост от степента на опасност при преливане: първа - висока степен, втора - значителна степен и трета - ниска степен. За тази процедура ще бъдат отговорни комисии, назначени със заповед на областните управители на всяка област. ТРУД

Една нова кола на 400 души от населението, изчислява ТРУД. България влиза в топ 5 на страните от ЕС с най-голям ръст на продажбите на нови коли. От януари до юни в страната са регистрирани малко над 18 хил. нови коли, което е ръст с 22,6% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили. По-голям ръст на продажбите за периода има само в Румъния (+33,5%), Унгария (+29%), Литва (24,6%) и Гърция (+23,7%). Ръстът на продажбите на нови коли се дължи на увеличението на доходите на хората и печалбите на фирмите в страната. Бързият ръст в продажбите на автомобили показва и бързо развитие на икономиката и на доходите. Но една друга класация показва, че все още се намираме на дъното сред страните от ЕС. България е на последно място в ЕС по продадени нови коли на човек от населението. За първите шест месеца на годината е регистриран по един нов автомобил на всеки 394 души от населението в България. Точно пред нас са Румъния с една нова кола на 328 души и Латвия – на 216 души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състави от целия свят на 28-ия Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От 15 до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община, защото той..

публикувано на 15.07.24 в 13:55
Съдебна палата

СГС издаде Европейска заповед за арест на Николай Николов - Паскал

Софийският градски съд разреши да бъде издадена европейска заповед за арест за Николай Николов, по прякор Паскал.  Той е със задочно обвинение за участие в престъпна група за контрабанда, пране пари, подкуп и длъжностни престъпления заедно бившата директорка на Митниците Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и хасковските..

публикувано на 15.07.24 в 12:14

Фестивалът "София Моно" в парка на Военната академия "Георги С. Раковски"

От 17 до 27 юли,  в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" ще се проведе фестивала "София Моно".  Жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на летни театрални вечери. Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена. Спектакълът по текстове на Чудомир "Нашенец“ ще открие фестивала...

публикувано на 15.07.24 в 10:48
Софийски университет

Международна конференция в София събира над 300 изследователи на Библията

Софийският университет "Св. Климент Охридски" посреща над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Форумът се провежда от 15 до 18 юли в Ректората на университета и предлага богата програма от събития, посветени на различни аспекти на библейските изследвания, съобщава БТА. В..

публикувано на 15.07.24 в 09:46

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян..

публикувано на 15.07.24 в 08:26

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33